Warfur? Darfur!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Is iedereen moe van slecht nieuws? Een beetje uitgekeken op Afrika? Of is een hele avond tv-kijken gewoon niet meer van deze tijd? In elk geval bleven de kijkcijfers van de publieke omroep nogal achter bij haar eigen verwachting. Bij de titel ´Tot zover Darfur´ kreeg ik zelf overigens ook weinig neiging om te gaan kijken.

Wat kun je doen vanachter je tv of pc? Het gevoel van hulpeloosheid van de gemiddelde westerling over Darfur is waarschijnlijk groot. Tegelijkertijd geloof ik niet dat de bereidheid om militairen te sturen erg groot is.

Waarom heeft u niet gekeken?

Reacties (15)

#1 Obscura

Een erg ordinaire reden: ik was uit-eten…

 • Volgende discussie
#2 $link$

Kankeren op Amerika is veel makkelijker. Onze eigen achtertuin Afrika links (!) laten liggen ook; ’t zijn toch maar negers die er uitgemoord worden :-(
Nee, terroristen in kwantanamobee verdienen kennelijk meer onze steun en verontwaardiging {-( .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Abhorsen

@2, goedzo! allemaal de schuld van links! Dat al die misdadige linkse mensen nog niet opgepakt zijn zeg!

@bericht, Ik denk dat we eigenlijk al sinds jaren een soort van verzadigt zijn qua dit soort nieuws en beelden. De schok die in de jaren 80 bij het zien van bepaalde beelden door ons heen ging is gewenning geworden. Ik denk niet zozeer dat men het minder erg vind, maar meer dat men het “allemaal wel gezien heeft”.

Dat laatste is misschien wat bitter, want zoveel leed zou nooit als normaal gezien mogen worden. Ik denk daarom ook niet dat men het als normaal ziet, maar het mist wel een bepaalde impact op tv tegenwoordig. Er is toch een soort afstomping voor gekomen. Wat waarschijnlijk een normale menselijk reactie is om met een constant bombardement van verschrikkelijke beelden om te kunnen gaan.

Daarnaast wordt natuurlijk de afgelopen jaren zoveel bagger over ons uitgestort via de TV en politiek dat ik denk dat mensen als ze TV kijken liever nog naar feel good TV kijken. Men wordt overal angst, dood en verderf ingepraat. Van Milieu tot Moslims tot Aids. Allemaal serieuze problemen, maar door als actualiteiten alleen maar te hammeren en te hammeren hierop, en zelfs een beeld te brengen dat het alleen maar erger wordt (terwijl het juist steeds beter met de wereld gaat) denk ik dat men simpelweg moe is van alles. Protesteren doet niets weet men inmiddels al…

Er is weinig gedrevenheid en lust voor actie volgens mij over gebleven. Omdat we eenerzijds constant gebombardeerd worden door negativisme en aan de andere kant allemaal zoveel informatie tot ons hebben genomen of gekregen dat we denken dat het allemaal toch niets uitmaakt en niet helpt. Men is volgens mij ook het gevoel van controle kwijt. Je weet dat zaken misgaan, maar we staan zover van de politiek af en zover van de mega bedrijven dat we het gevoel hebben dat wat we ook doen het niets uitmaakt. Ook als we mensen die wel invloed hebben zien falen (bijv. onze regering die duidelijk niet bij machte is al zou men het willen om er iets aan te doen). Misschien een soort van internationale westerse learned helplessness?

Dus kijkt met liever sterren dansen op het ijs ofzo, of Wendy die op kleine schaal duidelijk aanwijsbaar iets voor elkaar krijgt dicht bij het eigen bed…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 $link$

@3
De verbetenheid en het geduld waarmee (inderdaad vooral linksige) figuren ALLES wat Amerika doet onvermoeibaar afkraken, ontbreken volkomen ten aanzien van mensenrechtenschendingen door bv arabieren tegen negers. Ik constateer toch een vorm van racisme, dat zij dàt opeens niet erg genoeg vinden om zo eindeloos tegen te ageren.
Raar he, dat die zelfhaat niet alleen geprojecteerd kan worden op white-male-chauvinist-pigs?
Het is makkelijker om op de splinter in het oog van de grote broer Amerika te wijzen dan iets te doen aan de balk van labbekakkerigheid in de ogen hier in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arnoud

