Waarom geven we niet aan Giro555?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het gaat niet goed met de inzamelactie van Giro555 voor Afrika. Gisteren was er pas twee miljoen opgehaald. Komt dat omdat het vakantietijd is, of zijn er andere oorzaken? Als je de reacties op de diverse fora er op naslaat lijkt het erop dat er inderdaad nog meer dingen meespelen, volgens de reageerders. Directeurssalarissen van de hulporganisaties, eigen schuld dikke bult voor die piraten, de bodemloze put die Afrika heet en het in-en-in corrupt zijn van de organisaties zelf.

Veel Nederlanders lijken bereid mensen collectief te straffen omdat hun dictators klootzakken zijn, hulporganisaties teveel salaris uitkeren en omdat er zich criminelen onder hen bevinden. Mensen die doodgaan van de honger.

Kom op, zet je cynisme opzij en geef.

Reacties (36)

#1 dramklukkel

Ah, Joost heeft een directiefunctie gekregen… ;)

 • Volgende discussie
#2 wally

Latene we ons stelselmatijg belazeren door de goede doelen managers die hun zakken tot het nok vullen onduidelijk heden waar het geld van de tsunami in thailand en haiti gebleven zijn er blijft gewoon teveel aan de strijkstok hangen . en ook een overheid die ons stelsel matig besteeld door allerlei boetes en belastingen .
ik denk dat de rek van vrijgevigheid zwaar beschadigd is door overheid en goededoelen promoters
dacht je dat de media giganten deze actie gratis op touw zetten en de presentators echnie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Kijk, een prototype reactie! En dan was ik het “het is een complot!” nog even vergeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 xx

Ook zo’n dooddoener trouwens, alle argumenten tot cynisch bestempelen. Alsof we alle informatie maar gewoon naast ons moeten laten liggen, net als de ratio, en gewoon moeten geven. Tegen beter weten in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

@4: Nee, maar je mag je wel afvragen hoe rationeel alle al dan niet cynische argumenten zijn.

Denk eens na over het volgende:
– De organisaties achter giro555 moeten allemaal aan voorwaarden voldoen (bijv. minimale percentages efficientie die moeten worden gehaald)
– Wat is het alternatief als je niet aan giro555 geeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 xx

“- Wat is het alternatief als je niet aan giro555 geeft?”

Dood.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Miko

Ik zie dat xx ons medeplichtig verklaart aan genocide als we niet doneren.

Mooi. Zijn we het dus eens. Ik ga nog even overboeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 paardenkop

@miko, genocide is het natuurlijk niet. Zucht.

@TS: ik hoor die Knapen nog zeggen dat we moeten geven. Die Knapen moet z’n mond houden over wat ik moet doen. Hij werkt voor het land, wij niet voor hem.

“De hulpactie brengt tot nu toe minder op dan gehoopt. In een week tijd is op giro 555 “slechts” twee miljoen euro gestort. Knapen stelt dat de tijd dringt. “Het is morele noodzaak dat we iets doen als zo veel mensen met de dood worden bedreigd”, zegt hij in het AD.”

Blijkbaar volgt de bevolking het voorbeeld van dit kabinet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 xx

Het is een gevolg, maar schuldig ben je niet. Zelf steun ik de blindengeleidehond stichting en het asiel. Ik ben bij beide ook zelf langs geweest en weet dat me geld goed besteed wordt. Naar Afrika vliegen gaat m niet worden. Maar hulde voor je grote hart Miko.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

Stem je partij voor de dieren, @xx? :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Peter

Voel jij je ook wat ongemakkelijk als je op vakantie wordt aangesproken door bedelaars? Je gaat op vakantie voor je rust. Daar hoort gemoedsrust natuurlijk ook bij, maar dat lijkt de bedelaars niet te interesseren.
Net als we onze hoorn des overvloeds leegstorten in campings, vakantieresorts, pretparken en hotels, komt ’s lands bedelaar voor grote noden over heel de wereld, de SHO, met een hulpactie voor de hongerende Hoorn van Afrika. Is dat nou wel zo slim?

