Volt grote winnaar verkiezingen!

Dossier:

Met 18 zetels is Volt de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Of nou ja, het zou het zijn als Google Trends bepalend zou zijn en *checks notes* we het gemiddelde van de afgelopen 31 dagen nemen.

En laat dat nou exact zijn wat we gedaan hebben. Alle partijen door die site halen en de resultaten daarvan omrekenen naar Kamerzetels, en tadaa:

Is het zinvol? Mwah. Is het wetenschappelijk? Nah. Maar toch: ook bij eerdere verkiezingsuitslagen bleken ‘verrassingen’ achteraf al zichtbaar in zoekverkeer, dus wie weet. Want bovenstaand steephdiagram laat wel wat opvallende dingen zien. De grootste verrassing is natuurlijk Volt, er even van uitgaande dat er normaal gesproken ampere watt op die term wordt gezocht. Alhoewel, verrassend? De partij heeft de afgelopen maand een enorme bak aandacht gekregen, en je kon dan ook niet om deze pan-europese D66-kloon heen (*duikt*).

Dat vertaalt zich volgens de officiële peilingen mogelijk al in een verrassende 3 zetels, maar op basis van deze trends zou de partij kunnen hopen op nog meer, zeker gezien het aantal mensen dat nog twijfelt over de stem. Opvallend is ook dat de in de ‘echte’ peilingen aanzienlijke voorsprong van de VVD hier totaal wegvalt. Is dat omdat de VVD inmiddels synoniem van Mark Rutte is en mensen daar op zoeken, of wordt de VVD toch kleiner dan gedacht? De PVV doet het als partijnaam traditioneel slecht in trends, omdat het vooral over Geert Wilders gaat en niet over de partij. En daarom natuurlijk ook weer wel, het aantal partijleden is – tegen de landelijke trend in – al jaren vrij constant.

De verhoudingen tussen de overige partijen komen aardig overeen met de peilingen, hoewel FvD en Denk populairder zijn dan je zou verwachten, en 50PLUS gaat het waarschijnlijk lastig krijgen om een zetel te behouden. En als we naar de overige nieuwkomers kijken lijkt NIDA het te kunnen vergeten, maar het zal gek zijn als J21 niet in de kamer komt – A21 gaf vooraf al aan dat ze de kamer links laat liggen, en wordt daarmee misschien de eerste lijstduwer die zónder voorkeursstemmen de kamer in zou kunnen. BIJ1 zou wel eens een verrassing kunnen worden, met vier zetels volgens de trends.

Splinter doet het ook goed, en zou op basis van de trends met  7 zetels in de kamer terechtkomen. Wel een beetje flauw, want niet iedere partij heeft een eigen TV-programma. Misschien kan hij zijn vader ook vragen, plek zat. Wat? De lijsttrekker is een vrouw zeg je? Same difference, die kan er ook nog bij.

En ja, er zijn 152 zetels. Afronden is een vak, maar niet dat van mij.

Reacties (21)

#1 beugwant

Als je het mij vraagt, is Bruynzeel de grote winnaar.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

Hier in het dorp was het Bruynzeel. De snob in mij wilde nog vragen of ze ook Faber-Castell hadden, maar met mijn vraag waar de behangtafel stond, had ik al genoeg verwarring gesticht…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Frank789

Een ruk naar rechts, grrr..

PVV + FvD + JA21 van 22 naar 27
VVD + CDA + D66 van 71 naar 76
Totaal rechts van 93 naar 105

Pvda + GL + SP + PvdD van 42 naar 31…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Joost - Reactie op #3

Klopt, en dat was verwacht. Ik ben wel hoopvol als Bij1 de kamer in komt en daarmee links nieuw elan an geven. Ik ben ook blij met Volt, dat heeft laten zien dat een onvervalst pro-europees geluid electoraal niet ’toxic’ is.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Frank789 - Reactie op #3.1

Ik ben blij met Volt, en blij met veel intenties van Bij1, maar bij Bij1 zitten dubieuze figuren.
En dan heb ik het niet over Sylvana Simons zelf die in spoken en geesten gelooft gezien haar eenmalige redacteurschap van Paravisie. Dan probeerde ze nog Nederland het “medium Char” door de strot te duwen.
Als je dat bij elkaar optelt dan is Simons óf ontzettend dom óf een oplichter. In beide gevallen wil ik haar niet in de kamer zien.

 • Volgende reactie op #3.1
#3.3 Test - Reactie op #3.2

Volt vind ik echt verschrikkelijk. Je speelt daarmee alleen maar Macron in de kaart met al zijn plannen voor een federaal Europa. Denk dat je als Noord Europees land dan echt veel slechter af gaat zijn. Zal in de kamer wel zorgen voor een heftiger debat met Wilders, Baudet en Eerdmans.

#3.4 Frank789 - Reactie op #3.3

[ Zal in de kamer wel zorgen voor een heftiger debat met Wilders, Baudet en Eerdmans. ]

Lamenielache! Is dat je argument?

Als ik bv. Kaag goed beluister dan wil ze veel zaken alléén maar regelen op voorwaarde dat het het in de hele EU gebeurt.
Volt begint gewoon bij Europa.
Als je nog steeds niet inziet dat we alleen als (federaal) EU een vuist kunnen maken in de wereld, dan kun je net zo goed Nederland weer opdelen in provinciën of zelfs steden die allemaal hun eigen valuta en krijgsmachtje optuigen. Loose-loose noem je dat.

#3.5 Cerridwen - Reactie op #3.1

Bij1 is lijkt me een fraai voorbeeld van het probleem van links, niet van de oplossing. Nooit tevreden met de bestaande partijen, altijd op zoek naar het het nog echtere links, ondertussen de voeling met de rest van de maatschappij totaal kwijt zijn.

