Vlaams of Hollands belang?

Godverpielekes! Maar liefst tweederde van de Nederlanders ziet een fusie met Vlaanderen wel zitten, volgens een onderzoek van TNS Nipo. De politieke onrust in België doet meerdere landgenoten blijkbaar likkebaardend kijken naar de Zuiderburen, voor een annexatie van ooit verloren grondgebied.

De redactie van GC heeft even een inventarisatie gemaakt van alle voor- en nadelen die een dergelijke nieuwe statenverbond opleveren voor u, lieve landgenoten.


Voordelen:
Vlaamse friet wordt Hollandse friet.
Nederlandse rockmuziek is opeens een stuk beter.
De kwaliteit van de Belgische gezondheidszorg is top.
Belgisch bier is opeens ons bier.
Eindelijk een leuke politica bij de PvdA.

Nadelen:
Filip de Winter wordt een landgenoot.
We grenzen opeens aan Frankrijk.
Heel veel katholieken erbij.
Jean-Marie Pfaff wordt een landgenoot.

 1. 1

  Mooi plan, maar wat doen we met die twee koningshuizen?

  Wat mij betreft wordt t een republiek en mogen zij gaan regeren over hun overzeese gebieden waar wij vervolgens niets meer mee van doen hebben. Nog even de rekening indienen voor t onderhoud ad groene draak en afronden die hap.

  En wat doen we met Brussel. Door de eeuwen van Franstalige dominantie is dat gebied overwegend Franstalig geworden. Samen met Wallonie aan Frankrijk geven met als voorwaarden dat zij de claim voor een EU-parlement is Straatsburg opgeven en dat (voormalig en hevig onderdrukt) Nederlandstalig deel bij Duinkerken en Kales aan ons geven?

 2. 2

  Het Belgisch koningshuis is toch eerder Waals dan Vlaams…

  Lijkt me wel dat Vlaanderen Nederland moet annexeren en niet omgekeerd, anders hebben we er eigenlijk nog niets aan.

 3. 3

  “60% denkt dat beide landen er voordeel van kunnen hebben.”
  De voordelen voor ons zie ik wel in. Maar wat hebben wij de belgen te bieden? Geen lekkere friet, geen lekker bier (op La Trappe na)…

 4. 4

  Vlaamse friet wordt Hollandse patat, hè. ‘Friet’ doen we niet aan boven de rivieren.

  Vlaanderen krijgt goedkoop aardgas, een stel pitoreske eilanden, waarvan een autovrij, voetbal dat nog enigszins het aanzien waard is, Kentucky Fried Chicken (dat hebben ze niet in Vlaanderen, ik ken Vlamingen die er daarom altijd in Rotterdam heen willen), Indonesisch eten en nachttreinen.

 5. 5

  @3
  Iets minder corruptie.
  Promoties op Universiteit niet meer op basis van je geloof (Nog hedendaagse praktijk!!)
  Verlossing van de Walen.
  Haring
  Stamppot
  Milieu-wethandhaving
  Samenwerking R´dam-Antwerpen/ijzeren rijn
  Onderhoud Oosterschelde

 6. 8

  Ja, dáág. Die Belgen zouden wel gek zijn. Het probleem is namelijk dat Vlaanderen zuigt. De popfestivals zijn braaf, ze kunnen niet voetballen, ze kunnen Flip de Winter niet aan, ze schrijven er kutboeken en ze hebben de Jumpstyle uitgevonden. Genoeg reden om depressief van te worden dus (zie ook die kutboeken).

  Het enige dat Vlaming zijn de moeite waard maakt, is dat ze altijd nog de Hollanders hebben om op te spugen. Dat hun wegen uit elkaar vallen van ellende maakt ze niet uit, maar dat er Néderlanders over rijden, dat moet afgestraft. De Vlaamse identiteit bestaat voor meer dan de helft uit Nederlanderhaat.

  En nou die Walen zoveel geld kosten, willen de Vlamingen ineens weer bij ons horen? Ik geloof er helemaal niks van. Ze hebben veel te veel lol met een hekel hebben aan al hun buren om erbij in te trekken.

 7. 10

  @4: Je bedoelt onder de rivieren. In de delen van Nederland boven de rivieren (zoek nog maar eens op wat boven en beneden is) hebben we het wel degelijk over friet. Smaakt ie ook beter van trouwens.

