Volgt de benzineprijs wel de olieprijs? Update april 2010

Update mei 2011: De meest recente versie van de grafiek staat hier.

Ja hoor, benzineprijs aan de pomp een beetje omhoog en gelijk hoor je weer “de man op straat” mopperen over kwartjes van Kok en de oliemaatschappijen die zulke graaiers zijn. Dat laatste hebben we een keer ontkracht. Maar we zitten weer wat verder in de tijd, dus de gegevens maar weer geactualiseerd. En wat blijkt? De oliemaatschappijen volgen heel netjes de prijs, op én neer.

Hoe moet u de grafiek lezen?
Om te beginnen is de gemiddelde benzineprijs (Euro 95 loodvrij) per week genomen. Daar is eerst de btw vanaf gehaald en vervolgens de accijns en andere toeslagen van de overheid. Daarbij hebben we de olieprijs in euro’s genomen in diezelfde week.
Om de getallen vergelijkbaar te maken hebben we de prijs in de startweek vertaald naar 100. Alle opvolgende weken zijn dus in verhouding tot die 100.

Hier de ruwe data in Excel formaat. Kunt u zelf ook spelen.
Binnenkort ook maar weer een update van de benzineprijs in historisch perspectief (inflatiegecorrigeerd)

 1. 2

  overigens zal je dit ook zien bij vele andere prijzen, die volgens sommigen “schandalig” gestegen zijn. Ga je van de energierekening de gestegen brandstofkosten, inflatie en belastingen aftrekken, dan zal er ook niet veel overblijven van de stijging. Zelfs de gestegen kosten van de gezondheidszorg zijn zeer waarschijnlijk zo terug te berekenen, al is dat wat gecompliceerder.

 2. 5

  @AntonB: Voor de zekerheid, in bovenstaande grafiek is niet gecorrigeerd voor inflatie. Het laat alleen zien dat de kale benzineprijs netjes de olieprijs volgt (met lichte vertraging en soms niet omdat de oliemaatschappijen dan opstand vrezen, maar dat compenseren ze dan een beetje later weer wel).

 3. 6

  Ik kijk wel eens weemoedig naar die bezitters van een Suzuki Alto. Die hebben die ratrace die de belastingdienst ingezet heeft niet volgehouden.
  Het is genot een Toyota Tundra V8 5,7l Crewmax door het verkeer te mogen loodsen.

 4. 7

  je kan uitrekenen hoeveel liter olie ze uit 1 vat halen voor 1 liter benzine. op dit moment is dat ~ 135 (2010-5-17) wat historisch laag is.

  Het gemiddelde is ~ 160.