1. 4

  Laatst zat ik in de trein, vroeg de conducteur godverdomme om een kaartje. Net of ze er bij voorbaat al vanuit gaan dat je een zwartrijder bent.

 2. 5

  @3
  Bij mij nam een aardige meneer keurig mijn bezwaar op – heb geen printer dus ik maakte mondeling bezwaar. Geen probleem, blijkbaar wist hij waar het over ging.

 3. 6

  @4
  Mijn stempas (treinkaartje) overhandigen heb ik zonder bezwaar gedaan. Maar eh, legitimeer jij je dan ook bij de conducteur?
  Of snap je het gewoon niet.

 4. 7

  Ik snap de ophef niet zo. Ik kan zo de stempassen uit brievenbussen vissen, net doen alsof ik die persoon ben, en overal gaan lopen stemmen. Democratie is te belangrijk om dit soort checks niet te doen.

  Over het algemeen ben ik tegen een identificatieplicht bij elk wissewasje, maar ik vind het hier wel gerechtvaardigd.

 5. 8

  Ik ben blij dat niet iemand anders met mijn stempas kan stemmen. De controle op ID is in dit geval zeker te rechtvaardigen. De verontwaardiging van Vrijbit over het feit dat familie en bekenden zonder ID niet gematst worden door leden van het stembureau begrijp ik niet.

  Door dit soort overdreven acties verliezen de bestrijders van privacy-schendingen autoriteit op momenten dat het er wél echt toe doet.

 6. 9

  Eens met Siquo en Taco Zip. Dit is niet hetzelfde als zomaar op straat je ID bij je moeten hebben, dit gaat om iets persoonlijks. Het is logisch dat je je hierbij moet identificeren.

 7. 11

  Sinds 11 januari 2005 bestaat de Identificatieplicht in Nederland voor iedereen van 14 jaar en ouder. Dus al ruim vijf jaar. Je kunt doen alsof die wet niet bestaat, omdat je het er niet mee eens bent, maar dan is er geen houden aan.

  Er zijn duidelijke richtlijnen wie naar een ID mag vragen: o.m. ambtenaren die naleving van bepaalde wetten controleren.

  De kieswet bijvoorbeeld: ben jij degene die op de stempas genoemd wordt.

 8. 12

  @8: “Door dit soort overdreven acties verliezen de bestrijders van privacy-schendingen autoriteit op momenten dat het er wél echt toe doet.”

  Je bedoelt het moment dat iedere burger in Nederland verplicht werd om zich te allen tijde te kunnen identificeren? (waarmee elke burger tot potentiële verdachte werd bestempeld) Of het moment, nog niet zo lang geleden, dat twee vingerafdrukken werden toegevoegd aan het paspoort, vingerafdrukken die centraal worden opgeslagen en waar de politie naar hartelust in kan grasduinen?

  Ik weet niet waar jij op die momenten was… op de barricades? Of met je kop in het zand? Ik vermoed het laatste…

  Bovenstaande twee maatregelen passen in een glijdende schaal waarop de afgelopen jaren geen weg terug lijkt te zijn. Deze nieuwe maatregel, identificatieplicht bij het stemmen, is een klein stapje naar beneden op de trap richting onvrijheid. Lijkt me daarom niet meer dan logisch om hiertegen te protesteren.

 9. 14

  Ik heb me met veel plezier gelegitimeerd in het stemhokje. Toen mijn ware identiteit tot ze doordrong keken ze me vol ontzag aan. “Hier” zei de stembureau medewerker, “iemand als u verdient minstens 100 stembiljetten, ga gerust uw gang, some people are more equal than others”.

 10. 15

  Paar punten bij deze discussie:
  – Ongeveer 200.000 mensen hebben geen id-pas (mn bejaarden) en kunnen dus officieel niet stemmen
  – Ja, mensen kunnen je stempas uit de bus vissen nu. Maar de maatregel die gekozen wordt zegt: Iedereen is fout tenzij hij/zij kan aantonen niet fout te zijn (nogal een omkering van een van onze basisbeginselen in de wet).
  – Dit is een fraai voorbeeld van function creep. De id-plicht werd ooit ingevoerd met als reden veiligheid op straat (of zoiets). Maar nu die plicht er toch is, zal men steeds meer redenen verzinnen om er verder gebruik van te maken. En met terugwerkende kracht zijn dus de toen gegeven argumenten tegen de wet gevalideerd.

