Wat te doen met het WK

,

Hadden wij het even mis met zijn allen. Dachten wij (samen met alle andere media) dat de FIFA allemaal rare en onredelijke eisen stelt en de kandidaatlanden zo chanteert dat ze die gewillig opvolgen. Nee hoor, de FIFA is een alleszins redelijke organisatie die ook nog is allerlei goede dingen doet in de wereld, aldus KNVB-baas Harry Been in Nova. En die onredelijke eisen, dat zijn gewoon ‘misverstanden’.

Pele met Blatter(foto= Flickr/World Economic Forum)

Het eerste misverstand was volgens Been dat de FIFA in Nederland geen belastingen en BTW hoeft te betalen. ?Het is logisch dat de FIFA hier geen belastingen hoeven te betalen, dat doen ze in Zwitserland?. Dat klopt in principe (p.55). Maar daarna komt het interessante, namelijk dat FIFA een lijn voorstelt die alle landen kunnen volgen, om te zorgen dat ‘de belastingsystematiek geen verschillen geeft, want dat zou oneerlijk zijn’. Been: ‘wij hoeven deze lijn natuurlijk niet te volgen, maar als we serieus mee willen doen moeten we dat natuurlijk wel doen’. Je moest er donderdagavond even doorheen prikken, maar feitelijk staat hier dat Nederland braaf doet wat FIFA zegt. En deze ‘lijn’ zal vast niet ongunstig voor de FIFA uitpakken. Ab Klink stuurde namens het kabinet een brief naar de kamer, met daarin de eisen die FIFA stelt:

‘De FIFA vraagt ook fiscale vrijstelling dan wel compensatie voor een aantal belastingen (waaronder BTW op de toegangskaarten). Deze kunnen oplopen tot maximaal ? 300 miljoen.’


Maar ik vraag me hierbij af waarom de FIFA dit als eis formuleert, als het volgens de wet toch al zo geregeld is, zoals Been beweerd. Waarom moet hiervoor dan een aparte regeling worden opgesteld? Is er soms toch iets raars mee?

Het tweede misverstand gaat over de eis die zou regelen dat er in de omgeving rond de stadions alleen het door FIFA goedgekeurde bier mag worden geschonken en dat er voor de FIFA-bobo?s speciale rijbanen worden vrijgemaakt. Beide ‘onzin’, volgens Been. Hadden alle media die wel toegang hadden tot het bidbook, verkeerd gelezen.

Het laatste misverstand gaat over het idee dat Nederland zijn eigen wetgeving zou aanpassen aan de eisen van de FIFA. Ook niks van waar, volgens Been. De bavaria babes zouden in Nederland ook nooit in de bak belanden. Maar, ook al valt het onder het civiel recht en niet onder het strafrecht zoals in Zuid-Afrika, de politie zou er wel tegen optreden. Want de belangen van de sponsoren van de FIFA moeten natuurlijk wel worden beschermd.

De FIFA heeft een inkomstenbron per vier jaar en die zal het dan ook zo veel uitmelken als maar mogelijk is. En landen zijn gewillig om zich aan die eisen te onderwerpen, aangezien zij graag het WK binnenhalen. Dat betekent dat de FIFA alle ruimte krijgt om alle eisen te bedenken die ze goeddunkt, de kandidaten luisteren daar toch wel naar. Ik denk dat het nu tijd wordt voor wat meer openheid, er is nogal wat onenigheid over wat Nederland nu wel en niet aanbiedt. Dan kunnen we zelf een onderbouwde keuze maken of de eisen van de FIFA het allemaal wel waard zijn. Als we Been mogen geloven in ieder geval wel, maar ik zou graag het hele verhaal horen.

De onduidelijkheid blijft, de media spreken elkaar tegen. Wat denkt u?

Reacties (17)

#1 dramklukkel

Uit NRC: “Deze toezegging impliceert dat een Nederlander die hier woont geen belasting hoeft te betalen als hij door de FIFA wordt ingehuurd voor het WK.”