 8. 11

  Het komt er natuurlijk nooit van. Maar het is nog niet eens zo’n gek idee. Twee belangrijke havens, een zwaardere stem in de EU, Leuven e.a. universiteiten erbij. Een Vlaming zal zich, na vooroordelen over gierigheid aan de kant te schuiven, misschien veel meer verwant voelen met Nederland dan met de Walen. Vlaanderen als land lijkt me niets, dan ben je ook een soort Luxemburg keer twee.
  Oost-Friesland en de Duitse en Deense waddeneilanden ook inpalmen.:)

  De kapitale ingreep in het wegennet lijkt mij het enige bezwaar.

 9. 12

  @10: Onder de rivieren hebben “we” het juist over friet. In Utrecht staat toch vaak patat op de lijst! En mijn topografische kennis zegt toch echt dat Utrecht boven de rivieren ligt.

 10. 14

  @13: Leuk geprobeerd Bismarck, maar boven de rivieren betekent niet hetzelfde als bovenaan de grote rivieren.

  Carnaval vieren ze zeker ook boven de rivieren? Ik zal er op letten als het weer langskomt op het journaal.

 11. 18

  @11: “Een Vlaming zal zich, na vooroordelen over gierigheid aan de kant te schuiven, misschien veel meer verwant voelen met Nederland dan met de Walen.”

  Vergeet het maar. Vlamingen hebben een totaal andere volksaard dan Nederlanders, bijna het enige dat we gemeenschappelijk hebben is de taal. Nederlanders zijn direct/onbeschoft, Vlamingen zijn bescheiden/introvert/”draaien rond de pot”. Nederlanders ademen overlegcultuur in alle aspecten van de samenleving, Vlamingen zijn veel hierarchischer georienteerd. Om maar een paar aspecten te noemen. Combineer dat met een gezonde dosis ‘hollanderafkeer’, en een samenvoeging kan alleen maar tot tranen leiden.

  Als ze met de Walen, met wie ze veel meer gemeen hebben, al niet kunnen opschieten, dan _zeker_ met de Nederlanders niet.

  (dit alles met gezonde dosis relativering, want het zijn nogal grove generalisaties uiteraard).

  “Vlaanderen als land lijkt me niets, dan ben je ook een soort Luxemburg keer twee.”

  Luxemburg doet het anders lang niet slecht als naar BNP per hoofd (ongeveer 2x dat van Nederland) kijkt :)

 12. 19

  @14/17: Foutief dus. Binnen de Nederlandse kaders zou je Limburg en Gelderland (en met wat moeite Brabant) tot bovenriviers kunnen bestempelen en de rest onderrieviers. Dat al die Hollanders zo stom zijn om dat niet te begrijpen betekent nog niet zo dat je een geografisch feit moet gaan verdraaien.

  Geef toe, het is toch van de zotte om land dat beneden zeeniveau ligt tot “boven” te bestempelen en land dat tot meer dan 300m boven zeeniveau ligt tot “onder”? Of is bij jullie de eerste verdieping ook onder en de kelder boven?

 13. 20

  @19: kijk eens buiten je eigen paradogma’s Bismarck. Qua hoogte ligt geen enkele stad onder een rivier, maar qua breedtegraad (zeg maar als je de kaart van Nederland aan een muur hangt, zoals niet ongebruikelijk), ligt het niet-carnavalvierend deel van Nederland boven de grote rivieren. Zo wordt het in ieder geval door het grootste deel van de mensen opgevat.

 14. 22

  @21: Kijk dat zou tenminste geografisch zin hebben. Maar sommigen hier kennen het verschil tussen noorden en boven niet en tussen zuiden en beneden.

  Het is OF dat, OF ze gebruiken opzettelijk boven voor hun eigen deel om een soort superieuriteit uit te spreken en beneden voor een ander deel om een soort inferieuriteit uit te spreken. Uiteraard zal men dat desgevraagd in alle toonaarden ontkennen.

 15. 26

  Vanmorgen probeerde Sander de Heer op 3FM even de meningen van wat Belgen te peilen. Iedereen (en hij belde er wel een stuk of 4) hing op zodra ze hoorden dat ze een ‘Hollander’ aan de telefoon hadden.
  Vlamingen richten nog liever een eigen staatje op dan samen te gaan met ons.

 16. 27

  @18: “Vlamingen zijn veel hierarchischer georienteerd.”

