VS bombarderen kredietbureaus

,
[speld]

Amerikaanse stealth-bommenwerpers hebben vannacht precisiebombardementen uitgevoerd op de hoofdkantoren van kredietbureaus Moody’s en Standard & Poor’s in Manhattan, New York. Mondjesmaat druppelen ooggetuigeverslagen binnen.

De bombardementen werden vanaf 20 uur lokale tijd uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht. Beide bureaus rapporteren zware verliezen. CNN heeft diverse verslaggevers ter plaatse, die vanuit een hotel in Midtown-Manhattan verslag doen van de bombardementen.

In een korte persverklaring heeft president Obama te kennen gegeven niet langer achterover te kunnen leunen terwijl de positie van de VS in de wereld ondermijnd wordt. “Als Sasha en Malia later vragen wat ik deed toen de kredietstatus van de VS werd afgewaardeerd van AAA naar AA-Plus, moet ik dan toegeven dat ik stond toe te kijken terwijl het Congres een compromis sloot, of kan ik zeggen dat ik actie ondernam?”

Door een rekenfout van de legerleiding belandde een aantal bommen niet op het hoofdkantoor van Moody’s maar op een naastgelegen winkelcentrum waar voornamelijk kleine zelfstandigen waren die door hard werken het hoofd net boven water konden houden. De legerleiding heeft de fout inmiddels toegegeven.

Van diverse kanten klinkt kritiek op de unilaterale beslissing om bombardementen te starten. China en Rusland hebben aangegeven dat een dergelijke beslissing onrechtmatig is zonder een mandaat van de Veiligheidsraad van de VN. De Fiji-eilanden veroordeelden het ingrijpen van de VS scherp, omdat zij niet van te voren zijn geconsulteerd. Ook Adam Levine, zanger van Maroon 5 en all-round mens, twijfelt openlijk aan de rechtmatigheid van het ingrijpen. Hij twitterde ruim een uur nadat het nieuws bekend werd: “We had to do something, but, I mean, this can’t be right man…” Hij zou met Quincy Jones aan een protestlied werken.

Het is niet de eerste keer dat de VS de “quit talking, start bombing”-tactiek hanteren. Eerder loste het land al grote vraagstukken op door bommen te gooien op onder andere Duitsland, Japan, Irak, Afghanistan en Vietnam. De president ontkent noch bevestigt desgevraagd dat wordt overwogen het IMF en de Europese Centrale Bank te bombarderen.

Reacties (1)

#1 Yane

Het begrip ‘rechtmatig’ is zo oer- en alleenhollands dat het gebruik ervan moet vermeden worden.