Virus mogelijk in RFID chips

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam is het mogelijk een virus in RFID chips te stoppen. Deze chips worden op het moment ontwikkeld om allerlei produkten te kunnen volgen, zoals kleding, supermarktartikelen, scheepsladingen enzovoorts. Met radiogolven kan men de gegevens op de chip dan op afstand aflezen. Zo kunnen allerlei nieuwe toepassingen mogelijk gemaakt worden zoals automatisch afrekenen in winkels en het automatisch bijhouden van vrachtbrieven.

Wanneer deze chips virussen kunnen bevatten dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Zeker als men ze op grote schaal gaat toepassen. Zo beschrijven de onderzoekers een scenario waarin bepaalde koffers ongezien een vliegtuig inkomen. Volgens fabrikant Oracle is het echter onmogelijk virussen in de chips te stoppen.

Zie ook http://www.rfidvirus.org/

Reacties (6)

#1 Joost

De tweede paragraaf klopt niet helemaal, TT :-)

Maar als ik het artikel goed lees gaat het om het plakken van een sticker over een rfid chip? Met extra enen en nullen? Ik snap niet helemaal wat ze daarmee bedoelen (de schrijver van het artikel ook niet?).

Voor zover ik weet kan je op dit moment ook gewoon op een koffer aflopen en er een andere sticker op plakken. Die zijn vast niet al te moeilijk na te maken.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Wat klopt er niet? Ik heb een zin nu aangepast wegens grammatica.

Nee, het gaat echt om fouten in de software te gebruiken om de software aan te passen. Bijvoorbeeld een chip die gescand wordt heeft als data een SQL query die op de scanner wordt uitgevoerd. De query wist alle data op de scanner.

Een andere sticker erop plakken zou kunnen, maar dan moet je waarschijnlijk wel de identificatie codes weten die bv. een luchtvaartcentrum gebruikt om te identificeren welke chips van hen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Deze zin: “Wanneer deze chips overal in gebruik worden genomen echter virussen kunnen bevatten kunnen gevaarlijke situaties ontstaan”.

Wat betreft de sticker: Ik heb het daar over het huidige systeem. Dat kan je met een sticker ook al op hol brengen. Daar komt dus geen tjip bij kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Technisch gezien was de zin niet foutief. Hij was alleen totaal onoverzichtelijk als je hem niet met voorkennis las.

Ik heb de zin een beetje becommaat. Het wordt er niet veel mooier op, maar goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Zo beter?

Sticker: je hebt gelijk. Maar men wil die chips zo goed als overal in gaan toepassen, dus de gevolgen zijn verstrekkend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Pri-ma!

  • Vorige discussie