1. 2

  @1 als ik het artikel goed begrijp, dan is het een combinatie van een slechte oogst en inflatie door stimuleringsmaatregelen tgv de crisis. Die laatste hebben beter gewerkt dan verwacht, waardoor de groei, maar ook de inflatie hoger uitpakte:

  ““When growth is subdued, inflation can be ignored,” said Sonal Varma, a Mumbai-based economist at Nomura Holdings Inc., Japan’s largest brokerage. “However, with both growth and inflation surprising on the upside, we believe that a policy action is imminent.”

  […]

  India’s inflation is accelerating as the weakest monsoon since 1972 and floods in some parts of the country hurt farm output and caused shortages. Varma expects inflation to accelerate to 8 percent by March 31, more than the central bank’s 6.5 percent estimate.”

 2. 4

  Elke omwenteling in de geschiedenis is voorgegaan door voedselonlusten. De Franse en Russische revolutie als bekendste. De samenleving draait om voedsel[productie]. De prijs van brood [rijst] is niet onbelangrijk.

  Het hele verhaal is een financieel-economisch verhaal. Voedsel wordt behandeld als commodity. Dat werkt averechts. Het is het niet. Het is de oorzaak en brandstof van de samenleving.

 3. 6

  @4. HansR: daar heb je helemaal gelijk in, specifieker – er hangt al iets in de lucht (oorlog en samenhangend bankroet, langere, structurele, maatschappelijk problemen) – en dan zijn voedselproblemen de aanleiding om een omwenteling te forceren – want de arme hongerigen kunnen op deze manier als de stoottroepen worden gerecruteerd.