Wapenfeiten in Katowice

COLUMN - De klimaattop in Katowice loopt ten einde. En wat een succes heeft Nederland geboekt. Niks gedraai, maar de handen ineengeslagen om het ontbrekende puzzelstukje te leggen dat de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord zal helpen realiseren.

If you think of the Paris climate goals as a jigsaw puzzle, the circular economy is one of the missing pieces

Kloek gesproken van staatssecretaris Stientje van Veldhoven bij een door haar ministerie georganiseerde bijeenkomst tijdens de klimaattop in Katowice. En prachtig dat in ieder geval maar liefst vijf landen (Nederland, Argentinië, Japan, Noorwegen en Zuid-Afrika) nu gezamenlijk hebben beslotenom een economie zonder afval hoog op de agenda te zetten en te houden”.

Laten we daar niet te cynisch over doen. Alle kleine beetjes helpen, ook elk mini-akkoord.

En dat is niet het enige Nederlandse wapenfeit op de klimaattop.

De Rijksoverheid laat weten:

Nederland krijgt een nog prominentere rol in het helpen van ontwikkelingslanden bij de vermindering van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en de aanpassing aan klimaatverandering.

Die prominente rol bestaat uit het voorzitterschap van het NDC partnership dat Nederland, samen met Costa Rica, de komende twee jaar op zich neemt.

Het eerste dat minister Sigrid Kaag in die rol kan doen is de ontwikkelingslanden duidelijkheid verschaffen over de toegezegde betalingen die rijke landen hebben beloofd. Volgens de NOS is zo’n tien jaar geleden afgesproken dat rijke landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar zullen geven, waarmee de armere landen hun klimaatproblemen kunnen aanpakken.

Er schijnt echter nog geen echte duidelijkheid te zijn over hoeveel geld er uiteindelijk zal worden gegeven en wanneer de ontvangers het tegemoet mogen zien.

De minister én de staatssecretaris zouden ook een flink aantal voor ontwikkelingslanden lonende ‘green deals’ kunnen sluiten. Bijvoorbeeld: hogere prijzen voor de verwerking van hier afgedankte pc’s en mobieltjes, die in de recycling-industrie in Azië worden verwerkt. En die deals gelden natuurlijk alleen voor de bedrijven waar veilig en schoon wordt gewerkt.

Als de bewindslieden na de klimaattop met een koffer vol van dat soort deals huiswaarts keren mag premier Rutte van een voor Nederland geslaagde klimaattop spreken.

Reacties (3)

#1 Raymond Horstman

Ik ben zelf eens aan het werk gegaan en heb me afgevraagd of dit wel klopt. Helpen alle kleine beetjes? Het antwoord is simpel en ontnuchterend: NEE! Het is business as usual. Het is Too litttle and too late. Alle conferenties, akkoorden plannen enz. hebben geen zoden aan de dijk gezet. Ze geven de deelnemers misschien een goed gevoel maar dat doe gluhwein ook. We kunnen beter stoppen met deze poppenkast van conferenties waar meer CO2 wordt uitgestoten door al die hotemetoten dan wordt bespaard in plannen enz.

  • Volgende discussie
#2 JANC

@1: Laat die berekening eens zien, dan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Basszje

Het is wel kwalijk, want vrijwel zinloze ‘deals’ worden verkocht als klimaatactie, zodat men thuis net kan doen alsof er wat gebeurt.

We moeten het eens gaan hebben in hoeverre de regering in dit land eigenlijk is opgekocht door Shell c.s. Daar valt echte klimaatwinst te maken, maar dat wordt consequent tegengehouden uit de boardrooms, niet uit het torentje.

Zolang dat niet duidelijk is zijn dit soort conferenties de Weense wals op de Titanic.

  • Vorige discussie