Daar hebben we weer ons maandelijks probleempje waarin duidelijk wordt dat onze olieprijsvoorspelling, mede door de economische crisis, toch nog heel ver af zit van de realiteit. Behalve dan dat Opa B nu wel gebombardeerd kan worden tot gecertificeerd helderziend oliedikkijker.
Let op, de olieprijs waar we het hier over hebben is nog steeds die in euro’s.
Grafiek door Ad van der Stok.
Na de breek de tabel.
De mensen met grijs in de cellen (sorry voor de woordspeling) zijn later ingestapt.
Rood geeft aan dat de persoon voor die maand het verst van de werkelijke waarde zit, groen het dichtst bij.
Reacties (18)
Mooie grafiek!
Misschien kan het binnenkort serieus wel in euros, zie dit artikel in the Independent (en dat zou echt GROOT nieuws zijn): http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html
Naast de Wilders-obsessie heeft het olieprijs-fetisjisme bij Sargasso groteske vormen aangenomen..
@3: Een (beloofde) maandelijkse update van de maandelijkse voorspellingen die dik een jaar geleden gedaan zijn is inderdaad een zwaar overdreven aandacht. Wel gek dat ik je nog niet hoor klagen over het ontzettend grote fetisjisme dat Sargasso heeft met het sluiten van de dag. Elke dag een topic, wat voor fixatie is dat?
@4: En vlak bovendien de ‘Quote du Jour’ en de ‘Fotos des Tages’ niet uit. Een griezelige regelmaat.
@Taco: Ben de politieke niet. Dus ook uitkomsten die tegenspreken wat we riepen, zullen we (naar belofte) gewoon publiceren.
Of heb je liever dat we er laf mee stoppen?
@6: Nee joh, vooral doorgaan. Ieder z’n hobbies. En ik ben enkel maar een verbaasde voorbijganger.
Bovendien: het is origineler dan een voetbalpool.
OpaB, met deze gegevens in de hand kun je vast wel aan de bak komen bij een handelsonderneming. Ik zou de sollicitatiebrief maar vast opstellen als ik u was.
Steeph,
I hate to say I told you so ;)
Waar is trouwens onze vriendelijke onheilsprofeet Rembrandt?
@Leon: Maar ook jij moet toegeven dat de invloed van de economische crisis (niet zo duidelijk toen) een hele grote rol speelt. Toch?
Wie was trouwens ook weer degene die het had over de “wisdom of the crowds”, in de discussie over voorspellen van uitkomsten en de daaraan verbonden odds. Mij dunkt dat hier wel degelijk blijkt dat je veel kan winnen als je iets anders voorspeld dan het “gemiddelde”.
Zodra ik een 1 watt LED lamp in mijn woning in een fitting draai ,dan blijft er een reststroom staan … Oftewel een 1 wat LED lampje blijft zwak branden en zelfs mijn spanningsmeter (schroevendraaier) geeft spanning aan … Het energiebedrijf vertelde mij toen ik ze daar over opbelde dat mijn spanningzoeker en LED niet goed zijn ? 1.000.000 maal 1 cent is ? Volgens mij zit er ergens een enorme energie lek in de nederlandse energievoorziening
@13 Ik ben, na het aanleggen van een heel nieuw elektriciteitsnetwerk met LED-lampen in mijn huis, tot de zelfde conclusie gekomen. Ik heb inductie stroom in schakeldraden als oorzaak kunnen uitsluiten. Schakelaars lekken. Ook A merk schakelaars (jung in mijn geval). Het is niet veel maar genoeg om een LED-lamp zacht op te laten branden.
@Steeph – ja duh. Je kan toch niet naar de olieprijs in isolatie kijken? De olieprijs wordt niet alleen opwaarts bepaald door een (lange termijn)aanbod schaarstse, maar fluctueerd ook zeker naar gelang de vraag – of dat nu speculanten zijn of aspirerende auto gebruikers in China / India. Het is juist de vraag die de prijs bepaald bij een product waar het aanbod (op korte termijn) stabiel is. Economics 101…
Het is grappig dat in andere threads het einde van het economische stelsel zoals we dat kennen stelselmatig werd afgekondigd, maar dat dit bij dit onderwerp een beetje vergeten werd. Dan wordt het gewoon een beetje simpel door trekken van je excel sheet. Werkt nooit!
Steeph,
Is het mogelijk de ruwe data ter beschikking te stellen?
dank
@Lord Flash: Bedoel je het bovenstaande tabelletje maar dan in een bruikbaar spreadsheet formaat? Dat kan. Excel of ODS?
@Leon: Daar heb je wel gelijk in. Daar zit natuurlijk een blindspot, ook bij mezelf. Waarschuwen voor een crisis liet zich niet vertalen in het meecalculeren van de crisis in de voorspelling.