 • Vorige reactie op #3.1
#3.6 lmgikke - Reactie op #3.5

nee, links georiënteerde mensen praten en discussiëren over de inhoud. Daardoor lijkt men verdeeld. Rechts interesseert zich niet voor inhoud, die horen graag het sprookje dat gouden bergen belooft.

toeslagenaffaire , afgetreden kabinet vanwege incompetentie. Kiezer vindt het niet erg, incompetentie wordt beloond.
rechts hoort wat men wil horen. links ziet de realiteit en dat is geen plezierig vooruitzicht.

net corona, al sind vorig jaar hoopt men dat het binnenkort over is. Men wil dat graag horen. Kop in het zand om maar lekker te kunnen werken zonder ww of rechtsbijstand tegen stilstaand loon. Allemaal zodat we die auto kunnen blijven rijden, troep van de action en primarkt blijven kopen.

over 50 jaar vervloekt men ons en deze verkiezing. Wat was men toen asociaal en dom. Men had de kans , maar heeft die niet gegrepen uit puur ikke ikke egoïsme.

#3.7 Cerridwen - Reactie op #3.6

Links lijkt niet alleen verdeeld, maar is het ook. Dat is het gevolg van al die ideologische discussies op de vierkante milimeter.

Rechts is net zo goed versplinterd, dus dat deel van je verhaal gaat ook al niet op.

#3.8 Cerridwen - Reactie op #3

D66 is niet rechts, maar midden-progressief. Weliswaar economisch rechtser dan PvdA en GL, maar op veel onderwerpen toch ook bondgenoten. D66 bij VVD en CDA optellen slaat nergens op.

Maak dan een aparte categorie van D66 en Volt (progressief-midden), en stel vast dat hier naast radicaal rechts de winst zit.

 • Vorige reactie op #3
#3.9 majava - Reactie op #3.8

D66 is niet rechts, maar midden-progressief. Weliswaar economisch rechtser dan PvdA en GL, maar op veel onderwerpen toch ook bondgenoten. D66 bij VVD en CDA optellen slaat nergens op.

Wacht maar even af. Dan doe ik dat ook. D66 wint sterk door Kaag. Die heeft zich in de campagne behoorlijk sterk afgezet tegen Rutte en Hoekstra. Mijn verwachting is dat al die bezwaren zullen verdampen bij de supersnelle formatie voor Rutte IV.

Je kunt nog wat nuance invoegen door te stellen dat D66 met het exitpoll aantal zetels dusdanig groot is dat ze een veel betere onderhandelingspositie hebben dan in 2017, maar ik moet het nog zien.

Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat D66 nog wel net links van het midden zit, maar 2017-2021 is 4 recente jaren die het tegendeel bewezen.

 • Volgende reactie op #3.8
#3.10 Sjors - Reactie op #3.8

D66 heeft gedurende haar bestaan laten blijken dat ze zonder moeite meestemt met de ene na de andere rechtspopulisitische maatregel. In woord zijn ze wellicht progressief, maar een partij moet je vertrouwen op het stemgedrag, niet op de mooie woorden.

 • Volgende reactie op #3.8
 • Vorige reactie op #3.8
#3.11 Joost - Reactie op #3.10

De partij is centrum, wat betekent dat de partij in rechtse coalities linkse standpunten zal laten vallen en andersom. Als je links bent, stem er dan dus niet op als het risico groot is dat de partij in een rechtse coalitie komt.

#3.12 Cerridwen - Reactie op #3.11

Precies, D66 is (economisch) centrum, dus moet je niet zonder meer bij rechts optellen zoals Frank deed.

Over wat linkse kiezers beter wel hadden kunnen stemmen is het nu te laat; het is interessanter om te bedenken wat dn zo aansprak in D66.

 • Volgende reactie op #3.11
#3.13 Frank789 - Reactie op #3.11

[ De partij is centrum, wat betekent dat de partij in rechtse coalities linkse standpunten zal laten vallen ]

En aangezien de VVD al tig jaar de grootste is en D66 maar al te graag telkens weer bij de VVD op schoot kruipt is D66 in praktijk rechts.

 • Vorige reactie op #3.11
#3.14 lmgikke - Reactie op #3.8

d66 is rechtser dan de vvd, maar heeft zich 20 jaar geleden onder de studenten een fanbase vergaart.

d66, studentenpartij en voor referendum.

daarna zijn ze 180 graden gedraaid. maar wie leest er nog tegenwoordig? de politici kunnen het zo mooi vertellen.

 • Vorige reactie op #3.8
#4 Bismarck

We krijgen dus Balkende II in Rutte IV vorm.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Test

Probleem voor D’66 blijft de rechtse meerderheid in beide kamers, dat gaat ze beperken in de speelruimte. Het was misschien beter geweest als ze met zijn drieën net geen meerderheid hadden gehaald, dan was een vierde partij nodig. En dat zullen VVD en CDA nu gaan blokkeren als het zo blijft. In geval van een nodige vierde partij zou D’66 de CU lozen en zou misschien GL of PvdA kunnen aansluiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Cheradenine Zakalwe

Wat een ontzettend deprimerend resultaat. Stevige meerderheid in de TK voor rechts/extreem-rechts, die dus alle sociale- en klimaatmaatregelen gaan tegenhouden.

En alhoewel D66 niet mijn partij is, hoop ik dat Kaag het premierschap opeist. Want Rutte, als eindverantwoordelijke voor de toeslagenaffaire, kan echt niet meer. Al blijkt het de kiezer geen ruk te boeien…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie