Vrijdag vraag | Burgerrechter

VrijdagVraagtekenHallo hallo, hier is uw gemarginaliseerde margeblogger drs Boobelino de Soto. Vandaag moest ik écht weer eens ingrijpen want er werd zomaar een lange traditie doorbroken: er was geen Vrijdag Vraag. Iedere vrijdagmorgen stipt om 08.00 staat hier immers een Vrijdag Vraag. Maar Meesterblogger Steeph kan ook niet eventjes weg of er wordt alweer met de pet naar gegooid?! Dus dan los ik, uw eigenste margeblogger, het maar op. Uiteraard wordt het een Vrijdagmiddag Vraag in de stijl die u van mij gewend bent (of was?). Maar ik kom wel tegemoet aan het huidige publieke debat. Het debat over Normen en Waarden op straat, in de huiskamer en in de kelderbox. Wat te doen of juist te laten aan een samenleving die volgens onze vieze premier volgepompt wordt met Porno? Ik heb voor u achter de “lees meer” een casus in de vorm van een anigif. De beelden zijn licht Not Safe For Work, maar ik wil van u weten: handelt de oude man hier rechtmatig óf moet hij zich met z’n eigen zaken bemoeien?


[poll=234]

 1. 2

  Nooit voor eigen rechter spelen. Mishandeling is geen gepast antwoord op wildplassen.

  Meneer had beter de mejuffrouw wat geld kunnen geven, zodat ze zich wat ruimer had kunnen kleden.

 2. 3

  Lol, grappig, heeft niets met mishandelen te maken.
  Gedrag van mevrouw is alleen te tolereren als er (zoals wel regelmatig door mij geconstateerd) onvoldoende sanitaire voorzieningen voor dames zijn.
  Maar dit lijkt mij geen festival oid…

 3. 6

  @4 Nou ik pleit voor ouderwetse wormen in Naarden.
  Gewoon een schop onder den Cont en klaer der mede.

  Daarbij, zo gaan zitten is gewoon uitlokking :-)

 4. 9

  @8: Ik zei toch al, meneer had beter wat geld aan mejuffrouw kunnen geven, zodat ze wat meer kleren kon kopen (en misschien voor een toilet had kunnen betalen).

 5. 10

  Ik heb enkele uren naar de jongedame zitten kijken alvorens tot mijn oordeel te komen: geweld is kut, tieten zijn goed en deze tieten zijn helemaal goed, wat een schatjes, als die meneer van de andere kant was genaderd, had hij vast anders gereageerd!:-)

  Maar rechtmatige schoppen die niet samenhangen met zelfverdediging bestaan niet. Deze meneer is een agressieve klootzak, maar de mevrouw had it coming. Misschien is ze wel een lokplasser;-)

  Inmiddels vindt 51% van de poll-invullers dat de schop terecht was; misschien kunnen jullie nog even uitwijden over of ik hondjes die op straat plassen ook zo mag behandelen, en zoniet, waarom niet?

  Overigens is het er wel een uit de oude doos zeg!

 6. 11

  @zmc
  …misschien kunnen jullie nog even uitwijden over of ik hondjes die op straat plassen ook zo mag behandelen…

  Laten we even duidelijk zijn: als iemand zo op straat piest is dat niet normaal. Ook kerels piesen niet midden op straat met hun pik naar het midden van de weg. En die piesen toch wat af als ik rondloop in een willekeurige stad stinkt het behoorlijk. Maar wel in hoeken en in steegjes.

  Het is dus uitdagend. Het vraagt om reactie. Sterker het is er voor bedoeld. Het eist reactie.

  Je kunt je afvragen of het een schop moest zijn, maar die kerel heeft het goed begrepen: er werd reactie gevraagd en hij gaf ‘m.

  Het ja is echter geen correctie, het is een reactie. En een eventueel nee wil niet zeggen dat je het ja moralistisch zou vinden. Het nee is in dit geval laf. Als een vrouw een reactie wil, dat geef je die. Toch?