FIFA zal wel eens één van de grootste werkverschaffers van het land kunnen worden in de aanloop naar dit WK.

 • Volgende discussie
#2 Mark

Ik hoor op radio 1 gister dat er in het bid-book staat dat NL niet ingaat op de FIFA-eis om FIFA controle te geven over politie-inzet. Dat blijft bij de burgemeester.

Dat staat in zgn. “side letters”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ik denk dat WK’s beter thuishoren in corrupte landen met een dubieus democratisch gehalte. Als Nederland moet je niet eens gastheer willen zijn van Blatter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Erik

“de FIFA is een alleszins redelijke organisatie”
Geen commentaar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Teun

Tsja… Volgens mij is al het geld wat je eraan verdient gewoon gelul. Daar moet je het helemaal niet over hebben.

Dat WK is gewoon een product van de FIFA wat je kunt kopen. Als je het prijskaartje wat eraan hangt ervoor over hebt, dan moet je het doen. Niet als ‘investering’ die je kunt gebruiken om zelf een product te produceren. Er is maar één reden waarom je het WK zou moeten organiseren: omdat het gaaf is (of ieder geval: door honderden miljoenen mensen gaaf gevonden wordt).

Al dat gelul over economische opbrengst, BTW, corruptie etc. is allemaal bijzaak en moet je op de koop nemen als je het wilt (of niet wilt).

VOC-mentaliteitje, anyone?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Die laatste zin snap ik niet, want uit de voorgaande alinea blijkt weinig VOC-mentaliteit. Dingen doen omdat ze gaaf zijn. Je verdient er geld aan en doet het of je verdient er geen geld aan en dan doe je niet. Dat was de VOC-mentaliteit. Die was overigens ook niet te beroerd om zelfs forse sunk costs voor lief te nemen en gewoon te kappen als een project toch niet zo winstgevend bleek te zijn als het vooraf beloofde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Erik

@5/6: FIFA is inderdaad prima te vergelijken met de VOC: organisatie die zich de privileges van staten toemeet zonder zelf een staat te zijn en waar winst maken het morele richtpunt lijkt te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jonas

De Fifa mag van mij het WK in Nederland houden. Ze zorgen voor werkgelegenheid, marketing voor Nederland (rijksmuseum en Noord-zuidlijn zijn dan klaar), met goede onderhandelaars kunnen we veel tegenzin omvormen tot positieve energie waardoor we een mooi internationaal toernooi hebben in de Nederlanden. De eisen van de Fifa zijn zoals met alle grote evenemen en bedrijven die speciale regelingetjes hebben voor het een en ander. Teveel focussen op vermeende machtspelletjes bij de Fifa is niets anders dan onze energie verkeerd gebruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

Zodra er ook maar een wet moet worden aangepast omdat het door de FIFA wordt geeist rot dat hele toernooi wat mij betreft maar op richting een bananenrepubliek ofzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jonas

Wetten zijn veranderlijk Joost. Je moest eens weten hoeveel wetten wel niet zijn veranderd/aangepast voor sterke lobby-groepen. Hoeveel wordt er niet toegegeven aan economische machten die werkgelegenheid beloven, mooi dingen voor ons land.

@9. Minister Klink heeft gezegd dat als er sprake mocht zijn van wetsaanpassingen voor de Fifa dat dat netjes door het parlement moet. De volksvertegenwoordigers zullen alles in het werk stellen om alles aan de kaak te stellen wat niet hoort volgens de redelijkste overeenkomst die dan gesloten zou zijn met de Fifa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@8: Je kan goedkoper werkgelegenheid regelen door nog wat ambtenaren aan te schaffen. Die WK-werkgelegenheid is overigens grotendeels maar zeer tijdelijk. Voor de marketing hoef je het ook niet te doen (denk je dat er in NL nu positiever gedacht wordt over Zuid-Afrika dan voor het WK? Ik niet), blijft over dat jij het mooi vind, strak argument om een dichtbevolkt land overhoop te halen met gekke reclamerichtlijnen, privé autowegstroken en extra nachtvluchten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