Nederlanders zijn best gul, als het om armoe en honger gaat. Het onderwerp staat op de tweede plaats in de ranglijst van doelen waar aan gegeven wordt. Natuurrampen scoren beter. Is het een kwestie van verkeerde timing. dat er nu een beroep op die gulheid wordt gedaan?
Dat mag niet de oorzaak van de lage opbrengst zijn.

Overigens gaat het niet onaardig. Pas twee miljoen opgehaald? Aan alle hongeracties van de laatste 65 jaar is in totaal ruim 247 mijoen gedoneerd. Deze actie gaat dus eigenlijk goed, gezien de timing en het saldo. Maar het zou leuk zijn als het de tsunami en Haïtiacties overtrof.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Snuf snuf

Ik geef niets, en als ik zo eens wat mensen heb gesproken… Denken er veel mensen hetzelfde.
Ik ben het nl. een beetje zat, Nederland bedel land. In de winkels staat het op de Sanex douchgel, pakken wc rollen..
20 jaar geleden zag ik deze filmpjes ook al… Huilende kinderen , dikke buikjes, vliegen overal. Miljoenen zijn er gestort, maar waar het gebleven is, weet geen mens.
Het vertrouwen bij de gever is weg, en dat kan ik mij wel een beetje voorstellen.

Geef de gever het vertrouwen terug, door mensen op de hoogte te brengen waarmee hongerig Afrika geholpen wordt. Laat zien hoe de kinderen weer vers water drinken en eten hebben en we zijn zeer zeker bereid te geven. Dat hebben wij altijd gedaan.

Tot die tijd…. Spijt het mij, geef ik niets.

Mijn donaties gaan naar de overvolle Asiels in Nederland, actie help de zwerfkat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 sander_1583

Wat is het rekeningnummer van help de zwerfkat?

Naar Ethiopie maak ik niets over, heeft geen zin joh, vergeet inderdaad je cynische argumenten niet als je onderstaande ook even leest (malthus).

Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 90 miljoen in begin 2011. Volgens het U.S census bureau zal Ethiopië in 2050 278 miljoen mensen tellen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Sander

Waarom zou je je schuldig moeten voelen over de problemen in Afrika. Mensen daar kiezen hun eigen leiders en regeringen of aacepteren deze door er niet tegen in opstand te komen. Dat is hun eigen keuze. Daarnaast is steun van geen enkele waarde. de FAO en de UN hebben voldoende voedsel voor de bestrijding van de ernstige noden daar en al het ingezamelde geld door hulporganisaties wordt besteed aan veelal op termijn waardeloze projecten. Na de aardbeveing in de Caraïben hebben we zoveel geld ingezameld en nog steeds zit het meerendeel van de mensen daar in armzalige tentjes nu meer dan een jaar later. Er is bijna niets gebeurt. Zorg voor goede regeringen, zorg voor investeringen die renderen voor de bevolking op lange termijn en niet in van deze waardeloze en zinloze acties die de structurele problemen niet oplossen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 lukas

Zie de toestan in Haíti anderhalf jaar gelden. Zovele miljarden wereldwijd ingezameld en de mensen zitten nog steeds in zelfgefabriceerde tentjes aan de kant van de weg te verkommeren. Haïti is nog een overzichtelijk eilandje vergeleken met het gebeid waar het nu over gaat. Als het daar al niet lukt, dan kan je er prat op gaan dat de gelden die nu ingezameld gaan worden verdwijnen in een bodemloze put.
Trouwens ik was zelf na de tsunamie in Thailand. Met het ingezamelde geld voor de tsunamie ging een hulporgnaisatie (natuurhulporganisatie) palmbomen planten op de Phi-phi eilanden terwijl de mesen er geen dak boven hun hoofd hadden en al hun bezittingen kwijt waren. Het is maar waar je prioriteit aan geeft. En met het ingezamelde geld bij een andere hulpctie werd door een christelijke organisatie een kerkbegouw neergezet, terwijl de bevolking niet eens een hutje had om in te leven. Het is maar wat prioriteit heeft. Wat Sander al schreef laat noodhulp over aan de UN en investeer verder in deugedelijk structurele oplossingen. Door de hulporganisaties wordt te veel geld verspild voor dingen die vanuit hun doelstellingen belangrijk zijn, maar geen bijdrage leveren aan een structurele oplossing van het probleem voro de gewone mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 xx

