Vraag van de dag: Uw ideale kabinet

Ohnoes! Going downhill (Foto: Flickr/The Joy Of The Mundane)

Onder andere EenVandaag en DePers maakten bekend dat slechts 13% van de Nederlanders op dit moment tevreden is over het kabinetsbeleid. En daarmee vestigen Balkenende, Bos en Rouvoet een record! Men heeft de twijfelachtige eer van het laagste tevredenheidsniveau ooit sinds men begon met meten in 1971.

Dikke kans dus dat u tot de 87% behoort die niet tevreden is met het huidige kabinet. Daarom de vraag van vandaag, hoe zit uw ideale kabinet eruit?

Of natuurlijk, als u een van de 13% bent, heeft u ook alle vrijheid om Balkenende en kornuiten eens de hemel in de prijzen.

 1. 1

  Mijn ideale kabinet zou links zijn. SP, GroenLinks, PvdA, eventueel aangevuld met de Partij voor de Dieren en als het echt moet D66. Maar dat is samen maar 63 zetels, volgens de politieke barometer. Dat is op dit moment dus niet echt realistisch. De enige realistische coalitie is een coalitie waar het CDA ook in zit. Wil je niet in een regenboogcoalitie verzanden, dan zal je uit moeten gaan van CDA, PvdA en SP. Die hebben nu een coalitie van 83 zetels. Met GroenLinks erbij wordt dat 90.

  Het enige reële alternatief is dan nog met CDA over rechts: met VVD, Verdonk en Wilders, die hebben samen 77 zetels. Dat wordt een heel enge club. De enige die een uitgesproken opvatting heeft is Geert Wilders, en verder loopt iedereen daar kritiekloos achteraan, zijn eigen PVV incluis. De VVD probeert Wilders rechts in te halen, Verdonk heeft nog geen idee hoe haar programma eruit moet komen te zien, maar ze probeert de fatsoenlijke Wilders neer te zetten en het CDA is een kameleon die met iedereen in zee kan. Mij lijkt dat een nachtmerrie.

  We live in dangerous times.

 2. 2

  Vergeleken met de vorige kabinetten Balkenende is dit toch wel een verademing. Mijn ideale kabinet zou er toch wel linkser en groener uitzien, oftewel meer aandacht voor armoedebestrijding, sociale rechtvaardigheid, bescherming van de natuur en duurzame energie. Om maar een paar dingen te noemen.

  Nederlanders zijn overigens wel een stuk gelukkiger dan een aantal jaren geleden, volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau.

 3. 3

  Als ik de vraag zelf moet beantwoorden moet ik toch eerlijk zijn dat ik het best wel moeilijk vind tegenwoordig. Tenminste als het een realistisch kabinet moet zijn. Gezien alle tegenstellingen in de samenleving en hoe men waarschijnlijk bij een volgende verkiezingen stemt (al kan je dat nu nog niet voorspellen) lijkt het mij heel moeilijk worden.

  Ook heb ik gemerkt dat er eigenlijk nagenoeg geen enkele partij meer over is waar ik mij echt in kan vinden (ook niet degene waar ik lid van ben!) en die mij heel warm kunnen maken.

  De enige twee partijen waar ik enigszins vertrouwen in heb zijn de SP en Groenlinks. Maar ik vrees dat er eerst een weer waarschuwing in de hel moet worden afgegeven wegens vorst voordat die ooit samen zouden kunnen regeren. En dan nog, beide hebben helemaal geen ervaring en misschien ook wel wat tegenwicht nodig.

  Uiteindelijk kom ik in mijn geval dan toch op iets als SP, Groenlinks en de PvdA. Hoewel ik de PvdA verschrikkelijk vind. De minste van alle andere kwaden is het dan maar.

  @2, Nederlanders zijn overigens wel een stuk gelukkiger dan een aantal jaren geleden

  Dat valt mij ook wel op. Individueel is men steeds gelukkiger, maar collectief kankeren we steeds meer en lijken we alle perspectief verloren. Ik heb me er al wel eens eerder over verbaast.

 4. 4

  PvdA-SP-Groenlinks is ook mijn keuze. Het eerste kabinet-Cohen lijkt me wel wat. Ik denk aan een Vendrik op Financien, Marijnissen op Sociale Zaken, Duijvenstein op Binnenlandse Zaken, Vos op VROM, Kant op Gezondheidszorg… Alleen voor onderwijs kan ik met de beste wil van de wereld geen geschikte kandidaat vinden.

 5. 6

  Hm, waarom van die voor de hand liggende antwoorden?
  Ik moest meteen denken aan Spuyt op Binnenlandse Zaken (kan-ie parlnado verder vervolmaken), Johan Boons op Economische zaken (en dan wil ik wel zijn staatssecretaris worden), Eurocraat dan op buitenlandse zaken, Pokey op de wetenschappoot van OCW en jijzlef, Aborsen, op Algemene Zaken (omdat je deze kabinetsformatie bent begonnen).

  Minister ter Horst speelt met de gedacht de adviesraden flink in te krimpen. De eerste kamer waarschuwde haar daar niet te voortvarend mee te zijn. Als die clubs nou eens met wat leken worden uitgebreid, kunnen zij de ministeries bezetten.

 6. 8

  @7 Wel, inderdaad, ik zou in deze ook Prof. Dr. Ing. Akkermans willen noemen, al weet ik nog niet voor welke post.

 7. 9

  @6, ha! Leuke indeling. Wel net iets teveel vertrouwen in ons denk ik :p

  Ik zelf trouwens ben volgens mij niet zo geschikt voor de politiek. Ik heb een zeer lage tollerantie drempel voor alles en iedereen die het niet met mij eens is, gecombineerd met het feit dat ik het nooit met iemand eens ben :p Ik denk als ik toch onverhoopt de politiek in zou gaan dan alleen in de rol van de ‘verlichte despoot’. Maar ja, ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat het verlichte er snel vanaf zou zijn en we gewoon in een ordinaire dictatuur van Abhorsen de eerste zouden leven :P

 8. 15

  D66 ipv CU en bij het CDA het “gewicht” meer richting types als Lubbers of Leterme in Belgie ipv de huidige neo-cons (JP, Verhagen en Jacky-boy)