Waarom Geert de beste is

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Oscar Backstage (Foto: Flickr/NMCIL ortiz domney)Zojuist is Geert Wilders gekozen tot Politicus van het Jaar. Publiek én pers zette hem op nummer twee, toch niet echt de plek die hij zelf zou ambiëren. Maar toen alle punten bij elkaar werden opgeteld stak hij er wel met kop en schouders bovenuit.

Volgens publiek en jury verdient Wilders de prijs voor het feit dat hij altijd het nieuws haalt met goed getimede oneliners. In 2007, het jaar waarvoor hij zijn onderscheiding krijgt, bestond zijn bijdrage uit oneliners als: “Alles waar we trots op zijn, verkopen we aan de duivel“, “knettergek”, ‘ en, tijdens deze week van de verkiezing tot Politicus van het Jaar, “Ik wil een nieuw artikel 1 in de grondwet”.

Vanzelfsprekend is dit een selectie, want Wilders slaagde erin om zo vaak het nieuws te halen dat Alexander Pechtold, door journalisten gekozen als beste politicus van 2007, begin deze maand verzuchtte: “Ik zou wel eens een Wilders-vrije week willen.” Waarschijnlijk vonden de journalisten dat ook wel een mooie oneliner.

Publiek en jury prees Wilders verder om het feit dat hij ?iedereen een stap voor is?. Dat klopt. Nog geen jaar geleden zou niemand het in het hoofd halen in de politiek om de profeet Mohammed te vergelijken met Hitler. Inmiddels heeft hij al een enkeling buiten eigen kring zover gekregen, nota bene een, inmiddels oud-, PvdA?er, om deze stelling te onderschrijven.

Het gevoel dat hij iedereen een stap voor is, wordt ook gevoed door zijn enorme aantal kamervragen, voor het grootste gedeelte over dat ene onderwerp: de niet-Joods-Christelijke medemens. Of het nu gaat over de de-islamisering van de zorg of over de Nederlandse Antillen: Geert zegt er altijd als eerste iets over. Iets negatiefs, doorgaans.

Wilders is de opvolger van Jan Marijnissen, die in 2006 de verkiezingen won en zowel bij EenVandaag als bij de NOS de laureaten in ontvangst mocht nemen. Dit jaar staat Marijnissen niet hoog in de lijstjes. Wellicht hangt dat samen met zijn hernia, of met de interne partijperikelen. En dat roept de vraag op hoe het Wilders komend jaar zal vergaan. Weet hij zijn oneliners scherp en tijdig te houden? Of staat er iemand op die hém een stap voor is? Wat gebeurt als zijn film uitkomt?

Over twaalf maanden zullen we het weten.

Reacties (13)

#1 Mark

Het valt niet te ontkennen dat hij de meest succesvolle politicus is van afgelopen jaar. Maar wat zijn de criteria voor “beste” politicus zodanig dat Wilders kan winnen?

 • Volgende discussie
#2 Bart

Ik ben blij met Pechtold op 2 (ook al heb ik helemaal niets met zijn club).

De enige die zijn best doet her en der debat op gang te brengen (al zal hij er geen kamerzetel mee binnenhalen).
De rest in ingeslapen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Albert

Gelukkig dat van der Vlies bij het publiek als hoogste eindigde. Dan hebben we tenminste iemand die zich echt inzet voor de joods christelijke medemens. En die niet zo dom is om de profeet Mohammed te vergelijken met Hitler. Het is de grote vraag of Geert de volgende verkiezing nog meemaakt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ASH

Ik word zo langzamerhand doodmoe van de term ‘Joods-Christelijke medemens’. Ik word als vrijzinnig-atheïstisch-liberaal gek van mensen die zo nodig Nederland die hoek in willen drukken. Hoeveel mensen gaan er überhaupt naar kerk en synagoge? Een duidelijke minderheid van de Nederlanders. Waar hebben we het over…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arnoud

Je bent dus goed als je het nieuws haalt. Dat wordt de komende jaren nog interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HPax

@ Dit lijkt een zure vraag achteraf als je niet bij de druiven hebt gekund.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HPax

Herstel.Bij C6 hoort @1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Chris

Het lijkt er op dat de parlementaire pers het besef van een amoebe heeft om de man op deze waarden uit te roepen tot de beste politicus.