@10
Éém keertje gedaan, maar had er al snel weer spijt van. Eigenlijk moet er een rechtse, europees gezinde en groene partij zijn. Tot dan stem ik waarschijnlijk elke keer wat anders, net wat mij op dat moment het belangrijkst is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Rob

@14 Je hoeft je niet schuldig te voelen. Jij bent allerminst of zeer beperkt verantwoordelijk voor de tragedie die zich daar afspeelt. Maar het siert de mens wanneer hij medelijden en empathie kan tonen. De kinderen daar in Oostelijk Afrika hebben pech. Ze zijn niet geboren in Nederland, een land met een website zoals GeenCommentaar waar je met elkaar serieus discussieert of een kind met bizar overgewicht tegen de ouders in bescherming moet worden genomen. Dat is het type land waarin jij en ik zijn geboren. Een land van overvloed, democratie en welzijn. Wij hebben ontzettend hard gezwijnd. We hebben objectief meer geluk gehad dan zo’n 95% van de mensen in de wereld.
Nu op dit moment euro’s nodig zijn om mensen te voeden op een plek waar je niet wordt geboren met een gouden lepel in de mond. Een bakje maïspap betekent het verschil tussen leven en dood. Zo simpel en fundamenteel is het. En terwijl kinderen sterven vanwege hongersnood, kies jij ervoor om hier jouw cynisme te etaleren. Je hoeft geen geld te storten. Je bent een vrij mens. Maar doe mij een plezier en ga ergens anders discussiëren over de structurele problemen in Afrika.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 J.R.

Ik geef geen moer aan Afrika. Het geld zal toch grotendeels verdwijnen in de zakken van Somalische terreurgroepen en de linkse lui v.d. corrupte ontwikkelingshulpindustrie die links lullen maar rechts hun zakken flink vullen.

Ik las net dat die hulporganisaties 1 miljard euro willen om 10 miljoen negers te kunnen onderhouden, nou ik zeg dat het veel beter is om die 1 miljard NIET te te verspillen en die afrikanen maar aan hun lot over te laten. Rationeel bekeken heeft het namelijk helemaal geen zin om een stel analfabete negers in leven te houden door ons zuur verdiende geld aan ze te geven. Vooral niet omdat er toch al meer dan 6 miljard mensen op deze planeet leven, een paar miljoen minder is geen slechte zaak, vooral als het gaat om een stel domme analfabete afikanen.

Aan die slappe linkse geitenwollensokkentypes die ongetwijfeld over mijn reactie zullen vallen en zullen zeggen dat ik veels te hard en cynisch reageer wil ik zeggen: pech gehad, het leven is hard.
Wat daar nu in de Hoorn van Afrika aan het gebeuren is, is gewoon moeder natuur die d.m.v. een droogte bezig is de overbevolking tegen te gaan.
Die hongersnood is ook een gevolg van menselijk falen (falend landbouwbeleid v.d. regering van Ethiopie en burgeroorlog in Somalie) dus zoveel sympathie heb ik ook niet voor ze. Als die getroffen afrikanen namelijk een stabiele en niet-corrupte regering hadden opgebouwd (i.p.v. onderling te vechten) dan konden de gevolgen van die droogte zeker beperkt worden.

Laten al die linkse geitenwollensokkentypes die zeggen dat we massaal geld moeten geven aan een bodemloze put als Afrika maar zelf al hun geld weggeven en een stel afrikanen in huis nemen om op eigen kosten voor ze te zorgen. Ik ben benieuwd hoe lang ze dat zullen volhouden.
Ontwikkelingshulp en noodhulp geven aan Afrika is net als water naar zee dragen, het heeft nooit gewerkt en het zal ook nooit werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Snuf snuf

@ Sander 1583

Kijk even op deze site http://helpdezwerfkat.nl/
Deze donaties worden WEL goed besteed en je wordt ook op de hoogte gehouden over wat er met je centjes gebeurd.

