Wat wordt de prijs van een Irak onderzoek?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is een gastbijdrage van Bragg.

De positie van Balkenende en het CDA over het Irak onderzoek begint onhoudbaar te worden. De roep uit eigen kring wordt steeds luider (o.a. Lubbers, Van den Broek, Bot) en de CDA argumentatie (“er is niets om te onderzoeken”) door allerlei nieuwe feiten steeds zwakker. Als binnenkort de VVD door de bocht gaat, blijft alleen Geert Wilders over als een overtuigde tegenstander van een parlementaire enquête. Dan zal het CDA de handdoek wel in de ring moeten gooien, omdat de schade anders te groot wordt.

Hoe zo’n onderzoek eruit gaat zien is natuurlijk de vraag. Komt er inderdaad een parlementaire enquête met alle openbare verhoren van dien, of wordt bijvoorbeeld het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) gevraagd om in de materie te duiken. Dat laatste zal in ieder geval tijdwinst voor het CDA opleveren, maar is niet zonder risico gezien de gevolgen van het NIOD onderzoek naar Srebrenica. Ze deden er dan wel zeven jaar over, maar Paars 2 moest alsnog het loodje leggen. De rest is geschiedenis…

De PvdA zal garen spinnen bij een Irak onderzoek. Tot een paar weken geleden waren het vooral Wouter Bos en zijn PvdA die schade opliepen van de opportunistische keuze om te gaan regeren met de Irak kwestie diep in het politieke vriesvak. Eerste Kamerlid Klaas de Vries hield het vuurtje namens de PvdA echter brandende en zal met de eer gaan strijken als het er dan toch van komt. Het CDA zal hier niet blij mee zijn en aan de PvdA een prijs vragen. Het is interessant om te speculeren over de contouren van zo’n mogelijke deal.

Als de voortekenen niet bedriegen zou het CDA wel eens kunnen eisen dat er toch een nieuwe Afghanistan missie moet komen. Zo zou Wouter Bos namelijk het ene draaipunt (Irak) inruilen voor een nieuwe (Uruzgan) en daarmee is de politieke winst voor de PvdA geneutraliseerd. Sowieso zal het voor Bos en consorten lastig zijn om een oproep van hun held Barack Obama te weerstaan. Hoe gaat Bos reageren als dit telefoontje komt: “Wouter, you did a hell of a job in the Financial crisis and now I need you in Uruzgan…” De PvdA was in ieder geval verdacht stil rond de Van Middelkoop rel. Eigenlijk was het CDA nog stelliger dan de PvdA in het publiekelijk afwijzen van een nieuwe Uruzgan missie. In PvdA kring kwam het goed uit dat een blunderende Minister van Defensie het vuur naar zich toetrok. Intern is de PvdA top verdeeld over deze kwestie.

Door aan de kiezer te beloven dat 2010 echt het eindpunt van de Nederlandse missie in Uruzgan is, heeft de PvdA een enorm risico genomen. Voor Wouter Bos komt het straks wellicht aan op een keuze tussen loyaliteit aan Obama of het risico van enorme politieke schade als gevolg van een draai inzake Afghanistan. Het CDA zal er alles aan doen om de politieke schade van een Irak onderzoek te beperken en in politieke spelletjes zijn de Christendemocraten meestal beter.

Reacties (11)

#1 Willem

Minister-president Maxime Verhagen besluit in 2010 met instemming van de PVDA gewoon tot verlenging van de missie in Afghanistan.

 • Volgende discussie
#2 larie

Gelul in de marge Bragg…blik vooruit in de achteruitkijkspiegel van een vlekje op de planeet aarde…

Die schoen past ons allemaal met kromme tenen dan…LOL.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Brrr

Hangen die leugenaars

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Riix Hanenwürger

Bij zo’n parlementaire enquête is het toch de bedoeling dat de ondervraagden zich niks kunnen herinneren? En dat er nooit koppen rollen…

Ik ben voor een flinke aframmeling van Balkie voor iedere keer dat ie gezegd heeft dat hij de waarheid sprak. Wie begint?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Micha

Waar is Balkie eigenlijk? Heb hem al een tijd niet meer echt publiekelijk aanwezig gezien, of heeft hij straatvrees gekregen bovenop zijn pathologisch leugenachtig gedrag?

Terwijl die Bos mij maar blijft opzadelen met extra schulden om zijn bank vriendjes vrij te kopen, en dit op alle mogelijke manieren uithoert in de media.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 emsuuri

Leuk hè politiek!
Gaat het eigenlijk nog wel waar het om zou moeten gaan…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 mb

Het kan echt niemand iets schelen. Echt niet. Ook hier niet. Een berichtje over geenstijl, of llink levert veeeeel meer reacties op.

Voor de vorm zullen we het onderzoeken. En dan blijkt ‘dat we met de kennis van toen….” of “niet meer precies herinneren” etc.

Het is, ben ik bang, voor de meesten niet echt relevant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 arieT @ A Clear Blue Sky

Irak is inderdaad misschien niet meer relevant. Het was natuurlijk in de verkiezingstijd een mooi onderwerp voor druk op het CDA, maar nu…

Afghanistan is een ander ding. Daar zitten we goed en zo lang de Afghanen ons daar nodig hebben, moeten we daar ook blijven. Ik denk dat met de nieuwe prez in de US het ook een ander soort actie zal gaan worden. Niet meer een blinde bounty hunt op terroristen die weinig oplevert. En zo’n andere missie kunnen we best met goed fatsoen aan meedoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sytz

Ik word er voornamelijk erg verdrietig van.
CDA liegt altijd, dat weten we wel.
PvdA breekt verkiezingbelofte, draait er lekker omheen, stelt een excuus de Vries aan, en komt er toch weer mee weg.
PvdA heeft wat mij betreft al een tijdje geleden de rol van meest vieze regentenkliek overgenomen van het CDA. Wat toch een prestatie van formaat genoemd mag worden.

Gelukkig voor de slachtoffers van de oorlog komt het uiteindelijk toch wel goed met het onderzoek (/sarcasme).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Guido R.

Dit is de scherpste analyse van de situatie die ik tot nu toe heb gezien en zoals ik al vermoedde, toen Jaap de Hoop-Scheffer secretaris generaal van de NAVO werd.

Helaas is de kans dat dit hele gebeuren in de doofpot gestopt gaat worden, groot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Kaj

Het is Balkenende’s laatste kabinet, dus ik verwacht dat hij aan het einde van de rit alsnog de verantwoordelijkheid persoonlijk op zich neemt teneinde zijn opvolger – Eurlings? – met een schone lei te laten beginnen.

Verder houdt ’t CDA de PvdA stevig het politieke pistool op het hoofd, in de vorm van de structurele verliezen in de peilingen voor die partij. De PvdA blijft poeslief zolang het in de peilingen fors zetels blijft inleveren.

Verder vindt de PvdA het heul nie erg dat Balkenende alle Irakshit op zijn bord krijgt; ’t is tenslotte zijn eigen love baby.

Vergeet niet dat voor Balkenende ALLES politiek is. Zolang zijn partij maar de grootste blijft, al moeten er hele landen voor worden binnengevallen en duizenden gedood.

 • Vorige discussie