Wat wordt daar verborgen gehouden?

Eind van de wegOp zoek naar zichtbare uitputtingsverschijnselen van het grootste olieveld ter wereld, Ghawar, in Saoedi-Arabië kwam ik met mijn satelliet-telescoop ineens in een bijzonder stukje woestijn. Beter gezegd, bij een bijzondere onderbreking van de woestijn. Er ligt daar een stuk asfaltweg in een rechte lijn, zonder enige aansluiting.
Nou is het niet ongebruikelijk dat petro-dollars in vreemde infrastructuurprojecten gepompt wordt waar men even later ineens geen heil meer in ziet.
Maar deze is toch wel opvallend omdat het stuk weg aan beide zijden nergens op lijkt aan te sluiten.
Toch lijkt het ten noord-oosten een vervolg te krijgen. Nieuwsgierig volg ik de weg. Tot ik bij een wegversperring en hekken kom:
Toegangsweg

En dan stopt het bij een raadselachtige constructie:
wat is dit?

Heeft u enig idee wat ze daar in de woestijn verborgen houden?

 1. 1

  Wat het is weet ik niet.

  Wat ik wel weet is dat in veel landen in het Midden-Oosten dit een normaal verschijnsel is. komt door de zandstormen. En als het complex en/of weg niet meer gebruikt wordt, laten ze de bezem lekker staan tot het geheel verdwenen is. Vergelijk het maar met de graftombes in Egypte.

 2. 2

  Ten noorden van Brussel is het volledige militaire vliegveld weggefotosjopt.
  Als bovenstaande echt is, lijkt me één zijde van de pakweg 9 gebouwen, de noordoostelijke, open.

 3. 3

  Onbewoond is het niet, ik zie enkele kilometers naar het Oosten cirkelirrigatie, boomgaarden en symmetrich ontworpen woonwijken met een enkel zwembad.

  Die merkwaardige parkeerplaats met zandkleurige goudstaafvorimge objecten zouden silo’s kunnen zijn om gevechtsvliegtuigen, sinaasappels of konijnenkeutels in op te bergen?

 4. 4

  Daar zitten hele luie photoshoppers, Er lopen meer lijnen door het zand als dat verborgen moet blijven hadden ze dat beter kunnen wegpoetsen in het zand. De buitenste ring is een weg met een onderbroken witte lijn dat ziet er niet echt gevaarlijk uit. Of was dat de bedoeling? Even onze man in Havanna bellen…

 5. 5

  @WZNM: Dat met dat onderstuiven is inderdaad een optie. Maar als je de weg (of de contouren) naar beneden volgt, houdt het toch echt ergens heel erg op.
  Maar goed, het was slechts een aanleiding. Dat op zich was alleen maar grappig geweest. Die constructie is interessanter.
  De daken geven een bunker suggestie. Maar er kunnen geen vliegtuigen in staan, er is nergens een startbaan te zien. Dus wat wil je dan in een bunker stoppen. En waarom zijn die gebouwen met opzet zandkleurig?

 6. 8

  Iets ten zuiden van dat complex staat een boortoren. Verder lopen er een paar zandduinen langs de weg die direct aansluiten op een haven een heel stuk verder. Lijkt me iets te doen met olie of het is een militaire basis, iets waar Amerikanen? leren om wegversperingen op te zetten midden in de woestijn?

 7. 9

  Volgens Google Earth zit er even verderop de Saudi Matress Dealer…
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/02/matressdealer.jpg[/img]
  Prinses Fahd op de Erwt… hmmm…

 8. 11

  dit lijkt mij een bakvorm voor goudstaven! – een snufje olie erbij en en ze vliegen de pan uit!
  of is het een ventilatierooster? daar ook niet overbodig
  of graftombes voor terroristenfaraoh’s?
  of weggegooide oliedollars?
  het is echt een “fantastische” opname

 9. 12

  In Google Earth krijg je een aardig beeld van de toestand aldaar, de silo’s zijn verbonden met een omheind complex op de heuvels. Ik heb een tijdje zitten turen naar die vormen, maar kan met 31,2% zekerheid zeggen dat het misschien wel een radarpost is.