@ J.R. Helemaal Eens

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Melk met klonten

Geld storten op 555 is slechts symptoombestrijding. Volgend jaar wordt weer gevraagd uw portemonnee te trekken, en de jaren daarop waarschijnlijk ook. Zolang de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt blijft het een druppel op een gloeiende plaat, en is lukraak geld storten mij het geld niet waard. (Hoe erg ik de situatie voor die mensen ook vind).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21

En wie zijn er weer de dupe: vrouwen en kinderen.
Wel eens gemerkt dat het altijd de mannen zijn (uitzonderingen, die er ook genoeg zijn, daargelaten)die vechten, een zooi maken van politiek door machtsspelletjes en daarbij alles verwoesten? En nu willen andere mannen die mannen straffen. Maar die mannen daar trekken zich er niets van aan, zij pikken het laatste voedsel gewoon weer van de vrouwen af (die zijn daar toch niets waard) en dus ook van de kindjes. Fijn hoor, die mannen die elkaar wel eens zullen opvoeden.
En die vrouwen en kinderen, ach ook hier in Nederland wordt daar blijkbaar weinig om gegeven. Is dit nou de westerse welvaart, de hoogopgeleide mens? Vrouwen en kinderen doen er niet toe als we daardoor enkele mensen een lesje kunnen leren? Heel knap bedacht hoor allemaal… Hoogopgeleide westerse mensen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Hulp uiteraard, sceptisch ja…

Helpen, tuurlijk! Maar wat zou het fijn zijn als de benodigdheden gewoon vanuit Nederland komen en door Nederland verscheept en uitgeleverd kunnen worden. Door een organisatie waarvan het salaris van de directie niet boven de Balkendenorm zit. Hulp bieden door het inzetten van thuiszitters (hebben we er genoeg van) onder leiding van experts, waterputten slaan, hutjes bouwen, voorlichting over geboortebeperking geven…Goed voor de mensen in nood en goed voor onze economie.

Als je niets wilt geven prima. Ik neem aan dat je dan mocht je ooit hulp nodig hebben die hulp ook afwijst…Dat zou pas een statement zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Joost

Kijk, allemaal illustraties van mijn punt. Slecht geïnformeerde mensen die slechts op die basis naar een punt toe redeneren dat hen het beste uitkomt: Niks hoeven geven.

Het lijkt de discussie over de opwarming van de aarde wel :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Rob

@23 Ik heb me zelden zo kwaad gemaakt over zoveel onzin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Joost

Die uit #14 vond ik het grappigst/tenenkrommendst: “Mensen daar kiezen hun eigen leiders en regeringen of aacepteren(sic) deze door er niet tegen in opstand te komen. Dat is hun eigen keuze”.

Oftewel, dictaturen zijn democratieën, maar dan anders!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Rob

Wat dacht je van de ‘symptoombestrijding’ bij #20? Je gooit er een label op met een negatieve connotatie en het onderwerp zelf raakt ermee besmet. Stervende mensen worden herbenoemd tot symptoom en zo heb je iets dat medelijden verdient weggeredeneerd zodat je weer met een goed gevoel kan leven met de eigen apathische houding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Joost

In ander nieuws, er zijn soort van verkiezingen in Syrië! De stemmen worden geteld op basis van het aantal doden. Nu maar hopen dat de oppositie wint van de dictator, want als ze verliezen, dan zijn alle hongersnoden etc. voor hun rekening. Hadden ze de dictator maar succesvol af moeten zetten.

http://www.nu.nl/buitenland/2570866/hevige-vuurgevechten-in-syrische-stad-homs.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Chris

Joost,

Je opmerking over de juwelier is niet gepast.

Wekt zelfs agressie op.

Collectief straffen is niet aan jou om over te oordelen, het is zelfs niet gepast. Geef als je geven wilt, laat een ander zelf bepalen wat hij/zij doet.

Voormij is jou reactie al reden om niet te geven , en het alternatief?? Dat gaat je helemaal niets aan.

Besef je wel dat je mensen tegen je in het harnas jaagt? met deze reacties.

Mischien vind je deze discussie leuk, maar het gaat ten kosten van je doel. En niet iedereen heeft jou waarheid.

Ik ga mijn geld aan de Blinde geleide honden geven,die doen nog veel goeds voor blinde en slechtziende mensen.

