DATA - Dood gaan we uiteindelijk allemaal, maar waaraan is voor de meeste mensen nog even de vraag. Als je de data bekijkt kun je het beste je geld in zetten op kanker. Het aantal mensen dat aan een tumor overlijdt neemt jaarlijks fors toe. In de grafiek hieronder vormt het die grote bol die zich als een dolle naar rechtsboven verplaatst.
Zet voor het beste effect de kleur rechtsboven op ‘unieke kleur’ en daaronder de grootte op ‘aantal doden’
Bemoedigend vind ik dat er elk jaar flink minder mensen overlijden aan acute hartinfarcten en beroertes. Presteert de gezondheidszorg de laatste decennia zoveel beter op dit vlak? Of hebben de campagnes over gezonder leven en het herkennen van een hartaanval blijkbaar toch zin? Overigens komt het totaal aantal doden door alle hart- en vaatziekten (niet in de grafiek) anno 2012 met een totaal van 39.000 in de buurt van kanker met in totaal 43.000 doden. In 1995 gingen er in totaal nog 52.000 mensen dood aan hart- en vaatziekten, de totale trend is dus net als de acute hartinfarcten dalende.
Ook linksonder in de grafiek gebeurt veel. Hoewel het kleinere aantallen mensen betreft die door de ziektes of ‘uitwendige doodsoorzaken’ het loodje leggen zijn de verschuivingen interessant. Hoezo gaan er sinds de jaren 90 meer mensen dood aan longontstekingen? En lijden ineens veel meer mensen aan een psychische stoornis (schizofrenie en dementie vallen hier bijvoorbeeld onder) of is de zorg voor deze patienten veranderd? Bekijk hieronder een ingezoomde versie van bovenstaande grafiek.
Alweer een hele tijd geleden berekende Steeph dat de kans om te overlijden door een verkeersongeluk ongeveer 5x groter is dan vermoord worden. En je hebt 350 keer meer kans om bij het huishouden om te komen dan bij een terroristische aanslag.
Maar goed. Kanker dus. De ene kanker is de andere niet dus daarom hieronder een heuse kankergrafiek.
Kuch. Ik denk dat ik ook de komende decennia maar niet ga roken.
Reacties (12)
Wordt hier nou wel gecorrigeerd voor bevolkingsgrootte? Want als dat niet gebeurt dan is het helemaal niet zo vreemd dat sommige doodsoorzaken nogal stijgen in de loop der jaren. Zeker wanneer je inziet dat sommige ziektes goed behandelbaar worden, waardoor de sterfte aan andere aandoeningen automatisch stijgt.
Nee. Maar je kan het wel tov elkaar vergelijken, dan zie je toch wel aparte verschijnselen. Longontsteking bijvoorbeeld.
Maar wat vind je daar zo bijzonder aan?
Aangezien we allemaal dood gaan, vind ik de vraag waaraan niet zo spannend, hoogstens leuk voor statistici die daarmee willen liegen. Interessanter lijkt mij de vraag hoe de kwaliteit van leven is tot we doodgaan.
Probeer dat maar eens in een grafiek te vatten ;-). Zou iets van een bellcurve kunnen zijn, met de piek rond… mwoah 23?
hoogstens leuk voor statistici die daarmee willen liegen.
Kun je eens een andere plaat op zetten? Deze draait inmiddels grijs, terwijl de uitspraak er niet meer waar van wordt.
Er is maar 1 doodsoorzaak, een hartstilstand, er zijn echter wel een miljoen manieren waardoor een hartstilstand kan worden veroorzaakt.
Maar uiteindelijk kan je maar aan 1 ding overlijden, hartstilstand.
Nee toch niet, de enige doodsoorzaak is massale celsterfte!
U ziet totale desintegratie, volledige pletting, het verwijderen van het kloppende hart en het verwijderen van het nog levende hoofd over het hoofd.
Mooie regenboogkleuren in die kankergrafiek
Waarom eigenlijk die 4D weergave (twee assen, tijdschuif en grootte bolletje) terwijl je eigenlijk maar twee variabelen (aantal doden per doodsoorzaak en tijd) weergeeft?
Toch vreemd:
Er zijn meer onderzoeken naar de manieren of oorzaken van sterven, dan naar de oorzaken/omstandigheden van gelukkig leven ;-)