 11. 16

  @7: Mag je even voor komen doen hoe je mijn stemkaart uit de brievenbus vist. Gaat je zonder inbraak niet lukken.

  Je krijgt toch juist persoonlijk een stemkaart thuisgestuurd om er zeker van te zijn dat jij stemt?

 12. 17

  Volgens mij richt het protest van vrijbit zich vooral op het feit dat je alleen mag stemmen als je eerst je vingerafdruk afgeeft en op laat slaan in een centrale database. Dus niet zozeer tegen de ID plicht an sich.

 13. 18

  Daarbij moet ik (en iedere voordeelurenkaart houder met mij) zich inderdaad identificeren voor de conducteur tegenwoordig.

 14. 19

  @18
  Gut, ik hoef alleen mijn OV jaarkaart (= geen identiteitsbewijs) te laten zien.
  En niet ook nog ’s mijn paspoort om aan te tonen dat het mijn OV kaart is.

 15. 20

  @16: brievenbusvissen is een beproefde methode om bankpassen en pincodes te stelen. Vaak is een touwtje met kauwgom al genoeg, bij mijn bus kan je met een beetje smal tangetje al de hele bus leeghalen.

  @15: 1. Het niet hebben van een identiteitsbewijs is onvoorstelbaar. Die mensen kunnen bijv. ook geen bankrekening hebben, omdat ze geen ID-bewijs hebben, en banken verplicht zijn om die te vragen. Zonder ID bewijs en bankrekening leef je wat mij betreft buiten de maatschappij, uit eigen keuze.
  2. De maatregel zegt: iedereen is fout?! Als ik mijn alimentatie kom halen bij jou, wil jij waarschijnlijk ook wel dat ik aantoon dat ik ooit met je getrouwd ben, of niet? (Strange analogies beget strange analogies) Kunnen aantonen dat je ueberhaupt mag stemmen lijkt mij niet meer dan redelijk als je gaat stemmen.
  3. Function creep is waar, maar soms zijn het functionele functions. Die moeten niet komen te lijden onder een soort functie-allergie-tegen-alles-wat-naar-regulering-ruikt.

 16. 21

  Eens met Siquo.

  Er zijn tal van goede redenen waarom een identiteitsbewijs soms gewoon nodig is. Dat het hier en daar te ver doorslaat zoals in de algemene identificatieplicht is duidelijk en dat moet ook worden bestreden/teruggedraaid.

  Maar van iemand die komt stemmen moet je toch wel op de één of andere manier kunnen vaststellen dat-ie inderdaad stemgerechtigd is. Dat de oproepkaart is thuisbezorgd is geen garantie. De post maakt ook vaak genoeg fouten.

 17. 22

  @12: precies wat je zegt. De twee maatregelen die je noemt (algemene identificatieplicht en de vingerafdrukken in het paspoort) zijn forse stappen naar een politiestaat.
  Voor de indentificatieplicht bij verkiezingen bestaat daarentegen een heel goede reden.

  Mijn kop zat niet in het zand, net zo min als ik op de barricades sta. Ik heb nooit een ID bij me, behalve als daar een goede reden voor bestaat. (auto rijden, stemmen, naar het buitenland gaan, bij een notaris, vergeet ik nog iets?)

 18. 23

  @15: Heb je een beter idee om te voorkomen dat je met een ‘gevonden’ stemkaart kunt stemmen? Pasfoto en vingerafdruk erop?
  @16: Post wordt nogal eens verkeerd bezorgd. Weet jij zeker dat die allemaal uiteindelijk toch bij jou terecht komt?

 19. 24

  Ik heb toevalligerwijs bezwaar gemaakt. Moest de stempassen van mijn vriendin ook verzilveren en had haar ID niet bij me. Bezwaarlijk vond ik dat, en dat werd ook direct genoteerd. He fijn.

