1. 2

  Poppetjes op hun plaats? Nelie, Nelie!

  Wel eens met #1 als denk ik dat we het rondje democratisering voorlopig wel gehad hebben.

  Tenminste ik ga er vanuit dat HansR met herschikking het afbouwen van landbouwsubsidies bedoelt? Ook hoop ik dat Europa nu iets meer een vuist op het wereldtoneel kan maken als het bv om Iran en Pakistan gaat, wat meer als economisch machtblok richting het Oosten op kan treden en kan helpen bij het afhandelen van de Puinhopen van Bush (met name Afghanistan en Guantanamo). Buitenlandbeleid dus.

 2. 3

  Ik tweedst Neelie! Neelie!

  Olieonafhankelijkheid/peak awareness en klimaatverslechtering.

  Gezien het tempo van de werkzaamheden van de Unie moeten we hard aan de slag.

  Oh ja, en democratisering. Zie ook de Groene Amsterdammer van vorige week: “schuldig tot onschuld is bewezen” (alleen abonnees).

 3. 4

  Landbouwhervormingen, Natura 2000, gemeenschappelijk duurzaam energiebeleid, CO2-reductie én invoering Esperanto als verplichte 2e taal op alle Europese (basis)scholen.

 4. 6

  Uniform en eerlijk drugsbeleid gebaseerd op feiten,
  Streven naar zelf voorzien in energie en voedsel,
  Nederlands kilometerheffingsvoorstel verbieden,
  Nederlandse vingerafdrukkendatabase verbieden,
  Camerabeelden openbare ruimte verplicht realtime openbaar maken,
  Landbouwsubsidies afbouwen,
  Ontwikkelingshulp op Europees niveau oppakken,
  Galileo-project afschieten,
  ESA uitbouwen, maan koloniseren,
  Softwarepatenten formeel verbieden,
  Copyrightwetgeving hervormen, alle BUMAs consolideren,
  Werken aan een open standaarden verplichting voor consumentensoftware,
  Noorwegen, IJsland en Groenland inlijven (en Kaliningrad afpakken?:-))

  Maar het allerbelangrijkste (na de kolonisatie van de maan) is misschien nog wel: werken aan een uniform eenvoudig laagdrempelig en algemeen geaccepteerd Internet-betaalsysteem voor zeer kleine bedragen. Het hier al veel besproken online-nieuws vraagstuk en de belachelijke situatie in muziekland zouden hiermee enorm geholpen zijn.

 5. 9

  @4: “invoering Esperanto als verplichte 2e taal op alle Europese (basis)scholen.”

  Leuk en dan Moresnet aanwijzen als Federaal (EU) bestuurd gebied en er de Esperanto Universiteit (EU) stichten, met Esperanto als onderwijstaal en allerlei grensoverschrijdende vakken, om de van Rompuy’s en Junckers van de toekomst te kweken. De EU heeft namelijk meer van dit soort mensen nodig (en minder “geef me het voordeel van de twijfel in mijn herverkiezing” Barroso’s en Blairs).

 6. 10

  De poppetjes zitten inderdaad op hun plaats.

  Ook bij slecht beleid blijven ze zitten: ze hoeven geen verantwoordelijkheid af te leggen aan de burgers of het parlement, laat staan dat we ze naar huis kunnen sturen.

  Lijkt me een hele aardige om als eerste op te pakken.

 7. 11

  Wat mij betreft naar klimaatverandering en eerlijkere handelsverhoudingen met de derde wereld, met name op het gebied van landbouw.

  In de praktijk zal het waarschijnlijk eerder neerkomen op veel tijd en energie in de implementatie van het Verdrag van Lissabon en het versterken van de interne markt.

 8. 13

  Plus genetica en euthanasie. En ook iets rond vrijheden & justitie, en copyright, zodat niet elke lidstaat, zelfs niet de weinig solidaire Britten, deze discussie (klikmelink) apart moet voeren.

 9. 14

  Parlement krijgt eindelijk zeggenschap over Derde Pijlerkwesties, dus veiligheidszaken. En moet dus een einde maken aan:

  – het EU PNR systeem, http://www.denaaktemens.nl/2009/11/09/brussel-best-belangrijk/

  – het entry exit systeem, een visumsysteem waarbij uiteindelijk ook onze vingerafdrukken en irisscans in een EU database terechtkomen
  Zie http://www.denaaktemens.nl/artikelen/brussel-waakt-over-u/

  – de ontwikkeling van allerlei volgsystemen zoals INDECT, etc. Als de markt dat wil ontwikellen, prima, maar daar hoeft geen belastinggeld naartoe.