  Overigens is het ‘uitweiden’
  Reactie genoeg? ;)

 7. 14

  @HansR, #11: Laat ik het zo zeggen: het is natuurlijk ook een beetje raar om een afstammeling van de wolf in huis te nemen, een touw om zijn nek te doen, en er vervolgens als begeleider met dat touw in je hand achteraan te lopen terwijl dat beest in de stadse omgeving een halfslachtige poging doet zijn niet-bestaande territorium te markeren met urine die het arme beest de hele dag heeft moeten opsparen omdat binnenhuis pissen dan weer niet wordt getolereerd (terwijl het bij mensen dus andersom is) en de baas moest werken. Je mag zegmaar wel een lul aan een touwtje voortslepen en daaruit pissen, zolang het maar niet zichtbaar uit jezelf komt? Misschien een handige wildplas-constructie: de nep-hond met in de leiband ingebouwde doorvoer voor een catheter!:-)

  Raar woord trouwens, dat uitweiden; ik had een vergezocht verband vermoed met “enige woorden wijden aan blablabla”, maar dat vermoeden is dus onjuist.

 8. 15

  een vrouw hoort op te staan voor een oude man
  doet ze dat niet verdient ze een schop onder haar hol.
  Dat ze urineert is een natuurlijke territoriale manier van afbakening en een vorm van non verbal twitteren, let maar eens op uw hond als hij aan het snuffelen is.

 9. 16

  @14: Uitweiden zal vermoedelijk te maken hebben met een ander dier dat de mens gedomesticeerd heeft (om een soort dedomesticatieproces te beschrijven)?

  @11: Misschien “eiste” mejuffrouw een reactie (ik heb daar zo mijn twijfels over), maar een reactie die uit geweld bestaat is nooit goed te keuren. Ik maak me ernstig zorgen over het feit dat de meerderheid der Sargassoreaguurders blijkbaar wel voor geweld is, om een bepaalde moraal op te leggen. Ik denk dat onder gegeven omstandigheden zelfs deze link jullie tegerechte straf is.

 10. 17

  @Bismarck: Inderdaad, soort van.

  Over de etymologie en spelling van uitweiden is heel wat te doen geweest. Uitweiden betekent oorspronkelijk ‘afgrazen’, ‘uit de wei gaan om wijd en zijd voedsel te zoeken’ en vandaar ‘afdwalen’. Door de associatie met wijd (wijdlopig) is de betekenis ‘uitvoerig spreken (door van het eigenlijke onderwerp af te dwalen)’ in gebruik gekomen. Daarnaast komt het werkwoord ook overgankelijk voor in de betekenis ‘de ingewanden van een aangeschoten dier verwijderen’.

  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/824/

  En nog steeds blijven de borstjes van de jongedame me fascineren. Ze hebben iets ongelovelijk schattig onschuldigs:-)

 11. 18

  Ik heb niet gestemd omdat de context natuurlijk ook belangrijk is.

  Kan me wel vinden in #11

  Na bestudering van frame/by/frame kom ik tot de (k)con(t)clusie dat het vermoedelijk een terechtwijzing betreft.

  gif geopend met een testversie van een gif bewerkings programma( http://www.softpedia.com/progDownload/Super-Layer-Download-101971.html )
  en frames 21 en 22 laten duidelijk de vlakke kant van de schoen zien.

  Daar had ik gelukkig maar enkele minuten voor nodig, zmc ;)

  Nogmaals, de context?

  Wie weet zat er op het achterwerk van de jongdame wel een bijzonder gevaarlijke schorpioen en heeft deze krasse heer met een welgemikte veeg van zijn schoen haar van een wisse dood gered.

 12. 19

  Bismarck ,
  een reactie met geweld is wel goed te keuren en geweld kan een oplossing zijn.
  Kijk naar je regering,mobiele eenheid ring a bell?
  Deze burger helpt de politie een handje door in te grijpen, give him a medal.

  Jij begint wederom met een vinger te wijzen a la F.v Jole dat wij moreel laag op de ladder van jou staan omdat wij voor eigen rechter te spelen, als we dat eens wat meer deden was het een stuk rustiger in de stad.

  Check jij dan je bob de bouwer , die gif uit 1998 is van een chanboard waar men niet legaal mag komen.

  Moraal ethiek my ass. kick it.

 13. 20

  @#18, NoName: Ja ik had moeite me te concentreren op de kern van de zaak.

