1. 2

  Op korte termijn: Oorlog, geen toetre
  Op lange termijn: Oorlog, en onvermijdelijk een onafhankelijk Koerdistan

  p.s. Natuurlijk durft Turkije Irak niet binnen te vallen. Ze zal wellicht enkele “geheime” acties uitvoeren en het voor het oog van de wereld “diplomatiek” oplossen. De “geheime”acties lekken uit zodat de Turkse bevolking tevreden is. Verder zal er de nodige stoere mannen retoriek weerklinken, en zal alles met een sisser aflopen…

 2. 6

  Tuurlijk valt Turkije Irak binnen (kwestie van prioriteiten, Koerden assimileren is belangrijker dan toetreding tot EU, vriendschap met VS en vrede met het zwakke Irak), hebben ze ook al zo vaak eerder gedaan (ook meermaals de afgelopen 20 jaar).

  Op den duur zal Turkije zijn oude wens van annexatie van Mosoel en Kirkuk na gaan streven. Als Iraaks Koerdistan zelfstandig wordt, is het een kwestie van tijd, tot Turkije een aanleiding vindt om het te bezetten. De EU en de VS zullen protesteren, maar 20 jaar later is het vergeten.

  Maar misschien denk ik doem en verandert de Turkse mentaliteit ooit.

 3. 7

  Korte pijn is beter dan deze dossier uitstellen.
  Turkmenen in N-Irak dieien evenzeer beschermd te worden ,wat voor deKoerden ,Sjieten en Soennieten geldt geldt ook voor de Turkmenen.
  En niet te vergeten ,Turkije heeft het recht om zijn billaterale grenzen te beschermen .

 4. 8

  Ik denk niet dat Turkije snel overgaat tot een grote invasie van Noord-Irak. Eerder zullen ze proberen zichzelf de oorlog in te rommelen, wat eigenlijk nu al gaande is. Doel: het aanpakken van de PKK, en het voorkomen dat de Irakese Koerden de onafhankelijkheid uit roepen.
  Voor Turkije is het ook op eieren lopen. Een te actieve invasie kan makkelijk op een ramp uit lopen, aangezien de Peshmerga de best bewapende en meest professionele paramilitairen zijn van Irak. Het verlies aan steun van de VS en (in mindere mate) de EU zijn ook een reëel gevaar. Tot nu toe wilde het leger erg graag, maar wist Erdogan de boot af te houden. Dat is moeilijker geworden na de aanslag op Turkse soldaten, vandaar deze stap. Maar als het een tijdje rustig blijft kan de pendule in Turkije toch weer de andere kant op slaan.

  Een grote invasie van Turkije zorgt voor oorlog met de Koerden (en misschien ook andere Irakese groepen), op korte termijn. Misschien zijn de Turken op lange termijn in staat hun doelen te verwezenlijken, maar het kan ook makkelijk terug slaan: het is een niet te winnen oorlog uiteindelijk, en een vrijheidsstrijd tegen een agressor kan de zaak voor een onafhankelijk Koerdistan juist versterken.

 5. 9

  @Ataturk
  Jij was dan wel de Pim van Turkije in de 20er jaren van de 19de eeuw maar je hebt een historische fout begaan door de Koerden als Bergturken te betitelen en in Turkije op te nemen. Dan waren het niet de Turken maar de Koerden die als de grootste plegers van de Armeense volkerendoodslag te boek waren gesteld.

 6. 10

  @7: Mooie is die: De grenzen beschermen door ze te overschreiden. Dat is precies het argument waaronder ook Bush Irak is binnengevallen (om het vervolgens te bezetten).

  Overigens waarom zou precies Turkije de Turkmenen in Irak moeten beschermen. Dat lijkt me ten eerste de taak van de regering van Irak, of ten tweede die van Turkmenistan. Nederland komt toch ook Turkije niet binnenvallen om de Koerden te beschermen?

  Overigens heb ik een vermoeden dat Turkmenen in Turkmenistan er niet beter vanaf zijn dan in Iraaks Koerdistan.

 7. 11

  Lot of rhetoric here in Turkey, but they know that an invasion of Iraq will be a disaster.
  The problem with Turkey is that they have neighbors like Iraq, Iran, Syria…
  Try to think from a Turkish/Kurdish perspective (the PKK don’t have many supporters under the Kurds)…if your country is attacked by a Lenin-Marxistisch extremist all the time, what should you do?

 8. 13

  Ach Gorkum toch ,

  Eenieder die leden van de Pan-Turkse volkeren aanvalt denke 2x na vooralleer je zulke domme dingen doet:

  Lats minute nieuws:

  Associated Press : Erdogan : “You don’t talk about such things, you just do them,” : http://customwire.ap.org/dynamic/stories/T/TURKEY_US_GENOCIDE?SITE=HIHAD&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2007-10-11-23-03-49

  Erdogan : ‘”Did they seek permission from anyone when they came from a distance of 10,000 kilometers and hit Iraq?” he said. “We do not need anyone else’s advice.”

  http://www.sitemedya.com/xnewsyahoo.asp

 9. 24

  Ik voel geheel niet mee met personen die vallen voor schijnvertoningen. Zo eenvoudige truuk de pkk in een kwaad daglicht te stellen en de massa te sturen.

 10. 25

  Je bedoelt, ottoman is een slimme pkk’er ? Doet net ofie een idiote dolgedraaide turk is ? Waardoor pkk op een beetje meer sympathie kan rekenen ?

  Ik denk dat je gelijk hebt….

 11. 27

  Oeps mijn comment 14 is helemaal mislukt.

  Het moet zijn:

  @Ataturk

  “We do not need anyone else’s advice.”

  Word dan ook GEEN lid van de EU!

 12. 28

  Hoi,
  Ik Ben Zelf Een Nederlander Maar Ik Beschouw De Turken,Turken Hebben Gewoon Gelijk Turken Moeten Zich Best Doen Om Tegen Die Pkk Rebbellen Aan Te Vallen Als Ik Een Van De President Ofzo Was Zou Ik Graag TURKIJE Mee Willen Helpen,Je Moet Schijt Hebben aan de vs Turkije heb 100% gelijk..

 13. 31

  Bin Laden wordt wel gezien als een terrorist, maar die koerdische terrositen worden gezien als strijders????
  Het komt de EU alleen maar goed uit wat er nu gebeurd. Ze zullen Turkije toch nooit toelaten en altijd wel wat verzinnen!!

 14. 32

  als amerika zoiets doet om terroristische aanslagen te voorkomen en als nerderland amerike steunt is er niks aan de hand wanneer het om turkije gaat dan is het niet goed.

  ik vind het echt een zinloos discussie aangezien de nederlanders vooroordelen over turken hebben,, en ik vind het echt triest dat er mensen zijn die zeggen dat koerden gelijk hebben.er gaan echt jongens van 20jr dood,erger kan het niet

  zo ging het toch ook met mishandelingen in irak door amerikanen, die zijn ook snel vergeten door deze beste volk

  dus, hollandalilarla tartismanin bi anlami yok bence

 15. 33

  @turkse: Volgens mij kom je hier niet vaak genoeg of pas sinds kort. Het aantal klachten over de verrichtingen van Amerika in Irak en de gedoogsteun van NL is hier altijd zeer groot geweest.

  Echter, de situatie met de Koerden is natuurlijk wel een lastige. Ook al sterven er nu jonge Turken, het conflict heeft een lange historie. Het is nou niet bepaald zo dat de Turken hierin de geheel onschuldige partij zijn.
  Hetgeen geheel en al los staat van het feit of wat de Koerden doen goed is of wat de Turken kunnen doen slim is.