@ 4: geef eens een voorbeeld van je aantijgingen van racisme? Namen en rugnummers? Het is allemaal zo gemakzuchtig om maar wat algemene statements te maken over ´linksige figuren´. Dat valt me van je tegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 $link$

@5
Zie reactie 3 alhier. Hij (zij?) staat me bij als iemand die altijd zeer verontwaardigd is over alles. Behalve nu het negers in de achtertuin betreft, dan wordt de passie tot berusting opeens gepredikt. Dat komt mij racistisch over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Roy

@6: Abhorsen komt op mij vooral over als iemand die graag eerst nadenkt voordat ‘ie iets concludeert. In reactie 3 staat wat mij betreft een mogelijke verklaring voor de lage kijkcijfers en ik denk dat een deel daarvan wel in de buurt komt van de werkelijke oorzaak. Dat die reactie ‘racistisch’ zou zijn is slechts hilarisch te noemen.

De vraag waarom het ‘in’ is om alert te zijn op de ‘splinters’ in de ogen van onze bondgenoot Amerika, wordt met dat ‘bondgenootschap’ verklaard. Wij, als vrije westerse wereld, hebben er belang bij dat de westerse wereld vrij blijft. Amerika is altijd een belangrijke factor geweest in het vrijheidsdenken, en heeft zich meerdere malen tot leider van de wereld verklaard. Dat schept niet alleen verwachtingen, maar ook verplichtingen, zeker als Nederland samen met Amerika verbanden aangaat om vredesmissies (opbouw/afbouw, wie het weet mag het zeggen) uit te voeren.

Amerika bekritiseren op maatregelen die het land dichter bij de praktijk van het Midden-Oosten brengen, lijkt me juist goed, want het laatste wat we willen is dat één van de belangrijkste landen ook afglijdt naar het niveau van landen in het Midden-Oosten.

Ik denk dat de desinteresse voor Darfur enerzijds te maken heeft met het onvermogen zich te identificeren met de slachtoffers daar. Het ligt te ver weg, we hebben er geen duidelijke handelsrelaties mee en het stelselmatig afslachten van de ene (onduidelijke) bevolkingsgroep door de andere is stukken minder sensationeel en acuut dan een tsunami.

Ik heb zelf ook niet gekeken. Ik kijk nooit naar dat soort thema-avonden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Abhorsen

Je hebt me helemaal door.. ik ben een racist… goed gezien… Trollen zijn zo vermoeiend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Afrika ligt ver weg. Japan ligt nog dichterbij. Daarnaast krijg ik van iedereen die ervandaan (terug) komt te horen dat Afrika niet te redden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Roy

@9: dat Afrika niet te redden is durfde ik niet op te schrijven als mogelijke verklaring voor de desinteresse. Blij dat het wel genoemd is. Maar heeft Afrika een ‘imagoprobleem’ of is er echt weinig mee aan te vangen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mark

Mijn reden om niet te kijken: ik heb mijn aansluiting opgezegd. Kijk alleen programma’s waar ik zin in heb en die via internet te zien zijn. Geldt dat hier ook voor?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Davidk

*sluit zich aan bij think tank

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 brechtje

Ik heb wel gekeken :-)
En dat regime deugt helegaar absoluut niet.
Maar dat is al heel lang. Ik heb er ooit gewerkt. Moest je uitkijken dat je niet een bom op je kop kreeg van die fijne regering.

Ik wou dat ik wat van die Chinese oliebedrijven kon boycotten. Maar ik rij nauwelijks auto :-(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

#4: Gelukkig maar dat er dan rechtse figuren zijn zoals Jan Pronk, die zich wel wat aantrekken van Darfur. Dat is immers de enige, die je daar regelmatig over hoort, dus die moet wel rechts zijn. En die rechtse NPS (je weet wel: van Nova en zo) besteden er een hele televisie avond aan. Linkse kranten als De Telegraaf hoor je daar nauwelijks over en die linkse Geert Wilders stelt er ook geen vragen over in de kamer.

Maar zoals gewoonlijk weet rechts weer niets anders te verzinnen, dan te proberen links de schuld te geven. Het volslagen stilzwijgen aan de rechterkant hoef je dan niet meer te verklaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Eurocraat

Overigens zijn de mensen die negers vermoorden in Darfur zelf ook gewoon negers. Niks Arabieren dus, ze spreken alleen toevallig Arabisch.

Maar dat zal wel weer zo linkse nuancering zijn.

 • Vorige discussie