Vijf minuten licht uit voor adempauze aarde

L’Alliance pour la Planète lance un appel simple à tous les citoyens, 5 minutes de répit pour la planète : tout le monde éteint ses veilles et lumières le 1er février 2007 entre 19h55 et 20h00 (amisdelaterre.org).

Op intiatief van een franse alliantie van milieuorganisaties zullen op 1 februari tussen 19.55 en 20.00 in Europa wellicht duizenden mensen hun lichten in huis doven. Vijf minuten geen electriciteitsverbruik zou de aarde namelijk even een adempauze moeten geven. Afgezien van het feit dat er bij de goedwillende participanten vast nog wel een paar apparaten op stand-by zullen staan en dat de industrie ook een groot deel van electriciteitsconsumptie voor haar rekening neemt vraag je je toch af wat er zou gebeuren als heel Europa even vijf minuten geen stroom zou afnemen? Electriciteitsproducenten zouden dan een serieus probleem hebben, waar moeten alleen al de 59 franse kerncentrales met hun stroom naartoe? Gelukkig voor de aarde dat dit intiatief waarschijnlijk vrij beperkt zal blijven, al weet je het na een publicatie op Sargasso maar nooit…

 1. 3

  Ik krijg de laatste tijd opmerkingen dat ik zo’n ongezellige vent ben. Dan doe ik nou gewoon eens lekker mee toch ? 1 feb 19:55 het licht uit, staat genoteerd.

 2. 5

  Volgens mij kunnen ze al die electronen in de ozonlaag goed gebruiken. Van O2 naar O3 was het, niet ? Lijntje naar de pool en gaan met die banaan.

 3. 7

  Gelukkig komt GTST niet in gevaar! Ik doe mee! Ik zet de aardlekschakelaar dan wel even om, want als je het doet moet je het ook goed doen!

 4. 8

  Er zijn grof gezien 2 typen elektriciteitscentrales…

  -Basiscentrales; Hoog rendement, maar weinig regelbaar. Levert hoeveelheid X, kan ook niet “even uitgezet” worden.

  (Een e.l. centrale heeft zelfs vergunningen van het stoomwezen om een X aantal keer op te mogen starten en te stoppen voordat op allerlei plekken leidingen moeten worden vervangen)

  -Piekcentrales, lager rendement, regelbaar, kunnen aan/uit

  En dat alles vanwege ons volstrekt grillige gedrag! Nee, ik blijf wel op gas koken ;-)

 5. 9

  Realiseert iedereen zich wel dat het 1 februari om vijf voor acht best wel donker is en dat je dus geen zak ziet zonder elektries? Schiet niet op met werken dan!

 6. 10

  Hoezo een “adempauze voor de aarde”, Carlos?

  Leg eens even uit wat de aarde hier mee opschiet.

  Zoals ik het zie, protesteer je voornamelijk (kort!) tegen je eigen stroomgebruik.

  Penitenziagite!

  Vervang dan al je gloeilampen door spaarlampen!

  En plug er een ULV CPU in.

 7. 11

  En een tijdje geleden moesten we ook al allemaal tegelijk klaarkomen voor de goede vrede. Misschien als ze al dat soort stupide acties nou eens gaan combineren dat het dan gaat werken maar straks hebben we elke dag wat.

  Een dag met een orgasme van domheid.
  Zouden we daar beter van worden?

 8. 12

  Mijn eerste milieuprotest met de kinderen, ik kijk er vol verwachting naar uit. Kaarsjes erbij, nog even Het Milieulied componeren.. dat wordt echt een happening hiero.

 9. 17

  Geen nut, geen nut, tuttut. Ik gebruik dit ritueelmoment van de beweging ook nog eens voor een potje familybinding van heb ik jou daar. Met de energiebesparing erbij zijn dat drie nutten op een rij…

 10. 18

  Bij ons in A. houdt de plaatselijke stroomleverancier ook regelmatig van dit soort protestacties. Alleen pakken zij het wat professioneler aan:

  een paar uurtjes, op z’n minst.

 11. 21

  Mooi statement. Maar besparing over die 5 minuten adempauze zal te verwaarlozen zijn. Sommige energiecentrales zullen enigszins kunnen anticiperen door capaciteit iets terug te brengen en dan alleen om te veel spanning op het net weg te nemen.
  Opstarten na een shutdown van een (kern)centrale duurt sowieso een dag of twee dacht ik.

  Overigens benieuwd t.z.t. naar het geboortecijfer
  ”Remember you…when the lights went out….in New York city…”

 12. 23

  Geh,…en je pompt je fietsband nog niet eens hard in 5 minuten nietwaar?

  Nee je hebt gelijk CiNNer,…ging misschien te veel autobiografisch uit van mezelf. Zal in 2004 geweest zijn, toen hier in de hele wijk de stroom uitviel. Na 30 sec. staat Els van numero 77 al met verwachtingsvolle ogen voor de deur. Zo van: O o o wat erg en wat nu..en of ik even haar zekeringen *Jaja!* na kwam kijken. Tja…en dat was voor een niet aflatende snuitmachine als ik natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd natuurlijk hè! Zeker niet als je a) gezegend bent met een bruut gespierd lichaam (bruint óók zonder zon) en ten tweede behangen als een roppige botergeile Afrikaanse olifant. Dus…heb toen gelijk maar haar hele boel even ”doorgemeten”. Was er nou toch. Oké…meterkast wat uit het lood…maar ze lichtte daarna wel weer op als een flipperkast! De kwartjes rolden over de vloer. ”Heb voortaan liever helemáál geen stroom meer”…riep ze me nog na door het trapgat.

  Maarreh,..zonder dollen…toen de no.’s 45, 57 en 83 óók van voldoende ampères en volts waren voorzien vond ik het wel weer welletjes worden hoor. Heb toen de héle buurt aangesloten op mijn dieselgestookt reuzennoodaggregaat in de schuur. Productie 30.000 kWh. Black- out duurde overigens dankzij mij maar 7:46 min. Handgeklokt. Jazeker!…als je bedenkt dat een groot deel van Rotterdam nog úúúren zonder stroom zat!…..ik bedoel maar…..om even aan te geven…. zo!…

  …. dus dat ik niet zo gauw van slag raak van een minuutje meer of minder