Vingerafdrukken van alle zigeuners

Roma-kinderen (Foto: Flickr/Zingaro. I'am a gipsy too.)

De Europese Unie vraagt opheldering van Italië over het plan vingerafdrukken te nemen van alle 160.000 zigeuners in het land. Wat?

De maatregel is een idee van de anti-immigratiepartij Lega Nord, en de door die partij geleverde minister van Binnenlandse Zaken (ook al eerder in opspraak) beschrijft de reden van de maatregel als volgt:

Ik verzet me tegen het idee dat een beschaafd land accepteert dat minderheden tussen de muizen moeten leven. En dat is wat gebeurt in de kampen van de zigeuners.


Klikt eng, deze uitspraak, en hoe de maatregel precies gaat helpen de situatie van de Roma te verbeteren is onbekend. Het blijft bij vaagheden als dat het helpt voorkomen dat de zigeuners worden aangetrokken door bedelarij en criminaliteit.

De bronnen zijn vaag, maar het idee schijnt te zijn dat Italië de gegevens wil gebruiken om de kinderen naar school te sturen en hun uitkeringen te regelen.

Tijdens de verkiezingen was de ‘zigeunerzaak’ een belangrijk campagnepunt van de rechtse partijen. De toenmalige regering faalde in de aanpak van het groeiende probleem, vond men. De nieuwe regering pakt het dus voortvarender aan…

Hebben jullie een idee hoe het werkelijk zit? De informatie is nogal summier, en tegenstrijdig. Het ene bericht meldt dat het in samenspraak is met Unicef en de kerken, het andere meldt dat die twee organisaties er juist tegen ageren.

 1. 1

  Goed idee, met die vingerafdrukken kan meteen een hoog percentage van de diefstal in Italië worden opgelost. Nu heel Sicilië nog voor de moord en afpersing.

 2. 3

  Uit onze huisregels:
  2. Geen racisme en het plaatsen van naams- en adresgegevens.
  Houd het beschaafd. Het plaatsen van naamsgegevens is verboden, óók als de gegevens ergens anders makkelijk te vinden zijn. Ronduit racistische opmerkingen worden verwijderd.

 3. 4

  Is de opmerking dat Zigeuners vaker misdaden begaan racisme? Of ben je blind voor de feiten?

  Nergens zeg ik dat alle Zigeuners dieven zijn. Ook kun je me moeilijk aanspreken op de opmerkingen over georganiseerde misdaad op Sicilië en de verregaande corruptie in Italië. Elke Italiaan zou het met me eens zijn daarover.

 4. 5

  Ik ben niet blind voor je hetzerige, racistische, insinuerende kletspraatjes.
  zoals: “Passender zou zijn: de Zigeuners van Europa.
  Ze zijn bruin, ruiken raar, doen klusjes voor weinig geld en stelen alles wat los en vast zit.”

 5. 6

  Wout, je link bevat geen enkele informatie over zigeuners en misdaadcijfers. Wellicht staan die wel in het boek dat de link beschrijft maar dat kunnen wij niet controleren dus is deze link nogal zinloos.

 6. 7

  Tja, al komt deze bevolkingsgroep onevenredig veel voor in de misdaad-cijfers, dan nog kun je dit niet maken. Een groep nog meer uitsluiten en criminaliseren werkt averechts.

  Dus: of van iedereen vingerafdrukken afnemen of niet.

 7. 8

  @5

  Ah, maar da’s een hele andere reactie. Ik zal mij aanpassen aan jouw wereldbeeld.

  Zigeuners vallen op door een donkerder huidskleur. Hun kleren dragen de geur van een hard leven vermengd met exotische specerijen. Zij kennen de geheimen van de oude ambachten en natuurlijke magie, die zij tegen een kleine vergoeding met ons willen delen. De zigeunercultuur onderscheidt zich als natuurvolk door een unieke interpretatie van het concept “eigendom”, waardoor zij door de blanke overheersers vaak als sociale parasieten worden gezien.

 8. 9

  Een groot probleem met zigeuners is vaak dat ze niet happig zijn om hun kinderen naar school te sturen en hebben vaak de neiging alles proberen zelf te regelen.

  Tot en met prostitutie aan toe. Dat is in delen van Europa een behoorlijk probleem ja. Een tijdje geleden was daar nog een documentaire over.

  Overigens vraag ik mij af hoe vingerafdrukken uberhaupt gaan helpen hierbij. Een stevige integratie lijkt mij wenselijker zonder gelijk een hele groep te criminaliseren.

 9. 10

  El Pais over dit fingerprinten
  In a leading article the Spanish daily El País criticises the EU’s failure to take action against this “xenophobic” and “racist” measure: “The government under Berlusconi has crossed one of the inviolable borders of the constitutional state with this dangerous legal instrument. It is not that [Berlusconi] is violating the law of equality by interpreting it differently for different groups. He has gone much further to create a new law that does not even apply to other Italians. … The initiatives of Berlusconi and his government also show that it is impossible to agree a common policy in areas like immigration while he is at the core of the EU. … The European Union, an enterprise inspired by law and justice, is delivering a sad performance in this matter and losing the soul that has given it its meaning in the 50 years of its existence.” (09/07/2008)

 10. 11

  Hebben de Italianen niet een vergelijkbaar artikel in de grondwet staan als ons artikel 1? Dat zou namelijk grof geschonden worden met zo’n wet.

 11. 12

  Wout is een groot literator. Is dit niet een schuilnaam voor een van onze winnaars van de LIBRIS/AKO/BRUNA- literatuurprijs, overhandigt bij Sonja, Hanneke of Albert? (sic!)
  Voor wat betref *10: Ik vond zelf dat het EU-parlement voor t eerst in jaren positief op alle journaals was, omdat zelfs deze moloch dit soort fratsen niet tolereert van een lidstaat. Ik had er zowaar een ‘Ik ben Europeaan-reflex’ van. Want t EU parlement heeft in grote meerderheid (luid en duidelijk, jawel) plenair afstand genomen van deze terug naar Nazi-Duitsland-praktijk.

 12. 13

  @12 je hebt gelijk. als deze blog een prijs zou instellen voor creatieve schrijven, dan zal ik wout voor de nominatie voor dragen. Hij/zij is gewoon steengoed

 13. 14

  ik zou de minister trouwens willen adviseren om 1ste de afval bij mensen weg te halen en dan pas kun je praten over vingerafdrukken en dat soort zaken. als afval gewoon op straat opgestapeld blijft. zullen de ratten tussen de mensen op grote schaal blijven rondslingeren

 14. 17

  zou graag van wout willen weten
  waar hij zijn expertise op baseerd,
  het lijkt wel of tie al jaren met ons roma samen leeft,
  ik denk zelf dat hij niet eens een roma of zigeuner kent,maar weer zo iemand,die zichzelf verschuilt door andere mensen te generaliseren,

 15. 18

  Goed idee van die Italianen om de zigani een uitkering te geven. De vraag is alleen, of de andere Italianen, die geen recht op zo een uitkering hebben, daar mee akkoord zullen gaan.