Vragen bij zero tolerance?

Amsterdam, Westerpark, twee weken geleden

Bij cultureel jongerencentrum Volta ontstond twee weken geleden een woordenwisseling tussen de portier van de wekelijkse urban/hiphop avond en een groepje Marokkaanse jongeren. De jongeren, die overigens dagelijks in het centrum komen om playstation of tafelvoetbal te spelen worden geweigerd tijdens de podiumavond omdat ze zich de week daarvoor volgens de portier nigszins hadden misdragen. Of dit waar was, of niet, daar wil ik het niet over hebben omdat de ware toedracht mij onbekend is. De woordenwisseling ontaardt in een lichte knokpartij waarbij de jongeren de portier aanvallen. De politie die toevallig langs het centrum reed, is direct ter plaatse en grijpt in met een man of zes met getrokken pistolen. Uiteindelijk worden vier jongens opgepakt en deze zitten vier dagen achter slot en grendel.

Omdat het geheel misschien nog een staartje zal krijgen de week erna en één van de vaders een bedreiging jegens de portier heeft geuit terwijl hij verhaal kwam halen de dag erna, is er regelmatig contact met de buurtregisseur. Deze heeft sinds zijn aanstelling begin januari al twee keer een incident meegemaakt met deze groep jongeren en hij is het spuugzat. Letterlijk zegt hij:
“Zodra jullie merken dat de jongeren iets doen dat niet door de beugel kan, laat het me weten. Zodra we ook maar iets hebben om de jongens achter de tralies te zetten, zullen we dat doen.”
Uiteindelijk liep het natuurlijk allemaal met een sisser af.

Mijn vraag aan u is: “Wat vindt u hier nu van?”

 1. 4

  Gassies met getrokken pistolen zijn klootzakkies! Opsluiten en aftuigen. Playstation en tafelvoetbal spelen? Ga een vak leren! Zero Tolerance rules!!!

 2. 6

  sazzterix: Niet de jongeren, maar de politie had de pistolen getrokken…

  Verder tja, een probleemgroep daar moet je altijd kort op zitten. Van de andere kant druipt het repressieve karakter ervan af met grote spetters. Beter eens bedenken hoe je kan voorkomen dat die jongens overlast bezorgen. Dus die ware toedracht die je niet ter zake vindt doen is juist van cruciaal belang hier!

 3. 7

  Dit is een behoorlijk zinloos en uitgekauwd postje. 100.000 Amsterdammers hebben hier al tien jaar iedere dag een vaste mening over. Het wachten is op de kreet dat Job Cohen meer thee moet drinken/op de goede weg is.

 4. 8

  klinkt als symptoom bestrijding. maar je moet wat. waarom dit nu in het nieuws komt en vergelijkbare maatregelen tegen autochtone jongeren niet is mij verder een raadsel.

 5. 10

  Waarom heeft deze groep gassies zich misdragen? En, op welke wijze? Waarom ontaardt een woordenwisseling in een lichte (?) knokpartij? Wat is de reden van de politie geweest om pistolen te trekken? Waarom komt een vader verhaal halen en bedreigt hij (waarmee eigenlijk?)? De twee incidenten met de buurtregisseur, waar ging dat over en wie waren daarbij betrokken? En met welke sisser liep het af?

  Teveel vragen, maar inderdaad absoluut van cruciaal belang wil je hier een mening over kunnen (willen) vormen. Daarnaast vraag ik mij af: wat is het moraal van dit verhaal …

 6. 12

  @Lilith Veel teveel vragen idd. Weer een incident waar ik een mening moet hebben. Wil ik dat ? Wil ik een Telegraaflezer worden, daar staat het allemaal in, die vermoeiende troep. Rant rant. Zo dat lucht op.