Vondelpark slecht beveiligd

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Vondelpark (Wikimedia Commons/Anna Frodesiak)

Het Vondelpark, een van de grootste attracties van Amsterdam, is uitermate slecht beveiligd. In een nieuwe aflevering van ‘Undercover in Nederland’ toont verslaggever Alberto Stegeman dat het mogelijk is om zonder enige belemmering wapens en explosieven de ‘A-locatie voor aanslagen’ in te smokkelen. Volgens Stegeman springt de gemeente ‘ronduit laks’ om met de beveiliging van het park. De verslaggever die eerder wereldschokkende onzorgvuldigheden bij Schiphol, defensie en Paleis Noordeinde aan het licht bracht noemt zijn ontdekking ‘tekenend voor de gehele maatschappij’.

De redactie van Undercover in Nederland beweert ?tientallen keren? in het park te zijn binnengedrongen. Stegeman: ?Je kan het zo gek niet bedenken wat je zo?n park in kan smokkelen: keukenmessen, injectienaalden, een gebroken flessenhals en een kurkentrekker. Op oudejaarsavond nam onze stagiair zelfs een vuurwerkpakket mee terwijl de productiestagiair een nepbom in haar djembé droeg. Dit kan toch niet? Slechts één redacteur, gewapend met een stapel ingrediënten voor een goede bom, is beboet. Maar dat was voor wildplassen en dat noem ik geen terrorisme. Met zijn kunstmest, krant en spiritus mocht hij gewoon weer het park in.?

Het Vondelpark is volgens Stegeman een ?paradijs voor terroristen? en moet beter beveiligd worden. ?Het is niet alleen een populaire toeristische attractie, maar een van de prominente Nederlandse zenuwcentra. Oud-Zuid-intellectuelen en Young Professionals komen hier op zomerse vrijdagmiddagen in informele sfeer tot de beste ideeën. Bovendien heeft het park een belangrijke internationale symboolfunctie voor vrijheidslievende wereldburgers. Door de lakse beveiliging, ontelbare schuilplaatsen en tientallen vluchtroutes is het park een paradijs voor terroristen. Zelfmoord is in een toonbeeld van ambtelijke nalatigheid als deze niet eens nodig.”

Om oplossingen zit Stegeman niet verlegen. “Meer agenten, minder vluchtwegen, videobewaking en schuilplaatsen kappen is een begin. Die bodyscanapparaten zouden het natuurlijk ook prima doen. Als we die bij de diverse ingangen van het park neerzetten dan ondervang je al een groot deel van de problematiek. Maar dat zijn slechts noodoplossingen die het echte probleem niet ondervangen. Als je ziet hoe makkelijk je met een auto vol mogelijke explosieven de Amsterdamse ring binnen kan rijden dan gaan je haren steil overeind staan.”

In de volgende aflevering van zijn programma zal Stegeman laten zien dat de Nederlandse kustlijn slecht voorbereid is op een grootschalige vijandelijke invasie.

Reacties zijn uitgeschakeld