Voorbij Kopenhagen kijken: deltas in times of climate change, Rotterdam 2010

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (2)

#1 Yevgeny Podorkin

Rotterdam (Z.H.) zal 1 a 2 metertjes wel aankunnen, Wij Dijkenbouwers en Baggeraars zijn niet te beroerd samen te werken en reeds nu al vooruit te kijken, achter die horizon…

Amazone/ Ganges/ Brahmaputra wordt wel een lastige klus…

  • Volgende discussie
#2 Harry

Weer een mogelijkheid voor Rotterdam om een bestuurslaag en onderzoekscommissietje in de organisatie te kunnen opnemen.
Overigens dat verhaal over de zout water intrusie is wel interessant. In der jaren 70 gebeurde het regelmatig dat zout water te ver de Rijnmond indrong. Op een gegeven moment wilde men ook de hoogwaterstuw bij Krimpen a/d IJssel laten zaken om te voorkomen dat er te grote hoeveelheden zout water via de Hollandsche IJssel het Groene Hart binnen zou komen. Helaas deed zich een grote mechanische storing voor waardoor men de stuw niet in de IJssel kon laten zakken. Paniek alom en veronderstel dat dit was gebeurd bij een stormvloed!
Dit was de aanleiding om de tweede stuw toch maar te plaatsen.
De klimatologische redenatie achter het hele verhaal was trouwens dat door aangroei van gletsjers in de Alpen en de verminderde neerslag gedurende de zomer (typerend voor koude klimaten) onze rivieren te weinig water kregen.
Ik heb toen geïnvesteerd in een nieuw aan te leggen skicentrum op de Postbank uitgaande van “nieuwe tijden, nieuwe kansen, als een soort Al Gore avant la lettre. Echter helaas, had ik de wetenschappers toen maar niet op hun “kunde” beoordeeld.

  • Vorige discussie