Fijne avond Joost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Joost

Ik zal geen persoon hebben weerhouden te geven aan Afrika, vermoed ik zo, en als het wel zo is dan zijn die mensen cynische lamlullen. Een hongerende Afrikaan straffen omdat je het niet eens bent met een bloggertje in Nederland.

Zielig.

Ik denk overigens dat we hier te maken hebben met een dierenforum dat een actie is gestart om ervoor te zorgen dat de eigen donaties niet lijden onder het Giro 555-geweld, gezien de vele verkapte oproepen om geen geld te doneren aan Afrika maar aan asielen en blindegeleidehonden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Matrialisme

De meeste die hier hebben gereageerd zullen waarschijnlijk een mobieltje hebben van maximaal twee jaar oud en kopen volgend jaar weer een nieuwe. Wellicht zijn sommigen zelfs al gefrustreerd geraakt over het persbericht van de KPN dat het de prijzen van zijn mobile internetabbo’s verhoogd, want die smartphones zijn zo handig en leuk! (is ook zo naturlijk)

Maar als je, net als ik, binnen die doelroep valt, of een doelgroep die het product mobieltje kan vervangen voor een ander luxe product dan is het echt een kwestie volharde zelfverrijking of behouding als je niet minimaal €10,- kunt missen voor mensen in de wereld die sterven van de honger en dorst! En desnoods geven we die €10,- iedere maand opnieuw!
Als ieder mens op de aarde, die elke dag te eten heeft en zich luxe kan permitteren, die instelling zou hebben dan zou die honger op aarde al heel wat minder zijn.

En wat mij betreft is er een verschil tussen binnenlandse en internationale giften en moet je deze los van elkaar zien. Binnelandse giften zijn een subtile vorm van zelfverrijking omdat je wellicht zelf, of een naaste, in de situatie komt te staan dat je er een beroep op kan doen. Ze dragen immers bij aan de sociale zekerheid.

Ik hoop oprecht dat mensen eens wakker worden door hun eigen manier van denken eens gaan doorzien. Iedereen, inclusief mezelf, lijdt zichzelf om de tuin door dingen goed te praten. Maar het is niet goed. Over sommige dingen moet eens iets langer nagedacht worden, misschien zelfs gezocht, want iets meer diepgang doet ogen openen.

15.000.000(Nederlanders met niks niet)
x € 10,-
= € 150.000.000,-
– € 50.000.000,- (idioot hoog managementverlies)
= € 100.000.000,- over voor de armen!

Slechts €10,-

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Anoniem

De overheid geeft miljarden aan Griekenland, en wij moeten Afrika uit hongersnood helpen! Hoe krom wil iedereen t hebben!! Er is vast wel een miljard over voor Afrika!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Wally

#31 De overheid geeft miljarden aan Griekenland laatste nieuw griekenland koopt goud voor EU steun .hoe krom is het beleid .WNF in kwaaddaglicht over bedragen die schijnbaar anders aangewend zijn als de natuur linke bernard ging er met grote som geld vandoor om een onduidelijk project te financieren lees meer op Volledige weergave|
|Terug naar Berichten Pro Republica over het kromme van WNF

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 eveline

ach ach, iedereen wil z’n schuld afkopen door geld te geven, maar help je die mensen daarmee? nee! je helpt de terreurgroepen ermee! zij onderscheppen die voedselpaketten, verkopen ze aan buurlanden en kopen daar wapens voor. dat is een feit! je zorgt ervoor dat er nog meer mensen worden neergeknald. ga er dan heen en help ze daadwerkelijk! ipv te roepen dat je boos wordt van die reacties, doe je ogen open en doe echt iets!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Joost

1. We kopen geen schuld af.
2. Kom eens met met bewijs dat dat zo is. Het overgrote deel van de hulp komt nog daadwerkelijk bij de hulpbehoevenden aan.

En, echt iets doen, wat is dat volgens jou? Het is makkelijk roepen, maar wat zijn de alternatieven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 xx

“2. Kom eens met met bewijs dat dat zo is. Het overgrote deel van de hulp komt nog daadwerkelijk bij de hulpbehoevenden aan.”

eergister bij Knevel en van den Brink beweerde een oorlogsjournalist anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Joost

@35: Had hij bewijs? Of is het n=1.

 • Vorige discussie