VS: Landbouwsubsidies en lobbygroepen

Bush bedenkt ook nog wel eens iets goeds, zoals een voorstel om de landbouwsubsidies in de VS met 9 miljard dollar terug te schroeven. Dit zou vooral de derde wereld ten goede komen. Helaas zouden het voedselbonprogramma, waarin de regering voedsel uitreikt aan de allerarmste Amerikanen ook een beetje op de schop gaan: 600 miljoen eraf.

Uiteraard barstte daarna het lobbygeweld los en bleef er van de oorspronkelijke 9 miljard nog maar 3 over, maar het is beter dan niets. Wat erger is, is dat de lobbyisten het waarschijnlijk ook nog voor elkaar krijgen dat de verdeling van de bezuinigingen als volgt zal zijn: Subsidies minus 1,3 miljard, voedselbonnen minus 1,7 miljard.

Jammer dat de armsten in Amerika geen lobbyisten kunnen betalen. Democratie? My ass.

 1. 2

  Waarom niet? Omdat elk land graag zelfvoorzienend wil zijn als er eens een keertje oorlog komt. Vrije markteconomie in de landbouw betekent dat je in conflicten chantabel bent.

 2. 5

  Oh jawel hoor: “Steek dat eten maar in je reet, we betalen het niet meer terug”

  (sorry beetje melig door Packet’s post over die Germaanse dildo…)

  In conflicten zijn ze hardstikke chantabel. Wanneer is de laatste keer geweest dat de VS zich druk maakte over Chinese aangelegenheden zoals mensenrechten, de issue Taiwan?

  En trouwens, als je dat eten gewoon van allerlei bondgenoten betrekt of landen die de inkomsten niet kunnen missen (zoals allerlei Afrikaanse landen)…

  Ik denk meer dat de landbouwlobby om een of andere reden altijd erg machtig is geweest, vakbonden enzo…