  @#19, Hemaworstje: Belangrijk verschil: de ME waarschuwt altijd eerst.

 14. 21

  Ik vind dat het meisje daar heel lief een beetje zit te plassen. De oude man mag haar niet schoppen. Meisjes schoppen is onder geen enkele omstandigheid geoorloofd.

 15. 22

  @19: Aja, vandaar dus mijn link, jouw moraal verdient het om met geweld anderen opgedragen te worden, blijkbaar? Dat zegt meer over hoe jij moreel op de ladder denkt te staan tov. anderen! Wie is hier nu de F. v Jole, varkensproduct zonder één eind?

 16. 25

  Antwoord C : context ontbreekt me. Laat ons toch nog geloven, hoe moeilijk ook, in een justitie die onderzoekt naar de complexiteit van een casus, en dan genuanceerde oordelen velt aan de hand van wetgeving die de grote lijnen uitzet.

  Er is te veel wetgeving, i.e. te veel detaillistische. Overregulering.

  En er is te veel opinie, i.e. polariserende roep om binaire etc etc. Gevaarlijke spiraal. Leave it to the experts, en investeer in betere detectie en communicatie. “De uitlegbaarheid”.

 17. 26

  Interessante tendens hier op Sargasso. Eerder vandaag werd een jong VARA-gastje, die een ouwe Nazi in de zeik nam, verketterd. En nu gaan de armpjes in de lucht voor een ouwe lul die een urinerend meisje backstabbend voor heur hol schopt. Rollators gaan het helemaal worden op Sargasso. (En dat moving gifje is trouwens ook oud.) Ik voorzie een pracht van een fusie met Omroep Max. Met ochtendgymnastiek van Steeph, en een wekelijkse column ‘Dat wilde ik even kwijt’ van Carlos. Iemand nog een stoofpeertje?

 18. 27

  op GS dwarrelen alle goede daden van Hitler pontifcaal in de commments rond..
  Dat is geen trend noch tendens maar vaste prik.

  Het been kwam van rechts.

 19. 30

  Goed stukkie! Is de reactie van die ouwe op dit kinderlijke plasgedrag moralisties? hmmm… denk het niet * stemt op terechte correctie *

 20. 32

  De uitslag van dit polletje vind ik griezelig

  Met geweld normen en waarden handhaven? Dat wil de Christenunie nog niet eens. Moeten we toch minstens richting PVV gaan. Zou dat de vader van Geert zijn?

 21. 34

  @32: Ik deel je zorg (en griezeling omtrent geweldadige endlösing á la #19). Ik schrik serieus van de stand van zaken van de poll op Sargasso en bemerk convergentie met de andere stek waar #26 auteur is.

 22. 35

  Wat is er in God’s naam mis met een beetje bloot. Zijn wij niet alle geschapen naar het evenbeeld van den Heer? En de dames dan weer naar de heer, of zoiets, maar wie gelooft in dat sprookje… Er is geen enkele rechtvaardiging voor een schop onder welke kont dan ook.

 23. 36

  @34

  Het is nu 6-12 12:24. Verhouding 51-49. Aantal stemmen 69.

  #10 meldt ook die 51-49 % op 5-12 om 20:37. Aantal stemmen rond de 50 of 60 ?

  Wiskundig kan dit dus niet.
  Conclusie. Je stemt voor JAN LUL. Boobleino laat altijd die 51-49 staan. Stukje kiezersbedrog waar mijn hond geen brood van lust. SCCHANDE.

 24. 38

  Bismarq, pas op!

  Breng mijn naam niet in combinatie met endlösung in je uit elkaar gerukt verbaal gebral.

  U bevind zich op zeer gevaarlijk gebied.

 25. 39

  @36: Om 3 uur was het zelfs 58% die voor geweld was.

  @38: Zeg je niet zelf Gewalt ist gut, Gewalt ist die Lösung, mit Gewalt soll mann die richtige Moral an anderen auferlegen?

 26. 40

  @#36: Toen was het 37 volgens mij. In beide gevallen is 51-49 een mogelijke stand, wiskundig gezien.

  En die tietjes blijven lief! Bijzonder Boobelino-waardig.

 27. 41

  Nee dat zei ik niet Bismark, je legt me woorden in de mond die uit jouw bek vallen.

