Warm onthaal Poolse loodgieters op IJsland

..en een beetje snelTerwijl bovengetekende vanochtend op weg naar zijn werk al een groepje Oost-Europeanen haastig een verhuisbusje zag inladen worden werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten in IJsland juist warm onthaald. In de afgelopen jaren heeft de snelgroeiende IJslandse economie haar deuren geopend voor de onmisbare en goedkope arbeidskrachten uit het buitenland. De zeer homogene IJslandse bevolking ontvangt deze mensen zonder argwaan of rancune. In 1985 was slechts 1,4% van de IJslandse bevolking buitenlander, tegen 7% nu. Maar terwijl in ons land door bepaalde politieke groeperingen moord en brand geschreeuwd wordt over Poolse loodgieters blijft het in IJsland rustig en gemoedelijk. De cijfers wijzen dan ook uit dat men niks te vrezen heeft van de werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten.
Met de gevreesde sociale dumping blijkt het nogal mee te vallen. “Daar waar de lonen volgens vaste schalen worden uitbetaald, in ziekenhuizen bijvoorbeeld, verdienen de buitenlanders evenveel als de IJslanders”, zegt Gudmundur Hilmarsson van de IJslandse Arbeidsconfederatie.

[Als de dagen korter worden komt de jaarlijkse traditionele Sargasso IJsland pots weer dichterbij. Voor wie niet kan wachten alvast een feel good link naar de aflevering uit 2005]

 1. 2

  @ Carlos

  Dank voor je liberale verhaal, een betere onderstreping van marktwerking kan ik moeilijk bedenken.

  Als je groeit als kool ben je inderdaad blij met arbeidskrachten, en als iedereen de marktprijs betaalt doe je graag mee.

  Het is duidelijk dat de arbeidskosten in Nederland veel te hoog zijn geworden als iemand van vijf uur rijden verderop het werk hier met plezier voor de helft komt doen. Dat de inderdaad moord en brand schreeuwende vakbonden de belangen van hun leden willen verdedigen is duidelijk, maar de wereld is veranderd en we zitten niet meer op een eiland. De schaarste onder vaklui, ondanks de hoge werkloosheid, gaf de loodgieters etc. ook de kans belachelijke prijzen te vragen. Nu zijn ze ineens veel redelijker.

  De markt corrigeert zichzelf automatisch.

 2. 5

  Ik zie toch vooral socialisme in dit bericht: arbeiders mogen overal ter wereld werken. Iets waar de conservatieve beweging van de gevestigde arbeiders: de SP natuurlijk erg op tegen is, want owee dat je misschien nog een keer in je leven zelf initiatief moet ontplooien, zo hadden we dat niet afgesproken: eens een baan altijd een baan, dat was de deal toch?

 3. 7

  @Carlos
  Ja, je hebt natuurlijk gelijk maar de IJslanders weten dat je toch van een bepaald slag moet zijn om permanent in dat land te kunnen wonen: het is nu eenmaal niet het eenvoudigste klimaat en geologie. Dat zal een zekere xenofobie onderdrukken. De Polen komen er niet om te blijven en dat maakt het makkelijker vermoedelijk.