1. 1

  Zucht. Geef het op Dimitri. Ja, als je kijkt naar de werkgelegenheid onder 34 tot 55-jarigen* doet Europa het een klein beetje beter dan de V.S.
  Maar met twintig (Frankrijk) tot veertig (Spanje) procent werkloosheid onder jongeren, een ongeveer een kwart van de ouderen (=55 tot 64 jarigen) die deelnemen in het arbeidsproces, kan je moeilijk beweren dat werkgelegenheid beter geregeld is hier dan in Amerika.

  Ik heb nog een paar leuke appels-met-aardvarkens vergelijkingen voor je:

  -levensverwachting van elke dag sportende Zweden met die van de inwoners van Detroit
  -wetenschappelijke publicaties van Europese en Amerikaanse onderzoekers in de hoge energie fysica
  -het risico op dakloosheid in New York City vergeleken met die in Nieuwkoop, Zuid-Holland

  (je snapt het nu wel hopelijk)

  *dat is namelijk de definitie van “prime-age employment”

 2. 3

  @JSK, Don’t shoot the messenger. Dit is als linktip binnen gekomen.

  Neemt niet weg: wat Krugman vooral doet is een hardnekkig vooroordeel debunken. Ik krijg ook geregeld vragen over werkgelenheid, belastingen, het sociale stelsel etc. Ik denk dat de verschillen niet zo akelig groot zijn.

  Laten we in de werkgelegenheidscijfers dan ook even de underemployment hier meenemen of de mensen die een baan ver onder hun niveau moeten accepteren. Laten we ook even de regionale verschillen bekijken. Heartland versus kusten, dat soort werk. De cijfers van de VS zijn net zo geaggregeerd als die van Europa.

 3. 4

  Okee. Sorry, misschien wat te overgevoelig dan. :-)

  Maar je moet dit niet zien als een endorsement van de Europese sociaal-democratie. In plaats, het is voor de binnenlandse (dus Amerikaanse) consumptie: een beetje meer sociaal-democratie in Amerika zal waarschijnlijk niet de economie verwoesten. Het houdt niet in dat de Europese problemen met werkgelegenheid onder jongeren en ouderen verwaarloosbaar is.

  Vergelijk het dan hier mee: Chinese milieu-activisten zullen Nederlands prijzen om hoge de luchtkwaliteit en de zuiverheid van het oppervlakte water. Dat zal niet betekenen dat fijnstof in de grote steden opeens geen probleem is. Zoiets dus.

 4. 6

  Typo, typo… punt staat nog steeds: de grote problemen in Europa zijn geconcentreerd onder jongeren en in zekere zin ouderen (als in: vroeg met pensioen).

 5. 7

  @JSK: als je kijkt naar jeugdwerkloosheid in de VS dan zitten ze ondertussen ook op of boven ‘europese’ niveaus (cherrypick de statistiek maar die je het beste uitkomt :* ). Het grote risico voor de VS is structurele werkloosheid.

  Zeker met de keuzes die Washington momenteel lijkt te gaan maken (zich wel druk maken over begrotingstekorten en niet over aanhoudend hoge werkloosheid) zou het zomaar kunnen dat de VS de komende tijd doorsukkelt, en dat andere landen het blijvend beter doen.

  En nee, de wereld is d’r niet bij gebaat als de VS langdurig gaat sukkelen. Maar de wereld is d’r helemaal niet bij gebaat als iedereen z’n vingers in z’n oren steekt en ‘lalalaIcan’thearyou’ (in taal naar keuze) roept. En dat geldt ook voor amerikanofielen.

 6. 8

  @JSK; Ja, maar 25 is toch niet zo’n extreem hoge ondergrens ? Ik vind het op zich helemaal niet zo bezwaarlijk dat de – pak ‘m beet – 16 tot 25-jarigen buiten de plaat gehouden worden ?

 7. 9

  @gronk:
  cherrypick de statistiek maar die je het beste uitkomt

  You’ve got it.
  http://www.bls.gov/fls/flscomparelf/unemployment.htm#table1_7

  Frankrijk en Italie hadden in 2009 flink hogere jongerenwerkloosheid dan de V.S. Duitsland is natuurlijk het economische wonderkind van Europa, maar daar laait de discussie op over de rijken die rijker en de armen die armer zijn geworden sinds Hertz IV. http://www.thelocal.de/national/20101215-31839.html

  Maar de wereld is d’r helemaal niet bij gebaat als iedereen z’n vingers in z’n oren steekt en ‘lalalaIcan’thearyou’ (in taal naar keuze) roept. En dat geldt ook voor amerikanofielen.

  Wij zijn niet gebaat bij het idee dat studeren tot je dertigste en met pensioen op 55 in een tijd van vergrijzing en ontgroening een strategie voor economische duurzaamheid is. Wat de Amerikanen doen met hun arbeidsmarkt moeten ze zelf weten. Het lijkt mij dat in Nederland er niet achterover geleund mag worden.

  @8: Meer dan 50% van de Nlse bevolking wordt geacht vanaf zijn 16e min of meer in het eigen levensonderhoud te voorzien. Lijkt me dat de werkgelegenheid in die groep geen detail is. Ik wil wel toegeven dat je natuurlijk een groot deel van de Europese arbeidsmarkt pakt met prime-age workers.