Vier uur bij het Capitool

Dossier:

DOCUMENTAIRE - Vandaag is het een jaar geleden: de bestorming van het Capitool, het gebouw waar de Amerikaanse volksvertegenwoordigers hun werk doen. Op 6 januari zou daar de verkiezingsuitslag bevestigd worden. Dat er jarenlang ophitsende speeches, verdachtmakingen van pers, wetenschap en de verkiezingen aan vooraf gingen, is ons wel bekend. Hoe het zover heeft kunnen komen is wat dat betreft wel duidelijk. Op die 6e ging Donald Trump, de verliezer van de verkiezingen, nog eens flink te keer en riep zijn volgelingen op om te vechten voor de democratie.

Vanavond zendt NPO2 de documentaire “Four hours at the Capitol” uit, met nog niet eerder vertoonde beelden van demonstranten, agenten en Senaatsleden. Je kunt het al bekijken op internet, het is een indrukwekkend relaas. Behalve beelden, is er ruimte voor de verhalen van Senaatsleden en ordetroepen, maar ook voor die van demonstranten. Eén ding is duidelijk, met zoveel geweld had het makkelijk allemaal heel anders kunnen aflopen.

Beeld uit de documentaire

Complotdenkers

Er zijn nog steeds heel veel Amerikanen die geloven dat de verkiezingen zijn “gestolen”. De jarenlange verdachtmakingen hebben effect gehad. In Nederland zie je hetzelfde gebeuren. Bij verkiezingen in 2018 en 2020 riep Forum voor Democratie op om stembureaus te “controleren” en een “civiel leger” te vormen om “het land terug te pakken”.

Regelmatig wordt door hen gesproken over een “tirannieke overheid” die “ten val gebracht moet worden” door “elkaar op te zoeken en in verzet te blijven”. Na een klacht van Volt politicus Nilüfer Gündoğan over intimiderend gedrag door FvD aanhangers richting haar en zelfs haar moeder, reageerde FvD’er Van Meijeren: “Ik ben trots op onze achterban dat zij alles op alles zetten om mevrouw Gündoğan ervan te overtuigen dat ze met haar absurde beleid moet stoppen”. Het dreigen met een tribunaal ligt iedereen nog vers in het achterhoofd.

Afgelopen nacht stond een “coronademonstrant” met een brandende knots aan de deur bij Sigrid Kaag. Samen met enkele anderen schreeuwde hij leuzen die naadloos aansluiten bij wat er vanuit FvD in de Kamer en op internet wordt gezegd. Alles op alles zetten dus.

Terwijl protesten uit de hand lopen, lijkt er voor sommigen nog steeds geen rem. Ze blijven dag in, dag uit, olie op het vuur gooien. De mogelijke gevolgen daarvan kunnen we vanavond zien in deze documentaire. Eén ding is zeker: met democratie heeft dit nog maar bitter weinig te maken.

Reacties (22)

#1 KJH

Ik snap dat de schrijver van dit stukje het weer wel hebben over wappies (gaap – onderzoek na onderzoek toont aan dat de meeste mensen helemaal niet wappie zijn), dus:

Los van het feit dat ik er vrij directe familie heb wonen die ik het allerbeste gun; binnenlandse politiek uit de VS (BLM, hooggerechtshofperikelen, dat werk) interesseert me altijd maar matig. Ik denk dat als de bestorming van het Capitool iets aantoont, dan is het wel dat ‘vredesdividend’ en het bijbehorend dertig jaar lang laten versloffen van de Nederlandse Defensie uitgaven misschien wel een heel kostbare vergissing zal blijken te zijn geweest.

 • Volgende discussie
#2 Frank789

[ mevrouw Gündoğan ervan te overtuigen dat ze met haar absurde beleid moet stoppen” ]

Ze zit in de 2e Kamer, niet in het kabinet, dan heeft ze toch geen “beleid” dat ze uitvoert en kan stoppen?

Wikipedia formuleert het anders: “Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) had vervolgens aangegeven er enorm trots op te zijn dat zijn achterban alles op alles zette om haar gedachten te veranderen over het overheidsbeleid rond COVID-19”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 AltJohan

De fakkel-man die gisteren bij het huis van Kaag opdook in een eerder interview: “Ik werd in de nacht wakker toen God tegen mij zei: Ga demonstreren.” https://twitter.com/mldriessen/status/1479047162830983168

Het schijnt dat de man uit de Jezus-leeft stemmer (=CU/SGP) is en geen Fvd-stemmer zoals velen concludeerden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Martijn Tonies - Reactie op #3

Kan me niet zoveel schelen wat hij stemt, feit blijft dat-ie dezelfde complot nonsens stond te brallen als die we in de Kamer vanuit FvD horen.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Hans Custers - Reactie op #3

Dat is dan een goede parallel met de bestorming van het Capitool vorig jaar. Daar trokken fascisten en religieuze extremisten ook gezamenlijk op.

