1. 1

  Bizar… Als je het CDA ‘must’ (ze zijn nu eenmaal de grootste) invult en hoogstens drie partijen toelaat, dan is er maar één mogelijke coalitie: CDA, PvdA, ToN.

  Dat wordt nog lachen…

 2. 2

  Dat is sowieso de enigste mogelijkheid als je maar 3 partijen wilt. Probeer dus maar eens om het CDA heen te komen.

  Kan wel, maar dan krijg je (bij 4 partijen) wel erg vreemde constructies:

  PvdA SP Verdonk VVD of D66 PvdA SP Verdonk.

  Dus kies maar, wordt het TON of CDA? :P

 3. 3

  Wel raar dat als CDA, PVDA en Verdonk samen al een meerderheid vormen dat dan ook nog die drie + een andere partij 9x in het lijstje staan. Het lijkt me nogal logisch dat als die drie al een meerderheid hebben, ze dat met elke andere partij erbij nog steeds hebben. De tool zou dus veel overzichtelijker zijn als deze alleen minimale coalities weer zou geven, dus coalities die geen meerderheid meer zouden hebben als je de partij met de minste zetels weg zou laten.

 4. 4

  Dit toont aan dat de volgende verkiezingen en coalitie vorming waarschijnlijk erg verassend en spannend gaan worden.

 5. 5

  Tuurlijk wil TON niet met PvdA. Tante TON wil zeker niet met CDA, SP (kan echt niet). TON, VVD & PVV is de enige mogelijkheid voor haar. Mar GOD VERHOEDE deze kapitalistische, ego, anti-andere culturen en geloven-coalitie. Ze zullen ook nooit 75 zetels halen.

  Bovendien vind echt iedereen in de coalitie ZICHZELF veeeeeeel te belangrijk.

  Vind de stand nu niet realistisch want dit kabinet blijft nog wel ff zitten. Vind het wel jammer dat CDA in dit land lang de grootste is en ook zal blijven. Dus weer JP, volgende verkiezingen? Nee toch?!

 6. 7

  @Freek: de tool toont alle mogelijke coalities, gesorteerd op aantal partijen, oplopend, gevolgd door het aantal zetels, aflopend.

  Bij de vorige versie vonden mensen het overigens verwarrend dat we alleen minimale coalities toonden.

 7. 9

  Spuyt12, misschien dan in het zoekscherm een vinkje maken voor ‘alleen minimale coalities’? Want als je een meerderheid hebt met bijvoorbeeld CDA, PvdA en Verdonk dan begrijpt toch iedereen dat je met elke andere partij erbij nog steeds een meerderheid hebt?

  en 341 resultaten is toch voor niemand overzichtelijk?

 8. 10

  @9: “dan begrijpt toch iedereen dat je met elke andere partij erbij nog steeds een meerderheid hebt?”

  Nee dus. En dat vinkje erbij is niet zo makkelijk als het lijkt.

  Hoe verder je komt in de schermen, hoe onwaarschijnlijker de coalities. De meeste mensen zullen er geen problemen mee hebben.

 9. 13

  Mooie tool geworden.
  Laat vooral goed zien hoeveel onmogelijk is met dit veelpartijen stelsel. Als we nog even doorgaan krijgen we italiaanse/franse situaties met ‘linkse’ en ‘rechtse’ blokken. (ik hoop natuurlijk op een progressief en conservatief blok maar ja)

  Vooral leuk om zo om de maand mijn hoogst onwaarschijnlijke persoonlijke voorkeuren in te vullen..

 10. 15

  @13: Gelukkig krijg je dat soort situaties hier dus niet, omdat er geen noodzaak is om blokken te vormen, bij afwezigheid van ondemocratische trekjes als districtenstelsels en extreem hoge kiesdrempels (hoewel hij ook hier nog net iets te hoog is om echt democratisch genoemd te worden), zoals in Duitsland, Italie, Turkije en Frankrijk. Bij gevolg kun je hier veel beter je eigen smaak kiezen.