  Wie Vlaamse dementieonderzoeker, wiens naam ik natuurlijk weer vergeten ben, beweerde in Zomergasten het tegenovergestelde.

  Een Limburger en een Fries hebben ook niet zo veel gemeen, behalve dat je ze niet kunt verstaan. Dat is allemaal niet zo erg, dat is zelfs wel leuk. Tegenstellingen in karakter lijken mij niet onoverkomelijk. Vooral dus omdat ze op vooroordelen berusten. Hoe Bourgondisch is een Vlaming nu helemaal? En hoe zuinig een Hollander?

 17. 28

  @27: Ik versta Limburgers perfect en Friezen net zo goed als Hollanders hoor.

  @24: Goed voorbeeldje van een poging tot superioriteit!

  Maar nee, ik zie niet in wat de Vlaming aan den Hollander heeft. Die Hollanders willen Vlaanderen nu ook alleen maar omdat ze denken dat Vlaanderen heel veel geld heeft (anders kunnen ze toch niet zo veel in Wallonie steken?).

 18. 29

  En uiteraard speelt het een rol dat er meer mensen in Nederland wonen dan in Vlaanderen, zodat het gaat om een Nederlandse overname van Vlaanderen. Als je voorstelt dat Nederland met Duitsland fuseert, is men ineens rabiaat tegen, want dan worden ze opgeslokt door de Duitsers.

 19. 30

  Het is sowieso allemaal academisch: een scheuring van Belgie zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Wat er nu aan de hand is wordt alleen maar door rabiate vlaams-nationalisten als ‘failliet van de Belgische staat’ uitgelegd.

 20. 31

  @27 van Broeckhoven heet ze. Ik weet niet precies wat zij gezegd heeft maar wat ik ermee bedoel is dat het in Belgische bedrijfscultuur minder usance is dat iedereen inspraak heeft, dingen als ‘collegiale management teams’ en andere vervagingen van de lijn van verantwoordelijkheid zie je daar gewoon minder. Ook in het onderwijs zie je dat terug: de meester legt het uit en de kindjes luisteren. Weerwoord en discussie wordt veel minder gewaardeerd dan bij ons (en dat heeft zowel voor- als nadelen).

  Enfin. Ook dit is weer generaliserend natuurlijk.

 21. 32

  “Ook in het onderwijs zie je dat terug: de meester legt het uit en de kindjes luisteren.”

  Logisch toch, de meester weet het namelijk beter. Als kids bij mij vervelend doen, wijs ik ze de deur.

 22. 33

  @32 ik had het niet over vervelend doen maar over discussie en verdere uitleg vragen. Eerlijk gezegd vind ik het als docent alleen maar fijn en stimulerend als studenten een intelligente vraag stellen of het met mijn uitleg niet eens zijn en dat kunnen beargumenteren.

 23. 34

  Ik zie dat in veel gevallen de Nederlanders al evenveel snappen van Vlaanderen als de Vlamingen van de Walen.
  Als Vlaanderen zich afsplitst dan wordt Brussel voor hun buitenalnd (en de 219.000 Vlamingen die er werken, grensarbeiders).
  Vlaamse immigranten hebben de Nederlandse Gouden Eeuw gemaakt. Dat is niet voor herhaling vatbaar.
  Als het dan toch moet, dan misschien beter een Europa van de regio’s? Maak je Friezen, Basken, Schotten, Welshmen, Catalanen, Bretoenen, etc ook ineens blij?

 24. 35

  Wat een mooie vooroordelen allemaal.
  Heeft Nederland er al eens over nagedacht dat Vlaanderen misschien helemaal geen zin heeft om geannexeerd te worden? Dat heeft niets met ‘nederlanderhaat’ te maken, maar eerder met het feit dat het geen nut heeft de ene onderdrukker te ruilen met de andere.
  Vlaanderen is zo lang gebukt geweest onder het Waalse (Franstalige) bewind, we hebben moeten vechten voor gelijkheid en onderwijs, voor aanvaarding van onze moedertaal.
  Met alle respect voor het mooie Nederland, maar de meeste Vlamingen hebben weinig zin om ‘dat schattige provincietje met die gekke Belchies’ te worden.
  Of Vlaanderen ooit zal splitsen van Wallonië is niet zeker, laat staan dat datzelfde Vlaanderen dan zal tekenen voor een nieuwe heerser.