 • Vorige reactie op #3
#3.3 AltJohan - Reactie op #3.2

@Hans Custers: Ik ervaar dat totaal anders. Ik haal veel inspiratie uit het socialistische “cookbook”

Slaaf geboor‘nen, ontwaakt! ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten
begeerte heeft ons aangeraakt
Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard‘

#3.4 Hans Custers - Reactie op #3.3

Ik ervaar dat totaal anders.

So what?

 • Volgende reactie op #3.3
#3.5 Jos van Dijk - Reactie op #3.3

Ter informatie voor de jongere kijkers: dit strijdlied van een emancipatiebeweging gaat over de werkende klasse, in de tijd dat het vaak gezongen werd de meerderheid van de bevolking, en niet over een kleine minderheid van extremistische malloten.

 • Vorige reactie op #3.3
#3.6 AltJohan - Reactie op #3.5

@ Jos van Dijk: Ik begrijp wat je zegt, maar toch voel ik me geïnspireerd door dat lied.

#3.7 P.J. Cokema - Reactie op #3.6

Ook zo’n kenmerk van alt- en extreemrechts: zich dingen toeëigenen van stromingen die ze als hun vijand zien. Daarbij gedachtengoed besmeuren en volledig uit de context rukken.

#3.8 AltJohan - Reactie op #3.7

@P.J. Cokema: Ik heb juist veel respect voor de vroege socialisten. In de omgeving waar ik opgroeide heeft er ook veel gespeeld met de turfwinning en de opkomst van de socialisten. De uitbuiting, ongelijkheid en onrecht waren toen duidelijk veel erger.

Iets waar socialisten over spraken is verheffing. Wat een mooi iets is dat! Iets waar in onze politieke stroming ook noden zijn.

#4 P.J. Cokema

Zojuist de docu op Canvas gezien. Indrukwekkend en angstaanjagend. De ‘meute’ als wapen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 keest

Wat ik niet snap bij al die beelden, ben gisteren op de Belg midden in de nacht bij de documentaire blijven hangen, is de volstrekt ondoelmatige reactie van de politie. Pas na vier uur werd er op een indringer geschoten, toen ze bijna de afgevaardigden hadden bereikt met de duidelijke bedoeling om ze te lynchen. Urenlang werden ze aangevallen zonder dat ze veel terugdeden, terwijl elke agent behangen was met vuurwapens, waar ze dus niets mee deden. Ook kwam er nauwelijks versterking. Toen die wel kwam, na vier uur, was het snel bekeken met die meute. Nergens een verklaring daarvoor gehoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Frank789 - Reactie op #5

De agenten waren veruit in de minderheid.
Als je gaat schieten ontketen je ongetwijfeld een nog grotere woede onder de demonstranten, waarvan de agenten vermoedden of zelfs zeker wisten dat een deel bewapend was gekomen.
Zichtbaar waren in ieder geval messen, knuppels, tasers en pepperspray.
Een arrestant had een pick-up klaar staan geladen met geweren en munitie.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Hans Custers - Reactie op #5.1

Agenten zijn bij zo goed als elke demonstratie veruit in de minderheid. Dus dat kan het niet zijn geweest. En in de VS loop je nogal snel het risico dat er wat gewapende figuren tussen zitten in zo’n demonstratie.

Ik begreep destijds dat de de politie van Washington DC er alleen voor stond, en dat die simpelweg niet was toegerust om zo’n horde in bedwang te houden. Normaal gesproken wordt in dit soort situaties de National Guard ingezet en die was ook om assistentie gevraagd. Maar dat was door de Trump en zijn trawanten urenlang tegengehouden. Vermoedelijk waren de agenten die er wel waren simpelweg niet goed genoeg getraind om op te treden in die situatie. En misschien waren ze ook in verwarring omdat ze verwachtten dat de National Guard elk moment zou komen, terwijl dat maar niet gebeurde.

