1. 3

  Uiteraard, ik zou mij aangesloten hebben bij de Anarchisten.
  Als je beelden van Communistische fracties ziet uit die tijd; marcherend op gelijke rijtjes, mooi achter de vlag en de ideologie van de leiding, verschilt dit (uiterlijk) niet zo heel veel van het Fascisme.
  De ‘redding’ van de mensheid schuild in de individuele bevrijding, niet in het collectief afmarcheren naar de afgrond, het kruisje om de hals krampachtig in de vuist omklemmend.
  Van heel dit leven ben jij, als individu de receptor, en jij alleen.
  Ni dieu, ni maître !

 2. 4

  Dat kan je vandaag de dag onmogelijk zeggen.
  Je kent namelijk de hele geschiedenis nu.

  Maar inschattend naar waar ik woon (Vlaanderen) en wie toen de plak zwaaide in de dorpen hier (meneer pastoor) ik waarschijnlijk met Franco zou meevechten, als ik m’n boerenhof kan daarvoor uberhaupt wil achterlaten.

 3. 5

  Waren er veel vrijwilligers die met Franco gingen meevechten?
  ZO naar het zich laat aanzien Blammeke, had je wel op de eerste rij gestaan om naar het Oostfront te trekken, om die Bolsjewieken eens een lesje te lezen en caloriën te gaan inzamelen voor het eigen volk.

  Zou er vandaag zulk een oorlog kunnen ontstaan die die grote aantallen vrijwilligers op de been bracht om zich te laten afslachten? Of is het behoud van eigen lijf tegenwoordig veel te hoog in waarde gestegen…

 4. 6

  Ik had ook graag bij de anarchisten meegeholpen het fascistische gedachtegoed door te ontwikkelen en ook graag wel eens willen helpen experimenteren in het ‘endlösen’ van abjecte religieuze buurmannen zoals Juan Duarte Martin in Yunquera.
  (Aflevering 12 In Europa)

 5. 7

  De ‘redding’ van de mensheid schuild in de individuele bevrijding

  Kijk, dat is een fraai voorbeeld van het argument dat de Engelse filosoof John Gray maakt als ie stelt dat moderne politiek niets anders is dan de christelijke heilsleer in een nieuw jasje.

  Popeye, de mens behoeft geen redding. Dat is een Christelijk dogma.

 6. 8

  @Crachat
  Ik wou met die uitspraak vooral even duidelijk maken dat je vandaag de dag hoogst waarschijnlijk een heel andere beslissing zou nemen dan toen.

  En naar het oostfront zou ik waarschijnlijk niet getrokken zijn.
  Dit aangezien m’n grootvader van huis naar huis gegaan is tijden de oorlog om mensen tegen te houden van naar het Oostfront te gaan.
  Dus veronderstel ik dat ik dezelfde keuze zou gemaakt hebben als hij.

 7. 9

  Hmmm. Die uitspraak gaat wellicht op voor een groot deel van de minderdenkenden der maatschappij, dat klopt. Die is nu eenmaal rechtser geworden. Maar of die ook nog een wapen opnemen? Hoeveel er ook met nekschoten gegooid wordt heden ten dage, ik heb er toch m’n twijfels over.

  Cole: ja, die aflevering zag ik ook. En ik miste op schrijnende manier de onwaarschijnlijk schandalige manier waarop de KKerk in Spanje tekeer ging tegen de untermenschen, hoe die altijd de kant van uitbuitende grootgondbezitters hebben verkozen,in tegenstelling tot hun leer.

  Opkomen tegen onrecht is de enige universele reden om geweld te gebruiken, dat blijft zo, dat is hormonaal bepaald.

 8. 11

  Bein, de oorlog de dag van vandaag gebeurt net zo goed achter de schermen. Laten we pakweg ’s bekijken wie er voordeel heeft gehaald uit de hele varkenspest situatie van weleer.

 9. 13

  @ MS 7 Omdat het woord enigzins beladen is (bevrijding) had ik het tussen haakjes gezet. Om uw ‘Christelijke leer in een nieuw jasje’ wat te ontkrachten, zal ik het dan zo omschrijven: in een land als Afganistan waar vrijwel iedere individu gebukt gaat onder voorhistorische geloofsindoctrinatie, komt het ontplooien van de zelf pas op de allerlaatste plaats.
  De familie, het dorp, het land waarin je dan woont lijd daar onder.
  Geen vooruitgang, zonder individuele ontplooing.
  Zoiets …