Een hoop geschreeuw uit een hol vat werkt dus goed in de hedendaagse samenleving? Kom op zeg, dat lijkt me toch niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jos

@ 8:

“Een hoop geschreeuw uit een hol vat werkt dus goed in de hedendaagse samenleving?”

Ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Abhorsen

Blijkbaar bestaat het werk van een Politicus uit de bevolking van een land zoveel mogelijk voor eigen gewin tegen elkaar opzetten, holle retoriek uiten, de domste van de domste mensen aanspreken om verschrikkelijke uitspraken te doen die rechtstreeks de democratie en zelfs mensenrechten ondermijnen.

Ik dacht altijd dat een groot politicus iemand was die het land kon leiden en zorg droeg voor het land en haar bevolking.

Dit toont wederom de gijzeling van Nederland aan en dat Nederland tot een van de meest achterlijke landen van de wereld behoord inmiddels. Als we een man die openlijk pleit voor het zonder verdenking oppakken en opsluiten van mensen, pleit voor het oprichten van martel kampen en mensen op basis van hun geloof minder of meer rechten wil geven, geweldig vinden dan zijn we echt afgegleden tot de middeleeuwen. Maar hey, hij brengt het goed en weet heel de media en politiek er mee te gijzelen. DUS is het goed?!

Ik kan ook wel begrijpen dat er zo’n overgroot deel van de Nederlandse -autochtone- jeugd inmiddels serieus overweegt om Nederland te verlaten omdat ze het klimaat van intolerantie en haat zat zijn. Ik mag dan niet meer tot die groep behoren, maar ik vraag me ook steeds minder af wat weldenkende mensen nog in dit land te zoeken hebben. Zelfs iemand als Bush is niet zo gestoord en doet zulke extreme uitspraken als Wilders.

Natuurlijk mag er geen tegengeluid komen want dan is het of demonisering of polarisatie (heb je daar geen twee kanten voor nodig? Tot nu toe zie ik vooral verstandig Nederland dat zich stil houd, maar niet eens is met. En slechts 1 kant -het domme volk- zich afzetten tegen elke vorm van reden en verstand, elke vorm van verlichting). En natuurlijk mogen we ook niet meer uit het verleden leren, want dat maken we dan meteen monddood door “Godwin” te gillen als kippen zonder kop. Maar met de geleverde argumentatie waarom Wilders zo “geweldig” is, had Hitler zo’n verkiezing ook met gemak gewonnen.

En het meest trieste is, we zijn er nog trots op ook. We hebben de reden, het verstand geëuthaniseerd en zijn er nog trots op. En als iemand er wat tegen durft op te staan dan gaan zowel alle slechte als alle “goede” mannen dat tegen, beiden met hun eigen retoriek. Gaan we binnenkort ook weer heksen verbranden? Het laagje vernis is in iedergeval zijn glans goed verloren en we lijken weer terug bij af. Of zijn we gewoon eigenlijk nooit verder gekomen dan af en was het slechts een tijdelijke opwelling van verstand? Eentje die we nu weer keihard de kop in drukken….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 MP

populisme doet het doorgaans goed bij de mensen en dus bij de pers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Albert Schwein

De Parlementaire Persvereniging heeft inmiddels afstand gedaan van de ‘verkiezing’ van Wilders, althans de telling van de NOS die daartoe heeft geleid. Zie hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mark

het is sowieso moeilijk om vast te stellen wat een uitslag op internet precies betekent. Sommige groepen reageren meer en sneller dan anderen.

 • Vorige discussie