Foto: Still uit promofilmpje HackingTeam copyright ok. Gecheckt 10-11-2022

Het Italiaanse bedrijf Hacking Team verkoopt software aan overheden om de computers en mobieltjes van ‘verdachte elementen’ te kunnen hacken. Hun unique selling point: zo vinden we drugdealers en pedofielen. Door de bron te hacken – de crimineel zelf – kun je al hun verkeer aan de bron onderscheppen, en vermijd je dat criminelen zich achter encryptie kunnen verschuilen.

Gisteren kreeg Hacking Team een koekje van eigen deeg. Een hacker was hun systemen binnengedrongen en had alle interne documenten buitgemaakt: e-mails, facturen, agenda’s, klantenlijsten, wachtwoorden, programmacode. De hacker gaf de hele zwik – 400 GB aan data – daarna vrij op internet.

De klap voor het bedrijf is immens. Niet omdat het hilarisch is dat een surveillancebedrijf niks merkt wanneer het zelf belaagd wordt, of dat de systeembeheerders daar wachtwoorden als ‘p4ssword’ gebruikten en gevoelige informatie onversleuteld op de servers bewaarden. De echte schadepost is hun klantenlijst. Daar staan idioot veel overheden op die zich niets aantrekken van mensenrechten, en van wie bekend is dat ze geregeld op journalisten en mensenrechtenorganisaties jagen: Azerbeidzjan, Bahrein, de Verenigde Emiraten, Egypte, Kazachstan, Marokko, Nigeria, Oezbekistan, Rusland, Sudan.

Eerder waren er serieuze berichten dat journalisten uit Marokko en Bahrein via de software van Hacking Team door hun eigen overheid waren afgeluisterd, getraceerd en gevangen werden gezet. Hacking Team ontkende stellig: met zulke overheden deden ze geen zaken. De facturen vertellen een ander verhaal. Marokko en Bahrein staan op de klantenlijst van Hacking Team. Aan Sudan, een land waarvoor de UN strikte exportregels heeft uitgevaardigd, leverde Hacking Team voor een half miljard dollar aan diensten en software. Dissidenten in Sudan zijn hun leven niet meer zeker, mede dankzij Hacking Team.

Niks drugsdealers en pedofielen, zoals het verkooppraatje van Hacking Team wil. Maar hé, het faciliteren van repressie betaalt goed!

Waar het op neerkomt, is dat de surveillance die het Westen wederrechtelijk als normaal is gaan zien om haar eigen burgers te bespieden, nu ook massaal wordt aangeschaft en ingezet door overheden die geen enkele democratische schijn ophouden, en waar geen sprake is van een ‘normale’ rechtsgang. Westerse bedrijven als Hacking Team leveren zulke repressieve landen van harte – vergezeld van een gepeperde rekening – een gereedschapskist om hun eigen bevolking verder onder druk te zetten en tegenspraak ongenadig af te straffen. Voor winst moet elk principe kennelijk wijken.

Dat de Nederlandse KLPD een afspraak had met Hacking Team, verbaaste me niet. Dat Nederland wil dat de politie gericht kan inbreken op computers en mobieltjes van verdachten, is immers al langer bekend. Wat mij verraste, is dat Hacking Team de ING en ABN/Amro onder haar klanten blijkt te hebben. Straks wordt u gehackt door uw eigen bank.

Deze column verscheen eerder in het Parool

Neem ook eens een kijkje op het persoonlijk weblog van Karin Spaink.

Reacties (9)

#1 Christian Jongeneel

Eerder was concurrent Finfisher al de klos. Hacking Team hoort overigens niet bij de toppers in dit veld.

 • Volgende discussie
#2 Dramklukkel

De Nederlandse politie kan zo voortaan filmpjes wissen waarop te zien is hoe Mitch…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Als er een tribunaal komt voor Soedan, hebben we er een paar zaken bij, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Inkwith Barubador

Je moet toch wel een lul zonder gevoel voor ethiek in je donder zijn als je bij zo’n bedrijf gaat werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tank

@4: Ja.

Maar “brood op de plank” is een belangrijke motivator om ethisch besef even aan de kant te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Juist daarom moeten deze mensen ook (juridisch) ter verantwoording worden geroepen. Ze zijn immers medeplichtig aan mensenrechtenschendingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JeZuster

https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_packet_inspection

“In addition to using DPI for the security of their own networks, governments in North America, Europe, and Asia use DPI for various purposes such as surveillance and censorship. Many of these programs are classified.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pow wow

@6:

Zou mooi zijn, maar dan kan je de hele zwik (wapen- technologie- en chemieproducenten en zo nog een paar) “ter verantwoording” roepen.

Kudos in ieder geval voor die hackers die dit hebben opengegooid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: Met tenminste één leverancier van chemieproducten is dat in ieder geval gebeurd. Dus…

 • Vorige discussie