#5.3 Frank789 - Reactie op #5.2

Je vertelt in feite niet veel anders dan ik.
Als je op de beelden kijkt zie je overigens diverse soorten agenten, van “bewakers” tot in volle ME-untrusting.

#5.4 Hans Custers - Reactie op #5.3

Het waren wel diverse agenten, maar toch was het bij wijze van spreken de dorpsveldwachter van Washington die ineens een van de belangrijkste gebouwen van de federale overheid stond te beschermen. Terwijl die federale overheid zijn eigen beveiliging in het algemeen juist heel goed regelt. Als die dorpsveldwachter er dan ook nog eens op rekent dat de National Guard elk moment kan komen en die komt urenlang niet opdagen, dan is daarmee de chaos volgens mij grotendeels verklaard.

#5.5 Frank789 - Reactie op #5.4

Het capitol heeft zijn eigen politie. Of die naast training voor bewakingstaken ook een training voor ME-taken krijgen weet ik niet, maar dorpsveldwachter lijkt me niet juist.
Het ging uiteindelijk om het wel of niet schieten. En als je 16 kogels hebt en een meute van 1000 man voor je en je staat met 10 man één bordes of ingang te verdedigen, dan weet je de afloop. Sta je met 100 man in ME-uitrusting is het gelijk een ander verhaal.

https://www.businessinsider.com/capitol-police-officer-james-blassingame-insurrection-gun-2021-6?international=true&r=US&IR=T
https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/01/12/capitol-police-shoot-training-mob/
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Capitol_Police

#5.6 Hans Custers - Reactie op #5.5

Natuurlijk was dat “dorpsveldwachter” gechargeerd. Daarom stond er “bij wijze van spreken”. Maar volgens mij is er wel degelijk een behoorlijk verschil in uitrusting en training tussen de politie die er was en de National Guard.

En verder lijkt het me niet zo vreemd dat de strategie vooral gericht is op vertragen en voorkomen dat het helemaal escaleert, als er versterking is aangevraagd. En dat je met die strategie achter de feiten blijkt aan te lopen als die versterking niet op komt dagen.

#5.7 Frank789 - Reactie op #5.6

Als ik de verklaringen lees van de agenten dan is wel of niet schieten onafhankelijk van de wel of niet spoedige komst van versterking. Het is op dat moment nodig of niet nodig. Daarbij weet je dat het doel van de demonstranten eigenlijk is om voorbij jou te komen, jij bent zelf niet echt het doelwit.

Demonstranten stoppen vaak met geweld als een agent gewond is en zich niet meer kan verdedigen. Bij de krakersrellen hadden ze een agent van zijn paard geslagen. Uiteindelijk hebben de krakers hem maar weer op zijn paard geholpen, want wat moet je dan, hem doodslaan? Daar schrikken de meesten toch voor terug, zo face to face.

Over het hoe en waarom van de afwezigheid van de National Guard zal nog wel het nodige gezegd gaan worden:
“Someone Is Lying About Why It Took So Long for the National Guard to Deploy on January 6”
https://www.thebulwark.com/someone-is-lying-about-why-it-took-so-long-for-the-national-guard-to-deploy-on-january-6/

#5.8 KJH - Reactie op #5

Tja,

Zie ook het Hoek van Holland incident. Agenten kunnen het nooit goed doen. Soms hebben ze te veel wapens en soms te weinig. In dit geval waren ze gewoon veruit in de minderheid. Ze hadden een stormloop, en daarmee hun eigen lijf, nooit kunnen redden als ze waren begonnen met schieten terwijl ze min of meer omringd waren door de massa. Ze schoten pas, toen ze een tactisch voordelige positie (een nauwe doorgang waar de tegenstander zich 1 voor 1 door had moeten wurmen) hadden.

 • Vorige reactie op #5
#6 AltJohan

Na die bestorming hoor je Defund the police veel minder.

In vele plaatsen in de VS was er verminderd gezag bij de politie na de dood van George Floyd. Veel mensen hadden daar echt last van in de zomer omdat de politie zich terugtrok. Zonder politie springen anderen in het machtsvacuüm en daar wordt het vaak niet beter van.

Op 6-1-2020 bereikte het verminderde gezag van de politie de ivoren toren van het Capitool, waar de gepamperde klasse zit. Ik heb de VPRO-docu gezien en ik vond het schouwspel soms beeldschoon en soms hardverscheurend (vooral vanwege de dodelijke slachtoffers bij de politie, en ook PTSS).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie