Voornamenbank bewijst islamisering gestopt

Zonder dat ze het waarschijnlijk zelf zagen gaf GeenStijl vanochtend aan dat de islamisering van de samenleving is gestopt. Althans als je “meer mensen met de naam Moha(m)med om je heen ervaart als islamisering”. Wie een beetje kennis heeft van populatiegroei ziet in onderstaand figuur de typische stabilisering na een korte periode van exponentiële groei.

De Nederlandse Voornamenbank heeft vanaf vandaag alle Nederlandse voornamen online staan en u kunt zelf interessante tijdsbalken en geografische spreidingskaartjes maken: HIER. Als extra service heeft Sargasso al een paar figuren opgevraagd en afgedrukt die o.a. de ondergang van Henk&Ingrid tonen, de verdwijning van Johnny&Anita, het uitsterven van Jan, stabilisering van de islamisering (Samir, Aisha), een populariteitsdaling van het moslimterrorisme (Osama en Jihad) én het nationaal-socialisme (Adolf en Anton), klik en scroll…


 1. 1

  Kunnen jullie voor de lolz de verticale assen voor alle grafieken op dezelfde schaal zetten, desnoods logarithmisch omdat het er anders niet op past?

  Bij GS hebben ze die schaal er trouwens helemaal afgeknipt, waarom toch vraag je je af :)

 2. 2

  Ik was een van de eerste 6 Sillen in NL (3 in 1974 en 3 in mijn jaar 1975) Mooi om te zien hoe steeds meer mensen hun zoon naar ons zijn gaan vernoemen, het trieste dieptepunt was 2004, toen kwam er een Sil in GTST, dat had meteen een geboortepiek van Sillen tot gevolg!

  Gelukkig ebt die hype weer weg, want ik ben blij met mijn weinig voorkomende naam die ik vroeger al volledig in de highscore van space invaders en Pac Man kon invullen.

  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/populariteit/absoluut/man/eerstenaam/Sil

 3. 3

  @Sil: In 1976 kwam Sil de strandjutter uit (http://www.imdb.com/title/tt0074055/). Grappig om het verschil te zien met de Sillen hausse in 2004. Ofwel: in de jaren ’70 liet men zich minder door de media beïnvloedden in de naamkeuze, ofwel de doelgroep van GTST laat zich gemakkelijker beïnvloedden door de media, ofwel Sil de Strandjutter is door vrijwel niemand gezien. Dat laatste zou me niets verbazen, want met een speelduur van 328 min krijg ik bij de gedachte al doorzitplekken.

 4. 4

  Eh…. ik heb aan flink wat correlatie en regressie gedaan in m’n leven en maar die dataserie is toch echt te kort om te kunnen beweren.

 5. 6

  Hier snel scriptje om de getallen eraf te trekken. Output is CSV:


  <?php
  header('Content-Type: text/plain');
  $url = "http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/";
  if( isset($_REQUEST['naam']) )
  $naam = urlencode($_REQUEST['naam']);
  else
  $naam = "Jan";
  //
  $data = file_get_contents($url . $naam);
  //
  $startjaar = strpos($data,"year_list") + 22;
  $jaarlength = strpos($data,";",$startjaar) - $startjaar -1;
  $jaren = substr( $data , $startjaar , $jaarlength);
  //
  echo "Jaar," . $jaren . "\n";
  //
  $startschatting = strpos($data,"approximation_list") + 31;
  $schattinglength = strpos($data,";",$startschatting) - $startschatting -1;
  $schatting = substr( $data , $startschatting , $schattinglength);
  //
  echo "Schatting," . $schatting . "\n";
  //
  $startgeboorte = strpos($data,"value_list") + 23;
  $geboortelength = strpos($data,";",$startgeboorte) - $startgeboorte -1;
  $geboorte = substr( $data , $startgeboorte , $geboortelength);
  //
  echo "Geboorte," . $geboorte;
  ?>

  (commentparser trekt geen lege regels, daarom steeds //)

 6. 9

  @3,
  Men laat zich sowieso vaak sterk door de media beïnvloeden, bekijk de onderstaande grafiekjes maar eens. Is wel leuk als puzzeltje: waar valt de (relatief hoge) piek mee samen?
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/britney
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/paris
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/leonardo
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/gwen
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/brad

  Maar niet alleen in de pieken zijn interessant. Ook de dalen. Wie durft de oorzaak te gokken van onderstaande snelle dalers?
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/kelly
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/joran
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/volkert
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/jan-peter
  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/gordon
  Ik geef toe, het zijn wel inkoppertjes.

  Mvgr – B

 7. 14

  @7 Carlos: die ene Neus ken ik toevallig! Mijn Spaanse buurvrouw (spreek uit: Nee-oes).

  Je kan trouwens uit de naamontwikkelingen mooi de individualiseringstrend terug zien. Vanaf de jaren tachtig worden de namen opeens bijzonder! Waar ik overigens (zoals iedereen) volop aan heb meegedaan.

 8. 15

  @7, 14: de onstuitbare trend voor ‘namen-die-aangeven-dat-je-als-ouder-toch-vooral-heel-hip-bent’.
  De eerste week hartstikke leuk, maar daarna heb je als kind een leven lang last van de creativiteit van je ouders. Vraag maar aan kinderen die heten naar kleuren uit de Flexa-catalogus: Bikkel, Haring, Trotsky, Snoes, Neo, Redder, Wolk, Dubbel, Held, Splinter, Kers, Pluis, Lief, Zon, River, Bender en Steen.