@10: Snap ik, Jonas. Maar zodra er wetten worden veranderd voor een eenmalig evenement, wetten die de vrijheid van het individu beperken en daarna voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, dan hoort Nederland pas op de plaats te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jonas

@11. Nee, blijft over dat als er strak onderhandeld wordt er geen maatregelen komen zoals jij stelt (reclamerichtlijnen, privé auto, extra nachtvluchten). De reclame richtlijnen snap ik wel, wat de financiering is exceptioneel groot, en de extra nachtvluchten is handig als blijkt dat een Zuid-Amerikaans land tegen alle verwachtingen in in de finale komt te staan, dan heb je extra (nacht)vluchten nodig.

@12. Welke vrijheden van het individu worden beperkt? Als de koningin door jouw straat komt, ergste geval Konijnendag dan wordt je ook beperkt in je vrijheden. Het is allemaal tijdelijk wat normaal is bij evenementen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Die maatregelen komen er of het WK niet, zo gaat dat met de FIFA. Daarnaast die extra nachtvluchten zijn misschien handig voor de aanvliegende Zuid-Amerikanen, maar niet voor de Nederlanders, die toch al met de kater van uitschakeling zitten.

Normaal bij evenementen is dat de evenementen aan de wet aangepast worden, niet andersom, zoals nu bij het WK.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jonas

@13. Waar baseer je op dat het WK niet komt als er geen wetgeving wordt veranderd? Het lijkt me toch dat Nederland een andere gesprekspartner is dan Zuid-Afrika was voor de Fifa.

Dus de Nederlanders die met een kater zitten als Nederland is uitgeschakeld voor de finale, kunnen het niet aan als er misschien extra nachtvluchten worden ingepland.

Vandaag was nog in het nieuws dat er meer geklaagd was over vliegtuiggeluidsoverlas dan vorig jaar. Soesterberg was gesloten en er moest nu meer naar een ander vliegveld. Daar zijn dus meer vluchten geweest dan normaal. De klachten werden afgedaan als een eenmalige actie, die in de toekomst een stuk minder zou zijn, was dacht ik ongeveer het antwoord.

Daar kan je met de eventuele extra nachtvluchten ook voorbereidingen voor treffen. Een vorm van compensatie voor de omwonende bevolking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Teun

@6 Ja-ja, redeneer m’n mooie uitsmijter maar weer kapot ;-)

Je hebt gelijk, maar wat ik bedoelde is dat men zich niet zo liet tegenhouden door praktische of morele bezwaren.

@11 ”denk je dat er in NL nu positiever gedacht wordt over Zuid-Afrika dan voor het WK? Ik niet”
Ik ook niet per-se, maar ik denk de wereld in het algemeen wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Jonas

Van http://www.nu.nl:

‘Onze wetten gelden gewoon’

Been verklaarde dat hij de afgelopen dagen veel onzin heeft gehoord en gelezen. ”Want het is natuurlijk niet zo dat Nederland en België tijdens het WK de macht aan de FIFA overdragen. Ook dan gelden onze wetten gewoon. Het is ook niet zo dat we op de snelweg een rijbaan vrijhouden voor de mensen van de FIFA.”

“De FIFA betaalt ook gewoon belasting, maar dan alleen in Zwitserland. Ook dat is niet raar. Ik durf zelfs te stellen dat onze fiscus de grote winnaar is als we het WK krijgen toegewezen. De Duitse fiscus heeft tijdens het WK van 2006 maar liefst 1,2 miljard euro aan belasting geïnd. Dat is toch een aardig bedrag.”

Gelukkig, er is niets aan de hand, we hebben ons druk gemaakt om niets. Uiteindelijk kan NL (en België) er een mooie zak geld mee verdienen.

 • Vorige discussie