Voorstellen controversieel verklaringen

Foto: © Sargasso Lijstjes

De vaste Kamercommissies hebben in extra procedurevergaderingen voorstellen gedaan welke zaken zij nog wel en niet willen behandelen nu het kabinet demissionair is. De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden in een plenaire zitting van de Tweede Kamer.

Hier een overzicht (met links naar de besluitenlijsten waarin de voorstellen staan).

C.=contoversieel verklaard/ N.C.= niet controversieel C. N.C.
Justitie en Veiligheid 67 17 80%
Volksgezondheid, Welzijn en Sport 24 327 7%
Onderwijs Cultuur en Wetenschappen 23 163 12%
Economische Zaken en Klimaat 22 166 12%
Infrastructuur en Waterstaat 21 181 10%
Binnenlandse Zaken 13 178 7%
Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit 10 72 12%
Sociale Zaken en Werkgelegenheid 7 197 3%
Financiën 6 140 4%
Buitenlandse Handel, Ontwikkelingssamenwerking 4 22 15%
Defensie 4 37 10%
Buitenlandse Zaken 1 11 8%
Europese Zaken 0 28 0%
Koninkrijkrelaties 0 9 0%
Totaal 202 1548 12%

Over controversieel verklaringen in het nieuws:

18 januari: Bouwend Nederland wil niet dat stikstofwet controversieel wordt verklaard.

“Nu is de stikstofwet na anderhalf jaar eindelijk aanvaard door de Tweede Kamer en het zou doodzonde zijn als we weer een half jaar vertraging oplopen bij de besluitvorming in de Eerste Kamer”

21 januari: De SGP in de Eerste Kamer wil de nieuwe stikstofwetgeving controversieel verklaren.

“De SGP heeft in de Tweede Kamer de stikstofwetgeving samen met de coalitie, SP en 50Plus juist aan een meerderheid geholpen”

25 januari: opening van Lelystad Airport

“Ook de huidige regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen nu dus niet meer over Lelystad oordelen. VVD en PVV zijn wel voor opening van het vliegveld voor vakantievluchten op 21 november, de officiële openingsdatum die de luchthaven hanteert.”

29 januari: Verbreding van de A27 (Amelisweerd) en de Luchtvaartnota tot 2050 voorgedragen om controversieel te zijn. Bij Economische Zaken en Klimaat. Hier werden kernenergie en de uitvoering van het Urgenda-vonnis controversieel verklaard.

“Defensie zal tijd willen winnen voor een list, en zonder antwoorden van de staatssecretaris kan de radar van Wier niet op die laatste overlegagenda van de huidige Tweede Kamer worden gezet. Laat staan dat er iets controversieel kan worden verklaard.”

2 februari Sargasso: Vluchtelingen controversieel verklaard.

De vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid steekt met kop en schouders uit boven de andere commissies en verklaarde maar liefst 80% van de lopende zaken tot controversieel. Het grootste deel daarvan (ruim 56%) betreft dat ‘vreemdelingenbeleid’. Inclusief de Nederlandse rol in de opvang van vluchtelingen die in de Griekse opvang in de knel zitten.

Reacties zijn uitgeschakeld