VS helpen Atjeh – Indonesi

Doorgaans is het indonesische leger altijd snel ter plaatse als er ergens in de Gordel van Smaragd wat religieuze onlusten moeten worden aangewakkerd. Maar in het opstandige Atjeh schittert ze in afwezigheid of ondoelmatigheid. Toevallig?

Gelukkig zijn 2200 amerikaanse mariniers begonnen met het droppen van voedsel en het oppikken van evacuees uit de getroffen kuststrook op Sumatra.

 1. 1

  Je kan zeggen wat je wilt, maar Amerika is zich een klein beetje aan het revancheren voor de slechte start vorige week…

  [Spuyt12 luistert naar Rammstein, Wonderbra!]

 2. 2

  Petje af voor de USA. Europa is alleen maar bedragen aan het noemen (worden ze waarschijnlijk opgewonden van of zo), maar doet verder bijster weinig om de directe nood te lenigen.

 3. 3

  De enige slechte start was dat de USA niet gelijk met bedragen ging gooien, zoals Europa dat deed. Maar feitelijk doet Europa niet veel, buiten het sturen van Identificatie teams voor de Joops en Annies op de stranden van Phuket.

 4. 7

  Ik denk dat de tsunami in indonesische regeringskringen wordt gezien als een militair buitenkansje.
  (Vorig jaar hoorde ik de indonesische ‘minister van Palmolie Zaken’ over lokale minderheden praten alsof het apen waren. Racisme pur sang.)

  @Spuyt: in het geval van Atjeh stuurt de EU dan gewoon Hongaarse troepen onder Estisch bevel.

 5. 8

  Ik heb nog niets gehoord of gelezen over de rijke oliestaten.. waarom helpen die hun islamitische broeders niet? ligt toch voor de hand zou ik zeggen.. waarom moet de hulp weer uit het verderfelijke westen komen?

 6. 9

  goed punt, Sikbock.
  Ik kan me overigens niet van het idee ontdoen, dat er wel meer opportuniteiten zitten temidden het puin na een vloedgolf.
  Stel: u bent Indonesisch/Islamitisch terrorist.
  Stel: u bent iets van plan.
  Moeilijk moet het toch niet zijn om vanaf de Grote Golf-Ramp als niet-bestaand door het leven te gaan? Makkelijker van identiteit wisselend als een slang met psoriasis?

 7. 12

  @Egor
  De enige slechte start was dat de USA niet gelijk met bedragen ging gooien, zoals Europa dat deed. Maar feitelijk doet Europa niet veel, buiten het sturen van Identificatie teams voor de Joops en Annies op de stranden van Phuket.

  Ik wil je er even op wijzen dat het RIT werkt aan de identificatie van alle lichamen, ongeacht de afkomst. Zie bijvoorbeeeld het journaal van 1 januari over dit onderwerp.

 8. 14

  Spuyt12, het geld is nog niet vrijgegeven omdat er niet voldaan is aan eisen die de beheerder van het geld stelt aan betrouwbaarheid van de aanvragers van steun. Er is dus een grote pot met geld bij het Rode Kruis.

 9. 16

  Het zou kunnen, maar mijn punt is dat Europa niets of in ieder geval veel minder aan directe hulpverlening doet dan de USA. Als je moet kiezen of je doden gaat identificeren of je kiest ervoor om overlevenden voedselpaketten te geven en te bevrijden van over de grond onbereikbare lokaties, ik voor het laatste zou kiezen.

  Maar als het gaat om de juiste keuzes en daadkracht heeft de USA zich wel vaker van een betere kant laten zien dan Europa. Denk aan Srebrenica, Darfur, Kuwait, en niet te vergeten WOII.

 10. 17

  Met andere woorden, Bakellende, stuur wat van je mooie helicopters, waterzuiveringsinstallaties en zo voorts… Maar maak niet constant goede sier met de hoogte van bedragen, want daar heeft niemand iets aan.

 11. 18

  @Egor,
  Amerika heeft zich nog veel vaker van de verkeerde kant laten zien. Teveel om op te noemen, in iedere geval heel midden- en zuid-Amerika hoort erbij. En niet te vergeten Iran (mossadeq eruit de sjah erin), Vietnam, Afganistan (dit zijn geen terroristen, dit zijn vrijheidsstrijders, over de Taliban) en niet te vergeten Irak natuurlijk (Rumsfeld die Saddam op de rug staat te kloppen en ondertussen probeert de gifgasaanval op Halabjah buiten de publiciteit te houden.

  En als wij de USA dan prijzen om andere acties, dan denk ik: het geluk viel samen met de economische belangen van de USA, maar je kunt ook behoorljk pech hebben. Hoe zit dat eigenlijk met Indonesie….

 12. 19

  Ach, je kan hoog of laag springen, maar de USA heeft terwijl we spreken al overlevenden gered van Sumatra, voedselpakketten gedropt en is daar met een luchtbrug bezig. Bakellende heeft tot nu toe bereikt dat we as woensdag 3 minuten stilte houden..

 13. 27

  Het indonesische leger steekt geen poot uit omdat er al 30 jaar een burgeroorlog bezig is. Daar de meeste militairen bij de tsunami zijn omgekomen is hun eerste prioriteit het gebied te pacifiseren daarna misschien helpen, zou jij gaan helpen in een gebied waar een kogel in je rug niet ondenkbaar is?

  ps: De javanen (de gene die het voor het zeggen hebben) geven totaal niet om de rest van indonesische inwoners.