Vrijdag vraag | Lesje geleerd

VrijdagVraagteken
Wat heeft u vorig jaar (bij)geleerd?

Reacties (8)

#1 Pepijn

…dat ik meer van economie begrijp dan ik dacht (of eigenlijk: dat anderen die daar erg goed voor betaald krijgen bijzonder minder van snappen dan ik had gehoopt)

 • Volgende discussie
#2 HansR

Zoveel dat het onbegonnen werk is het hier allemaal te beschrijven.

Overigens als #1: economie is zo basaal!
Het is gewoon geïnstitutionaliseerde diefstal vermomd als legaal piramidespel. Wat is er verder te begrijpen? De wet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 weerbarst

Ik ben het volledig met Hansr’s analyse van economie eens. Of is dit de post new year depression talking?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 crachàt

Ik heb door een medewerker van zo’n groot telecombedrijf horen vertellen dat zij een speciaal doorschakelnummer hebben. Bij ‘lastige klanten’ zegt men dan: ‘één momentje, ik schakel u door, blijf aan het toestel’ en vervolgens heb je enkel een oneindige wachtmuziek waar nooit iemand zal antwoorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter

@2: Kijk eens aan! In 2009 alvast bijgeleerd dat je “economie” wel in 1 zin klip en klaar kan uitleggen.

Wat de vrijdagvraag zelf betreft:
1. Altijd gedacht dat met het klimmen der jaren de wijsheid toeneemt. Tot en met 2007 was ik daar ook heel stellig over. In 2008 geleerd dat die stelling net zo waar is, als de mensheid van de geschiedenis leert.
2. Ook geleerd hoe je kan “regeren”, met als enig doel de ambtstermijn van de MP te verlengen. Laat een flink aantal adviesraden rapportjes opstellen, zet commissies en task forces ermee aan het werk, zadel de beroepspraktijk op met een overstelpende hoeveelheid papierwerk (gedragscodes op stellen, verplichte registraties en administraties, etc.), organiseer veel zogenmaande dialogen en iedereen heeft het te druk om zich daadwerkelijk druk te maken over wat de regering wèl heeft gerealiseerd (op gebied van privacy, de zorg en democratisering).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Dat de maatschappij harder aan het verharden is dan ik dacht.
Dat politiek (kabinet, balkenende) geleidelijk doch voetstoots allerlei beperkingen en verboden aan het doorvoeren is en verworven rechten aan het terugdraaien. Drugs, privacy, (zal er vast nog een aantal vergeten even zo gauw)…de geest van Fortuijn is springlevend

Dat je op het internet bepaalde zaken al kan zien broeien vér voordat ze “klappen” en traditionele media halen (van problemen met b.v. providers, klachten over bepaalde (malafide) bedrijven, kredietcrisis enz.). Zie icesave: problemen met de krone, reeds in maart 2008 trekken Britse spaarders massaal spaargeld terug: verschijnt icesave in juni op Ned.markt.(geruchten als zou dit zijn om nog wat cash binnen te slepen voor tegen de kredietcrisis!, (exqueese me voor slecht hollands)): even googlen: zet ik als kleine spaarder, maar zeker als gemeente met 100 mln. daar toch echt geen geld weg….wat de Nederlandse bank ook belooft!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Crachàt

b) Voor de vele mensen hier op Sargasso die in de krantenhoroscoop geloven (ironieteken!) : mooi verhaal gehoord en wat bijgeleerd dit jaar.
Bij het populairste vrouwenmagazine in België werkt een vrouw die als stagaire de ‘beschikking’ kreeg over de 12 maanden invullen. Een vriend van haar, toch niet onkritisch, kon toch niet geloven dat er niet IETS van aan was – het klopt toch zo vaak met je sterrenbeeld enzo.
Tegen de volgende week stond er in zijn sterremaandtekstje zijn eigen naam in verwerkt, telkens de eerste letter uit de woorden.

Bijgeleerd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

Ik ben er wel trots op het 1 en ander over Factor-analyse te hebben geleerd. Verder hoop ik dat ik geleerd heb minder vaak ja te zeggen (maar dat moet zich nog uitwijzen in 2009).

Oh en over de economie: Dat aandelenbeurzen niet veel meer zijn dan een ordinaire piramidespelen (ik begrijp dat Wouter Bos dat impliciet ook heeft toegegeven).

 • Vorige discussie