Waarom ik denk ik toch eens op Job Cohen stem

Dat politiek, verkiezingen en campagnes over de inhoud gaan gelooft allang geen hond meer. Wie straks ook aan de macht komt: er gaat bezuinigd worden, we gaan inburgeren tot we erbij neervallen, de H-aftrek blijft gewoon, we gaan niet rekeningrijden en over vier jaar is onze medische zorg en onderwijs nog net zo slecht (of goed) als het vandaag is. Radicale oplossingen van partijen aan de nogal linkse en rechtse kant kùnnen helemaal niet door de Europese regelgeving.

Dus wat blijft over? Een simpele keuze: tegen wiens kop kijk ik de komende vier jaar het liefst aan?
Want van één ding kan de premier van de toekomst verzekerd zijn: zijn (of haar) hoofd zal de komende tijd onverantwoord vaak op de televisie zijn. Onverantwoord zeg ik, want als ik – toch een liefhebber van debat en discussie – al misselijk wordt van alle lijsttrekkerparades die dag-in-dag-uit op televisie en radio zijn, dan heeft tachtig procent van de Nederlanders er helemáál schoon genoeg van. Deze verkiezingsperiode duurt al grofweg vanaf begin dit jaar en het zijn steeds.weer.diezelfde.gezichten.

Want guttegut, daar staan ze weer hoor, de frisse jongens en meisjes van debatclubje “Den Afgevangen Vliegh”. Allemaal goed van de tongriem gesneden, bekend met alle details uit elkaars zinloze, want nooit gerealiseerd wordende programmaatjes. En onderling complimenteus als ze onverwacht goed uit de hoek komen (“De Balk is back”).

Ik kijk niet eens meer. Over de afgelopen debatten, uitzendingen van Netwerk, Pauw en Witteman of de Twee Reli’s kunt u me alles wijsmaken, want ik heb het niet gezien. Ik kijk nog liever hoe tv-griezelkok Nigella Lawson een ovenschotel verkloot door er melkbussen room doorheen te kieperen dan dat ik nog een woord hoor van die hangende Haagse grammofoonplaatjes.

Job Cohen doet het niet zo goed in die debatten, lees ik in kranten en op Twitternet. Mooi. Dat siert Cohen, dat ie zijn tekst vergeet als hij onder vuur ligt van een oneliner-spervuurkanon Rutte, of serie-kabinetverkloter Balkenende. Dat ie stottert als hij een schalkse flirtvraag krijgt van Femke Halsema of een snedige humoreuze opmerking van Alexander Pechtold. Dat ie zich geërgerd toont omdat hij mee moet doen met dat circus.

Zelf ben ik ook niet zo rap van de tongriem, dus ik begrijp wat hij meemaakt. Handige campagnetruuk van de PvdA, om Cohen als outsider en gewone non-debatterende bestuurder tussen de malleballenbende te zetten. Daarom ga ik denk ik maar eens op Job Cohen stemmen, als proteststem zeg maar tegen die nare poppetjespolitiek. En voor het verkiezingsprogramma hoef je het ook niet te laten. Daar zijn inmiddels zoveel versies van dat er voor iedereen wat leuks tussen staat.

Geloof ik, want ook die heb ik niet gelezen…

 1. 2

  niet per se als proteststem maar toch omdat de PvdA (van alle linkse partijen) in de breedst mogelijke zin het beste sociaal democratisch economisch programma biedt.

  Voor iedereen. Ook voor Henk & Ingrid.

 2. 4

  Ik zou best Cohen als premier willen, als dat maar niet betekende dat ik Diederik Samson daarmee minister van BiZa (oid) maakte. M.a.w. ik mag Cohen wel, ik mag alleen die hele wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd generatie die nu de dienst uitmaakt bij de PvdA niet. En dat is nu eenmaal niet los te koppelen.

 3. 5

  @3

  Er is natuurlijk wel een verschil over hoe goed je het doet in de debatten en hoe goed je het doet als premier/politicus. In hoeverre stem je nog voor een goed politicus en in hoeverre stem je op een mediawezen?