  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/02/radarpost.jpg[/img]

 10. 14

  Zullen we alvast afscheid nemen van Steeph? Of toch zeker van diens pc. Die wordt nu eerst volkomen ondersteboven gehaald, vervolgens schoongeschuurd, en dan vertrekt Steeph deze nacht met een enkeletje naar Guantanamo.

  die #12 is eigenlijk een gezichtLandingsplaats voor de heel erg bestaande mannen van Roswell die OP DIT MOMENT boven ons rondcircelen, terwijl de staat dat voor ons VERBORGEN houdt.

 11. 16

  De silo’s zelf zijn ook omheind en auto’s die naar binnen rijden worden afgeremd omdat ze om versperringen heen moeten slingeren.
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/02/slinger.jpg[/img]
  maar dat zei je al, geloof ik ;-)

 12. 23

  @21, even een quote uit ‘Dr. Strangelove’:

  “The challenge is the art of introducing in the mind of the enemy, the fear to attack.”, “The whole point of a Doomsday machine is lost if you keep it a secret. WHY didn’t you tell the world?”.

 13. 25

  Jullie doen er goed aan deze plaatjes te verwijderen en het er verder niet meer over te hebben.
  Vertrouw me, je wilt echt niet meer weten. Je speelt met dingen waar je niet mee wilt spelen.
  Doe er je voordeel mee.

  Een “vriend”.

 14. 27

  Als je dat losse stuk weg verder naar het zuiden vervolgt, dan zie de duidelijk dat hij niet is weggefotoshopt, aangezien allerlei sporen de route van de weg kruisen. Af en toe zie je de route als een ‘met zand afgedekt’ spoor, dan weer zie je helemaal geen spoor. Je ziet ook duidelijk een breed spoor evenwijdig aan de weg, iets ten westen. Met om dez zoveel meter constructies. Hoogspanningsleidingen wellicht? Af en toe duikt de ‘afgedekte’ weg weer korstondig op:

  [IMG]http://img96.imageshack.us/img96/8061/saoudiarabierareweg1xl9.th.jpg[/IMG]

  Om op gegeven moment definitief te verdwijnen in een gebied met vast gesteente. Het ‘hoogspanningsspoor’ is dan al afgebogen, naar de stad Al Hofuf.

 15. 28

  Ik trek mijn eerdere conclusies en opmerkingen in. Ik vind deze foto’s niet bijzonder en ik was geenszins van plan het er nog over te hebben.
  Verder verklaar ik dat Saoedi-Arabië een vriendschappelijk land is en onze vrienden zouden nooit iets voor ons verborgen houden.
  Ik verklaar dit UIT VRIJE WIL.

 16. 30

  Nounounou wat is het nou?
  Ik geef het op.
  Vooruit, schot voor de boeg: een kartingbaan.

  Overál maar ”enge dingen” zien..houdt het dan nooit op?!

  Doe ik niet meer aan mee.

 17. 36

  ت و ص ط)، يقوم فيها موظفون يحسبون على الهيئات الطبية، بتقديم النصيحة للأمهات في مضمار منع الحمل. ومع ما تُلزم به الأمهات من التردد على تلك الخلايا لتلقيح مواليدهن الجدد، فإن أكثر من يرافق الطفل إلى هذه الخلايا هن الحموات، وأخوات الزوج، مما يعوق وصول المعلومة أو الخبر إلى [الأم] المعنية به. ومن الأمهات من يطلبن النصيحة من بناتهن اللائي هن أكثر انفتاحا على العالم خارج البيت لمساعدتهن على استعمال أسلوب منع الحمل الاستعمال الصحيح.

 18. 37

  Zeg, wat doet dat busje voor mijn huis? Sinds wanneer worden pizza’s per busje bezorgd en hoe lang duurt het om een Margarita te bezorgen?

 19. 39

  Hier spreekt de “persoonlijk beveiliger”van Steeph. Steeph voelde zich niet zo goed en is naar een ver oord vertrokken voor een welverdiende vakantie.
  Alles komt in orde, “wij” zullen goed voor Steeph zorgen.
  Onderneemt u alstublieft geen pogingen hem te zoeken en probeer geen contact met hem op te nemen. Dat is zinloos.
  Denkt u een beetje aan uw gezin?

