Vroeger was zelfs de sneeuw beter

Hollandse sneeuw (Foto: Flickr/Studio eLBee)

Houdt u vandaag de sneeuw in de gaten via internet? Nederland is een beetje wit, maar ik zou zeggen: “So what?” In 1979, toen lag er pas echt sneeuw. Een beetje sneeuw in 2009 en het hele land ligt plat. Dertig jaar geleden konden we nog het leger afsturen op een vastgesneeuwde (!) trein. Deze week wil de NS bij sneeuw helemaal geen reizigers hebben. Onze militairen willen nu vast gevarengeld als ze de Intercity tussen Eindhoven en Utrecht moeten ontzetten.

Het KNMI geeft vandaag voor de zekerheid maar gewoon een weeralarm, anders krijgt ze Joop Atsma weer achter zich aan met schriftelijke vragen aan de Kerstman. Dit overvijverige CDA-Kamerlid heeft deze dagen vanwege “ijsvrij” ook tijd over en diende een klacht in. Het kerstreces van de Tweede Kamer maakt meer kapot dan je lief is. Vroeger werd er gevoetbald met een oranje voetbal als het flink gesneeuwd had, maar nu ligt de eredivisie stil. We zijn het gewoon niet meer gewend. Tegenwoordig krijgt Nederland van een beetje natte sneeuw al een natte droom.

In 1981 was de laatste witte kerst! Hoopt u ook dat die tijd weer terugkomt?

 1. 2

  ”Hoopt u ook dat die tijd weer terugkomt?”

  Nee zeg, de echt strenge winters ken ik wel. Ik heb zelfs meegemaakt dat de Rijn dichtvroor. Toen hadden we thuis nog 1 kolenkachel voor heel het huis.

  Ook al schijnt het niet goed te zijn, ik ben juist blij met wat opwarming. Ik ben te lui om te emigreren naar zonniger oorden, maar als ik hier onder de zon en palmbomen kan liggen, vind ik dat prima.

 2. 3

  in 1978 woonde ik aan de zeedijk in Blye
  Daar was toen echt wat aan de hand.
  Daar waren mensen dagen lang onbereikbaar.
  Dit is hooguit wat hinderlijk ;-)
  Het is natuurlijk wel van de zotte, dat als er ook maar even wat blaadjes of sneeuwvlokken vallen het openbaar vervoer plat ligt.
  Je begrijpt gewoon niet dat landen met een kouder klimaat nog openbaar vervoer hebben.

 3. 5

  @4
  Nee inderdaad niet zoveel.
  Maar de frequentie die de NS met dit weer heeft is ronduit treurig.
  Op maandag dus weer een negatief reisadvies.
  Ik heb een logee die graag vanuit Friesland naar Amsterdam wil.
  Misschien toch maar met de auto brengen ;-)
  Heb je in Canada, Alpenlanden of Scandinavië wel eens een treinen zie wachten achter een “berg” sneeuw van een paar decimeter?

 4. 6

  @5: Ik heb in Canada (Toronto) wel eens in de trein gezeten. Er gingen een paar treinen per dag (in een miljoenenstad!), en ik had de nachttrein. Althans, dat dacht ik.

  De nachttrein werd daar ’s nachts gewoon afgerangeerd, dan kon je in de trein slapen en hij reed ’s ochtends met een snelheid van 20km/u verder.

  Treinreizen in Canada, dat doe ik dus ook nooit meer. En oh ja, de Greyhound ook niet :-)

 5. 7

  Gisteren tijdens een mooie winterwandeling zagen wij een trein voorbij komen denderen. Een enorme sneeuwwolk erachteraan. We waren verbaasd dat die er zoiezo nog doorheen kwam. Ik vind dat er met zoveel sneeuw als gisteren en vandaag echt niet over de NS gezeurd hoeft te worden. Vandaag namelijk rijden er gewoon treinen alleen heel weinig, omdat ze allemaal rustiger moeten rijden en om erger te voorkomen.

  Dit is voor het eerst in mijn leven dat er zoveel sneeuw ligt dus we hoeven niet te doen alsof de NS en ANWB dit allemaal aan hadden moeten zien komen. En heel vroeger, zoals in ’79 reisden mensen ook niet dagelijks het halve land door om ergens anders te werken.

  Met slecht weer is de capaciteit van ons OV en onze wegen even niet genoeg om al die mensen te vervoeren, leer daar maar gewoon mee te leven. Dat is niet omdat we het ontwend zijn, maar omdat we meer reizen en eerder zeiken.

 6. 9

  @joost6
  Zelf heb ik alleen, aan de andere kant (Banff to Vancouver), in soort toeristen trein gezeten.
  Wel heb ik dingen als in onderstaande link aan de gang gezien.[laadt soms traag]
  http://www.break.com/usercontent/2009/7/railroad-snow-plow-956191.html
  Misschien wat voor de NS ;-)
  Voor echte treinspotters is er nog wel spectaculaireder spul op het net te vinden, hier lag maar 16 inches.
  NB. die Greyhound is inderdaad niet alles ;-) en…, oh schande voor het milieu meestal niet goedkoper dan een binnenlandse vlucht.
  Ok, genoeg “geohaad” van mijn kant.
  Ik blijf echter wel vinden, dat de winterhardheid van ons openbaar vervoer te kort schiet.

 7. 12

  @11 In maart 2005 lag er (volgens dat artikel) in het Noorden van het land veel sneeuw. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen in Friesland, Groningen of Drente woont :)

  Voor mij is dit ook de eerste keer dat ik zoveel sneeuw zie liggen.

 8. 13

  @12: Van iemand die ouder dan 4 jaar is verwacht ik dat ze ook TV kijkt en dus in 2005 wel heeft gezien hoe hoog de sneeuw in Groningen was.

  En als we dan toch op eigen waarneming over gaan, hier in het zuiden is zelfs minder sneeuw gevallen dan begin dit jaar en hij is ook veel sneller weggesmolten.

 9. 16

  @15: Ik herinner me de echt fantastisch warme dagen ook beter…

  Epen, laatste weekend van augustus 2001, zon, 30+ graden, voeten en een sixpack witbier in de Gulp om te koelen, omringd door eerstejaars (driekwart vrouwen), op de heuvel tegenover ons (de Camerig) zwoegde het peloton de laatste etappe van de Ronde van Nederland door.