 4. 7

  Naast de vorm is ook de inhoud van Cohen en zijn plan van aanpak voor Nederland een blamage. De komende 4 jaren kan de heer Cohen de kunst van het debateren leren in de oppositie. Rutte had het hier ook moelijk mee maar is er uiteindelijk sterker uit naar voren gekomen

 5. 8

  Radicale oplossingen van partijen aan de nogal linkse en rechtse kant kùnnen helemaal niet door de Europese regelgeving.

  En dit vind ik dus zulke enorme onzin en regelfetisjisme. Veel te vaak wordt in Nederland geroepen dat iets niet kan of juist wel moet omdat het niet mag of moet van Europa. Typisch Hollands gemiereneuk. Wij zouden best wat meer als de Fransen mogen doen en creatief mogen zijn met regels i.p.v. tot op de komma nauwkeurig proberen uit te voeren wat vanuit neoliberaal Europa wordt gedicteerd. Regels zijn er immers om de mens te dienen, de mens niet om de regels te dienen. Maar breng dat de bestuurders in Den Haag maar eens aan het verstand.

 6. 10

  Dat is wel erg nihilistisch zeg. Stemmen alleen maar op degene wiens kop je het minst tegenstaat. Misschien moet je je maar eens laten inspireren door de Hee, er zit een knop op die TV-generatie? En dan je stem uitbrengen op de partij waarvan je denkt dat die de politieke balans het gunstigst doet uitslaan de komende vier jaar. Verder eens met @8.

 7. 11

  @10: ik geloof nou juist dat dat is wat hij bedoelt maar dan anders verwoordt. Kan jij in die debatten op TV zien welke partij de politieke balans het gunstigst doet uitslaan de komende vier jaar?

 8. 12

  Nee want je standpunten helder aan de media kunnen articuleren en ook nog een beetje geëngageerd en doortrokken van de tijdgeest overkomen zijn uiteraard niet dingen die een politicus of bestuurder moet kunnen tonen.

 9. 13

  Het verplaatsen van verhoging de AOW naar 66 verschuiven van 2015 naar 2020 is ook niet echt de boel bij elkaar houden, maar het nog extra beschermen van de babyboomgeneratie. Je weet dan zeker dat deze generatie met pensioen is, terwijl je ook weet dat deze tegenstelling speelt.

 10. 14

  En waarom dan niet op outsider Emile Roemer? Zeker niet rap van de tong, en een stuk nieuwer en frisser dan Cohen. Ze voeren beide mijn politiek niet, maar Roemer komt in ieder geval oprecht en eerlijk over, terwijl we van Cohen weten dat hij graag de schuld op zijn ambtenaren afschuift.

 11. 16

  Zijn jullie nou echt zo blind? Zowel Halsema als Cohen zijn nare persoonlijkheden. Als ze het moeilijk krijgen, zie je die chagerijnige, verongelijkte blikken. Hele nare types. Zo’n Cohen laat je toch niet op je kinderen passen als hij geen BN-er was geweest maar een gewone buurman?

  Hij is ronduit eng

 12. 17

  Ach, ik geloof ook dat Job Cohen een aardige en nette man is, waarmee je heel gezellig een biertje kunt drinken, het is alleen die partij waar hij voor staat en waar ik bitterslechte ervaringen mee heb.

 13. 19

  Ik ben het eens met @14, liever Emile Roemer want die heeft tenminste een guitig hoofd. Als we het dan toch dagelijks moeten zien de komende 4 jaar, dan liever een lachende premier.

 14. 20

  Allereest [email protected] KJ’s waanzinnig gedroomd-generatie.

  Maar nu over het stuk. Michiel, je maakt een flinke fout in je eerste alinea. Natuurlijk zullen alle partijen moeten bezuinigen en compromissen moeten sluiten. Maar come on, waarop wordt er bezuinigd en welke partijen sluiten compromissen met elkaar. Het verschil tussen VVD-CDA-PVV met VVD-PVDA-D66 is echt wel groot.

  Dus, neem een uurtje de tijd en lees een paar programs door. Waarschijnlijk weet je al een beetje in welke hoek van het politiek spectrum je zit dus meer dan die programma’s hoef je niet te lezen. En dan niet weer zo’n de-democratie-is-dood-want-er-valt-niets-te-kiezen stuk schrijven…?

 15. 21

  @18/16, ja maar daar is Dhr Wilders dan weer vrienden mee. Anderzijds hebben we van Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen) geleerd dat je als Jood ook op een Marrokaan kan lijken. Misschien is dat het Peter?

