Wat wordt Obama’s eerste maatregel?

Barack Obama (Foto: Flickr/jmtimages)

Sinds John F. Kennedy het als katholiek tot president schopte, hebben de Verenigde Staten waarschijnlijk geen hogere verwachtingen van hun eerste man gehad dan nu. Barack Obama is een symbool van van alles en nog wat en daar past een symbolische eerste daad bij. Wat moet het worden: ziektekostendekking voor iedereen, Guantanamo Bay dicht, belastingen voor topverdieners omhoog, of nog iets anders?

 1. 2

  Het was net op het nieuws. En in zijn overwinningsspeech repte hij er ook al over: een hond voor de kinderen.

  Maar hij wil een pup kopen, terwijl hij eerder beloofd heeft een asielhond te nemen. Dierenrechtorganisaties zijn al handtekeningen aan het verzamelen.

  Dit kan dus uitlopen op de eerste geschonden belofte.

 2. 8

  Ik denk dat hij net als Sarkozy een kabinet wil smeden met ministers uit verschillende regionen. Hij heeft ook uitdrukking gegeven in zijn beleid dat hij niet de democratische meerderheid teveel wil gebruiken voor het doordrukken van zijn plannen.

  Welke maatregels hij gaat nemen? We moeten niet zoveel verwachten omdat hij dus als gezegd een breed gesteunde beslissingen wil nemen. Hij zal daarom niet snel afwijken van typische Amerikaanse zaken als een kleine overheid, sterke marktwerking enz.

  Begin maken van terugtrekking van de Yankees uit Irak zou mijn wens zijn. Minder solistisch optreden op internationaal gebied is een pré. Dus een dialoog met Syrië en Iran, wat uiteindelijk ook beter voor de toekomst van Irak is.

 3. 9

  Dus een dialoog met Syrië en Iran, wat uiteindelijk ook beter voor de toekomst van Irak is.

  De Koerden zijn hierbij het probleem. Overleg met Syrie en Iran houdt volgens mij in: een niet houdbaar verenigd Irak.
  Niet beter voor de toekomst van Irak, maar wel voor het creeeren van een federaal Irak.

 4. 10

  Guantanamo Bay sluiten lijkt me een goede. Of een republikein opnemen in de regering.

  Laten we hopen voor de Amerikaanse burgers dat ie in ieder geval meer bereikt dan de volkomen overschatte drugsverslaafde JFK.

 5. 11

  Een van de dingen die ik hem als eerste hoorde noemen was ‘verlenging van de duur van de werkloosheidsuitkeringen’ (unemployment insurance benefits).

  Als je het hebt over stimuleringsmaatregelen, dan is dat een hele aardige: iedere cent die de regering aan uitkeringen uitgeeft, komt weer terug via de economie. Die uitkeringen zijn niet zo hoog dat je ervan kunt sparen; als je werk hebt heb je geen uitkering, als je geen werk hebt, moet je je pensioen opeten, je huis verkopen (in een beroerde markt) of andere ellende.