  Maar verder vind ik het vrij logisch dat stempassen vergezeld moeten gaan van ID, de postbezorging in mijn buurt is bijzonder slecht namelijk en het kan zomaar gebeuren dat mijn stempas bij mijn rabbiaat PvdA stemmende overbuurman terechtkomt. En nu hebben die al de vaste praktijk, samen met CDA’ers, om “vrijwilligers” naar bejaardentehuizen te sturen om ouwe lijken richting het stemhokje te “begeleiden”, toch heb ik liever niet dat een PvdA’er of een CDA’er in de gelegenheid gebracht wordt.

 20. 25

  Bijkomend voordeel: het ronselen van stemkaarten wordt een stuk lastiger nu je er een ID van de volmachtgever bij moet tonen.

 21. 26

  Legitimatieplicht bij het stemmen is pas ingevoerd bij de vorige (europese) verkiezingen. Hebben alle voorstanders van legitimatieplicht nou werkelijk het idee dat daarvoor, toen je gewoon kon gaan stemmen zonder legitimatiebewijs er op grote schaal gefraudeerd werd? Heeft men toen ook klachten ingediend? Bezwaar gemaakt tegen deze nonchalante werkwijze? Zijn er veel stemkaarten uit de bus gevist?

  @25
  Dat is wel zo.

 22. 28

  @sigi, toen kon je ook alleen maar naar je eigen kantoor, tenzij je een of ander formulier met identiteitsbewijs meenam. De regels zijn veranderd, de manier dus ook.

 23. 30

  Mijn vriendin heeft een verlopen paspoort en krijgt MORGEN (1 dag te laat) haar nieuwe paspoort. Ze heeft het geprobeerd met haar verlopen paspoort en een afhaalbewijs voor haar nieuwe paspoort bij zich, maar mocht niet stemmen. Klein persoonlijk drama. ;) Ik was blij dat mijn protest officieel kon worden geregistreerd.

 24. 33

  Mijn buurvrouw, die samen met mij naar het stembureau wandelde, had alleen haar rijbewijs bij zich, dat nét een paar dagen was verlopen.
  Ze mocht niet stemmen en heeft ter plekke haar oproepkaart verscheurd.
  “Graag of niet”riep ze. Terecht.
  Enm maar roepen dat we toch vooral allen moeten gaan stemmen.
  Wel je ID (90 Euri) of rijbewijs( 50 Euri) meenemen.
  En vooral niet een kaart van iemand meenemen die ziek, of slecht ter been is, want die moet wél een kopie van zijn ID meegeven.
  Want de kassa moet blijven rinkelen.
  Je mag ook niet met twee man in een stemhokje.
  Wanneer je dus blind, of slechtziend bent, heb je een probleem.
  Het vertrouwen van de overheid in haar burgers is ontzagwekkend.
  Evenals zo langzamerhand het vertrouwen van de burgers in hun overheid.

 25. 34

  Ik ging gisteren stemmen, en zag er een oudere dame van ca. 75 jaar, die met haar rolator een behoorlijk eind had gelopen om in het stemlokaal te verschijnen.
  De dame werd door de 3 ambtenaren achter de tafel bij naam angesproken, en er werd gevraagt hoe het met haar dochter ging.
  Na een leuk sociaal gesprek, gas de dame haar stem-kaart af, en werd haar gevraagt om de indentificatie. Niet begrijpend en met onbegrip toverde de dame een zwart boekje tevoorschijn. Een paspoort van 13 jaar oud. Tja zegt ze, ik ga toch niet meer naar het buitenland, dus waarom zou ik een nieuwe aanvragen. Die dingen zijn tegenwoordig zo duur.
  Maar de goede bekende van de drie ambtenaren deden waar ze goed in zijn, ze weigerden dat ze haar stem uitbracht, zonder ook maar met een hersencel na te denken. Vervolgens kon de dame zonder te kunnen stemmen naar huis.
  Een dame van dik in de zeventig werd het stemrecht onthouden.
  Er wordt wel eens gesproken over burocratie, nou dit is de reinste burocratie die je maar kunt bedenken. Een dame op leeftijd die door een paar eencelligen wordt afgwezen vanwege een regeltje (idioot wetje) wat er voor moet zorgen dat criminele gasten op te sporen zijn.
  Met ongloof ben ik vervolgens zonder te stemmen ook huiswaards vertrokken om hier een protest te laten horen.
  Maar dat kon de eencelligen niet boeien.

  In wat voor een land leven wij ???