 16. 22

  @16: Tuurlijk, zure typetjes. Maar wat verongelijkt gramschap betreft halen ze het niet bij Balkenende (het volk moet niet klagen) en Wilders die zich bij de minste kritiek gedemoniseerd waant.

 17. 24

  leuk pvda- ballonnetje michiel, maar ik geloof er niks van.. als VK-jounalist en verslaggever bij radio 1 moet je per definitie op de hoogte zijn.. jouw zg “distantie” en “onwetendheid” stinkt dus.

  p.s. alles goed afgelopen met je schampschot? geen wondkoorts?

 18. 27

  Het enige wat Job Cohen hoeft te doen tegenover al die lelijke boze gezichten, is zwijgen. Een VVD-premier is een schrikbeeld voor geheel links Nederland. Wie weet of het weloverwogen strategie was, maar nu is dus Rutte de man geworden om te grazen te nemen. Nu hoeft niet de PvdA zich te commiteren aan links, maar moet links zich commiteren aan de PvdA.

 19. 28

  @ Maarten

  Percies wat ik hier gisteren elders al opperde. Zorgvuldig wat bermbommen leggen en dan maar geduldig wachten wachten, net als op een WK wielrennen: wachten tot de laatste ronde! In de tussentijd af-en-toe wat met hangende oren droef het hoofd een schuin beetje opzij. Haha, en Rutte nam niet eens de moéite om eerst aan het aas te snuffelen…

  Je maat eerst met een klaver laten opseinen dan zelf routinematig met boer/nel wat harten troeven eruit trekken en dan b.v. met een klavertje zeven álle resterende slagen binnenharken. Pit, en dan goed die melkmuil Rutte observeren. Machteloos gevoel is dat he? Ja.

  Moehaha,wat een sluwe tacticus is die Cohen toch.

 20. 29

  Als je de vraag “aan welke politicus zou je je portemonnee zonder problemen even uitlenen” als leidraad neemt:

  – Balkenende: zie ik nog wel glashard beweren dat ‘er helemaal geen briefje van vijftig inzat’.
  – Rutte: geeft je portemonnee aan Teeven, die even controleert of je wel betrouwbaar bent en en passant je gegevens op internet publiceert
  – Halsema: koopt sigaretten van je geld, maar geeft dat op zo’n charmante wijze toe dat je het haar niet kwalijk kan nemen
  – Wilders: “Portemonnee? Oh ja, die moslim verderop pakte hem van me af. Laten we hem gezamenlijk het land uitzetten.”
  – Cohen: tot dusver heb ik wel alle vertrouwen dat hij hem braaf vasthoudt en ongeschonden weer teruggeeft

  Maar geef vooral uw eigen portemonnee-onderbuikgevoelens prijs…

 21. 30

  Een reden voor mij om op cohen te stemmen: bij een grote pvda wordt de roze meute helemaal hysterisch.

  Het vervelende met de pvda is dat de lijsttrekkers OK zijn, maar dat ’t middenkader zo beroerd is.

 22. 33

  Verkijk je niet op ‘de portemonnee’,
  crisisdreiging leidt tot economische overwegingen waardoor de Hollander als vanzelf rechtser gaat stemmen.
  De Links=potverteren mantra zit diep in het onderbewuste van de Hollander verankert en ons bint zunig hè.

 23. 34

  @32 als het zo door gaat, dan kan VVD/CDA/CU misschien ook *gruwel*

  @33 Dat zei gister ook een RTL-Z kerel: het lijkt alsof de kiezer zich erg op heeft laten fokken door het ‘Griekse toestanden’-dreigement. Dat de SP dan iets minder populair is, dat kan ik dan wel begrijpen, maar dat men dan meteen in de armen van Rutte rent… Misschien dat het toch electoraal een slimme move is geweest van de VVD om de kilometerbeprijzing af te zweren en de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te willen laten. Niet zozeer hun bezuinigingsagenda, maar die laatste twee punten zijn juist de reden dat geen haar op mn hoofd erover denkt om VVD te stemmen – ookal ben ik huisbezitter en automobilist.