  Als ik zeg dat lederhosen stramm zijn ben ik dan een nazi?
  Indien ik zeg jij bent het vuil onder mijn nagels niet waard, ben ik dan een jood?

  Uw 2e generatie trauma is nog niet de mijne.

  .

 28. 42

  @41: Wie heeft het hier over nazi’s en joden? Wiens trauma ben je dan aan het verwerken?

  Ik constateer gewoon dat jij in #19 zegt dat geweld goed en de oplossing is, blijkbaar ook in kwesties van het opleggen van een moraal (want dat doet meneer met zijn trap).

 29. 45

  bismdubbeltje
  waarom begin je dan in het mofrikaans te lullen , puur toeval of een quote van een filosoof om alwetend over te komen ?

  geweld is een optie en kan werken burgerinitiatief, es heel simpel..

  Jij bent de malloot die mijn woorden uit het verdraaid en linkt ze naar entlösung.

  De meerderheid hiero zou dat wijf schoppen , ik voldoe aan dat democratisch snelrecht door inderdaad preventief te anticiperen.

  Zal er aan denken dat als je in de gracht ligt ik eerst 112 bel voordat ik überhaubt erin spring.
  Voorbeeldfuncties kunnen we niet gebruiken in jouw semi fascistische sprookjeswereld.

 30. 46

  Tjee Dames Heeren ook, ff terug. Een dame wordt gefilmd terwijl ze in de openbare ruimte dingen doet die we volgens afspraak, de orde in de natuurlijke chaos, niet doen.

  Dat ze daar zit in vreemde uitdossing en met camera enigszins afwijkend doet vind ik verdacht, opzet dus..willen confronteren en dan krijg je een schop onder je hol. Helegaar niet onverwacht..fraaie gif gemaakt..tit 4 tat.

  De wending die Bismarck er aan geeft snap ik niet.

 31. 48

  Volgens mij heeft Carlos een wedje met Pritt dat het publiek van Sargasso bij polletjes dezelfde uitslag geeft als dat van GS. Met dit soort ongenuanceerde vraagstelling lijkt me dat niet onwaarschijnlijk. Het Ja combineren met een terechte correctie is al dwingend maar dan het nee combineren met moralistisch maakt antwoorden onmogelijk. Pritt (uitdager neem ik aan) krijgt zo altijd gelijk.

 32. 49

  @45: Ik heb het gevoel dat je voortdurend loopt te projecteren. Wie is er een fascist als ie het normaal vindt om geweld te gebruiken tegen mensen die niet aan zijn moraal voldoen? Lees je eigen #45 (“ik voldoe aan dat democratisch snelrecht door inderdaad preventief te anticiperen”) nogmaals en ga je schamen.

 33. 51

  @46 aardig & scherp!

  Een schop op een confronterend hol is volgens de orde der dingen.

  @50 Daar zou een rechter ook te nooit en te nimmer in gemengd mogen worden. Laat staan uitspraak doen.

 34. 53

  bismarq, slap mietje dat je bent.
  Ik schaam me nergens voor en al helemaal niet op commando van een poedel die mijn woorden verdraaid naar entlösung.
  How fucking low can you go.

  Schijtlijsters zijn nuttloze vogels in de stad, die hebben we er in overvloed van in nederland.

  Als er iemand op straat in met zinloos geweld elkaar geslagen wordt heb ik liever een hemaworst in de buurt dan een bismark.
  Die grijpt tenminste in en blijft daarna rustig staan om de strafrechtelijke gevolgen te aanvaarden.
  Waarschijnlijk zal ik een medaille krijgen en hoongelach het Uwe zijn.

 35. 56

  @54: Vergelding, nog zo eentje. Zeg ik neen dankje tegen, zeker als dat met geweld moet. Bijna even erg als mensen die met geweld medailles denken te scoren (Hemaworstje, misschien al gedacht aan een carrière bij het leger?).

 36. 58

  In Wageningen tijdens het jaarlijks defile van heel krasse knarren is de borst fier vooruit met medailles..ik gun het ze van harte.Als je dat onder de noemer erg plaatst @Bismarck is het tijd voor een frisse wind in je brein.