 20. 40

  في كتابه المشهور «الأغاني» عن شاعر وصِف بأنه أفضل من قال شعر الغزل على الإطلاق، وهو عمر بن أبي ربيعة. سكن هذا الشاعر القرشي مكة المكرمة، واشتهر بأنه كان ينتظر مواسم الحج والعمرة ويتحين الفرصة ليتعرض للحسناوات ممن قصدن بيت الله الحرام. لستُ في وارد أن أضع نماذج من شعره – ولعل ذلك يحدث لاحقا حينما تحين الفرصة – لكن بحثا سريعا في غوغل قد يكون كافيا ليكمل لك الصورة عن شاعرنا. لكن قبل أن آتي على القصة أود التذكير بأن عمر بن أبي ربيعة لم يُجلد ولم يُسجن ولم يُكَفر قط، بل ظل يعيش في مكة حتى توفاه الله فيها عن عمر ناهز الثمانين عاما. صورة بلا تحية إلى أساطين الرقابة والإرهاب والتكفير في أيامنا هذه. والآن، دعوني أختتم بالقصة التي أشرت إليها آنفا

  ممن قصدن بيت الله الحرام. لستُ

 21. 45

  لا أظن أنني أطلب الكثير إن أردت تناسي/تجاهل كل انتماءاتي الأخرى والنظر إ Steeph لي بالاعتبار إلى إنسانيتي فقط. ما أريد قوله هو: إذا كنتَ Sargasso.nlلا تود أن تمضي ياتك في اكتساب الأصدقاء فلا داعي لأن تقضيها Carlos في الاستعداء ومحاربة الأعدا

 22. 47

  Hmmm, misschien wel een beetje teveel van het goede…

  Ziet dan werkelijk niemand dat dit een state of the art radijsen kwekerij is? LutsOrs met jullie complotjes…

 23. 50

  Uw ip-nummer is bekend, de positie van uw gsm is gelokaliseerd, een medewerker gekleed in een lange regenjas met een donkere zonnebril en een plaksnor is naar u onderweg in een zwarte auto met geblindeerde ramen. Vluchten heeft geen zin, uw bank tegoeden zijn bevroren en u paspoort is geblokkeerd en uw telefoon is doorgeschakeld naar de aivd.

  Met vriendelijke groet,

  Guusje (hikupsss)

 24. 56

  lol TRS.
  Maar serieus: met de bouw is duidelijk rekening gehouden met de windrichting: het stuifzand ligt netjes ‘rond’ de ‘vormen’ in NOrichting gewaaid. My guess is dus dat de rechtste kanten open zijn, danwel de ingangen langs daar.

 25. 58

  ’t Plaatje bij #12 zou ook een zonne-centrale kunnen zijn of niet. Keb wel eens op Discovery (jaja) gezien dat ze met een hele riedel spiegels het zonlicht geconcentreerd naar een punt brengen en daar wordt de energie dan opgevangen.

 26. 59

  Discovery? Tssss… ;-)
  Als die dingen uit #12 dienen om zonlicht op te vangen, hadden ze ze wel min of meer horizontaal neergezet (onder een hoek van 30 graden of zo).
  Het valt me wel op dat onder aan de “neus” van deze face-helipad een ding in het brandpunt van elke spiegel/schotelantenne staat opgesteld.
  Ik denk dat het satellietschotels zijn. Kan iemand even googelen waar de groundstations van de NASA staan? Zijn er maar een hand vol, en de ESA heeft er daar geen.

 27. 61

  parkeeplaats voor geiten of kamelen? Tja weet het ,is flauw maar wat moet ik hier nu over zeggen? Heb geen idee, misschien ondergrondse schuilkelders voor kernbommen. Of een hotel voor woestijn toeristen. Of is een speeltje van een sjeik die huis wil bouwen.In iedergeval over paar jaar waait er weer zand. En kunnen ze niks weervinden:)