  @Maas Mooie post. Ik heb het zelf minder, al moet ik zeggen dat ik wel een beetje moe wordt van de aanpak van RTL: alles wordt langs de Amerikaanse lat gelegd en tot in den treuren herkauwd. Twee of drie debatten waren genoeg geweest. Nu kom ik al tot vijf!
  En tot slot: “tv-griezelkok Nigella Lawson”?!? Daar moet u nog wel even een robbertje over vechten met collega-blogger de Soto, ben ik bang.

 24. 35

  PvdA stemmen uit weerzin tegen een CDA-VVD-PVV kabinet lijkt mij ook voor de meer snobistisch ingestelde Sargassolezer goed te verantwoorden.

 25. 36

  @29 Dan geef ik mijn portemonnee liever aan Emile Roemer, goede kans dat hij er iets bij stopt ;-)

  Vandaag heeft Rutte gezegd dat een kabinet met CDA en PVV wat hem betreft een goede optie is. Had Francisco Jole Jole toch gelijk, Wilders wordt de vice-premier van Nederland

 26. 37

  Als Rutte ècht meent dat meedoen met de PVV een goede optie is dan dient hij met pek en veren de stad uit gejaagd te worden.

  De VVD is de weg kwijt, maar dat weten we al een tijdje.

 27. 38

  DJ, bedankt voor de link. Ik heb zojuist minutenlang deze foto bestudeerd:

  Eigenlijk is hij toch wel een verschrikkelijk mooie man (nee, ik ga er niet op stemmen).

 28. 39

  @36. Ik geef mijn portemonnee liever niet aan Emile Roemer. Dan gaat de inhoud naar de partijkas van de SP of naar het pensioenpotje van Jan Marijnissen.

 29. 41

  @38: Cohen heeft echt dat “Je ne sais quoi”…

  Oh, ik geef mijn portemonaie liever aan geen enkele politicus. Kun je hem net zo goed aan de eerste de beste junk geven.

 30. 42

  De kop: ‘Waarom ik denk ik toch eens op Job Cohen stem’
  moet dat niet ‘ns zijn? Anders lijkt het zo’n belofte voor de verre, verre toekomst.

 31. 45

  Herman Van Rompuy is voorzitter van de europese raad en dat zal er dan wel weer voor zorgen dat er nog een balkenende 5 komt . Ik vertrouw die stemcomputers ook nog steeds niet

 32. 48

  Ik heb buitenhof gekeken.
  Gewoon een propagandatje van de staatstoog

  Eindelijk vertelt iemand enige waarheid. Kijk hoe dom schaapachtig geindoctrineerd Cohen daar antwoord op geeft. Net als JP, geen enkele inhoud. Gewoon een volgende geprogrammeerde sheeplemanager voor het geindoctrineerde tv-verslaafde Nederlandse volk.

  Alle personen in dit programma hebben het over “globalisatie”. Dat is de propaganda. Niet welk sheeplemanagertje er dadelijk in den haag zit, of wat ja-amen-deboelbijelkaar-teveelgeldnaaronzinnigeprojecten-wijzijnamateurs-kopjetheedrinks Cohen ergens over vind. Luister nog een keer goed en kom tot de conclusie dat Cohen niets inbrengt, ook niet eens is met het verkiezingsprogramma, maar zichzelf wel op de borst klopt. Dat hij het zo goed weet. Cohen is hetzelfde als JP: “ik weet heel goed wat er moet gebeuren in Nederland.” WAT DAN???? Daar waar helaas geen antwoord op gegeven.

  Ja ik heb de verkiezingsprogramma’s gelezen. Nee er staat niets in. Het was tijdsverpilling.

 33. 49

  Veruit de meest aansprekende van ’t stel! Genoten ook van het debat vanmiddag in Buitenhof. Ook geinig om te zien? Plasterk die vrijdag bij priemend vingertje en skeefbekkie…Verhagen’s oren waste…

 34. 51

  Wat Larie zegt.

  En verder: fuck debatvaardigheden. Om schrijver Thomas Blondeau te parafraseren: liever iemand die goed een auto kan besturen dan iemand die hem weet te verkopen.

 35. 52

  TV wegdoen, probleem opgelost. Kun je weer stemmen wat je wilt.

  Maar het is een vruchtbare post, deze van Gronk kan ook op een tegeltje:
  “Het vervelende met de pvda is dat de lijsttrekkers OK zijn, maar dat ‘t middenkader zo beroerd is.”