 9. 18

  @Taco: We’re all individuals! (I’m not)

  Vrij naar Life of Brian: Brian komt 7.134 keer voor, hoogtepunt in 1993. Leuke site van het Meertensinstituut is het toch. Ik ga vanavond nog Het Bureau nalezen!

 10. 19

  @18: een heel andere mini-trend is blijkbaar die van luxe goederen en merken: Chanel, Armani, Gucci, Vuitton, Rolex, Cartier, Moët, Chandon, Prada, Sony, Disney, Ferrari, Apple, Siemens en Pepsi.
  (Check het. Ik verzin dit niet!)

 11. 23

  De creativiteit van mijn ouders: exact in het jaar van mijn geboorte was mijn naam op zijn hoogtepunt, in hun respectievelijke geboortesteden werd die bovendien relatief veel gekozen. Geen wonder dat ik op mijn opleidingen continu met naamgenoten in de klas zat…

 12. 25

  In de categorie begrijpend kijken toont deze grafiek zeker niet aan dat islamisering gestopt zou zijn. Hij toont wel aan dat de groei van de islamisering gestopt is. De islamisering blijft daarmee stug doorgaan op klaarblijkelijk redelijk constant tempo (voor zover deze grafiek daar iets over zou zeggen dan;)).

 13. 27

  Moskeeen zullen op termijn ook leeglopen net als de chr./kath. kerken v.a 1970, als dat proces nu al niet in gang is getrokken. V.a 3e generatie zullen alle Fatima’s en Ali’s onder invloed van de welvaart in rap tempo verWesteren (anticonceptie, 2 verdieners) met alle gevolgen vandien voor het islamitisch fokbeleid.

  En we zaten in 2040 al krap in vers arbeidersbloed. Tegen die tijd zal men misschien ook moslims (als ze dan nog bestaan) een bonus in het vooruitzicht moeten stellen voor een 2e of 3e kind…

 14. 29

  Namen en integratie..van die dingen.

  In mijn leefkring ken ik jonge dames waarvan de botten van hun voorouders hier begraven liggen die b.v. Nadia heten maar ik ken niemand (.) vanuit de tweede/derde en vierde generatie ooit nieuwkomers die b.v. jan/piet/klaas/evert etc heten, if U get my drift.

  Het is net als op het Oosterparkfestival..bereleuk..door het park stands met een land-cultuur-karakter. Turks, Marokkaans, Surinaams..u name it het staat er. Ansterdam is bijna net zo gemixed als Wageningen. Ga je erheen en kijk je goed naar de rondlopers zie je dat de mensen met in ver verleden elders alleen maar gaan kijken/staan bij die elders..behalve Surinamers en *kuch..hoe zeg je dat zonder stempel te krijgen* nederlanders. Die twee staan overal.

  Er moet nog veel gebeuren en schermen met namen helpt niet.

 15. 30

  YP…de troggen staan op het vuur dus nog even dit:

  Je bent wel bijzonder optimistisch. Het is nu 2010 en 1431, nog en tijdje te gaan vrees ik.

  Bedenk dat bij twee verzamelingen van populaties/gedachtes op de deelverzameling de kenmerken versterkt worden.

 16. 31

  Ik zie hier toch een hockeystick curve ontstaan,
  Mo(-etc.) is over 15 jaar de meest populaire naam in Nederland.
  Ik zweer het je.

 17. 33

  De quintescense is niet de verzameling maar de deelverzameling nimbo vanderf..soortvorming vindt daar plaats.

  Maar terzijde kent u het begrip “black box” en de Golden pin ? nee vermoed ik.

 18. 35

  De naam maar niet de spirit toch.

  btw: de maas zal altijd vloeien zolang er hoogte-verschillen zijn.

  Hoe is je schouder?

 19. 36

  Nog een opvallende trendnaam:

  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/rosanne

  … bonuspunten voor degene die weet te noemen waardoor de éérste piek (eind jaren 80) gekomen is.

  Wat mijn eigen naam (niet bovenstaande) betreft geldt wat voor velen anderen ook zal gelden: ik ben R-K en mijn eerste naam is anders dan mijn roepnaam. Mijn eerste naam is bezig met een neergang terwijl mijn roepnaam juist in mijn geboortejaar begon aan een stevige opgaande curve.

  Voor de ‘normale voornamen’ moet je je telkens reliseren dat veel katholieken in het geheel niet meedoen.

 20. 38

  Mensen, maak je niet druk.
  namen zoals Mohamed, Dawood, Moesa en Yusuf (vrede zij met hen allen) zullen voor aaaaltijd blijven bestaan. Deze wereld vergaat niet zolang er nog moslims bestaan, dus….dont worry, be muslim!

 21. 40

  Doe eens een gok: voor het eind van deze eeuw zullen we op buitenaards leven zijn gestoten. Dan is iedereen erachter. Dan is iedereen het erover eens dat alle heilige huisjes de geschriften als bijbel, torah en koran en dus de bijbehorende godsdiensten niet meer dan sprookjes blijken te zijn geweest. Er zal dan nog maar nauwelijks of in het geheel geen sprake meer zijn van godsdienst.

  En zullen we eindelijk vrij zijn.

  Hiephiep Hoera.

 22. 41

  Vreemd genoeg zijn joodse namen weer helemaal hip. Check Samuel en Joshua en Nathan b.v., daar steekt Mohammed schraal af.

 23. 43

  Dank voor deze link, je kan echt eindeloos lol hebben met die databank!
  Ik vond iets geks: zoek eens op Hendrikus (www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/hendrikus) en dan op Maria (www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/maria). Bijna precies dezelfde populariteitscurve, met pieken en piekjes in dezelfde jaren. Curieus.