Verzuim onder Statenleden hoog

Foto: marie-ll (cc)

COLUMN - Ruim 1.200 keer kwamen Statenleden de afgelopen vier jaar niet opdagen bij de verplichte 427 vergaderingen van de Provinciale Staten. Dat is slecht nieuws zo vlak voor de verkiezingen op 18 maart 2015. Verkiezingen die het toch al niet moeten hebben van hun geweldige opkomst, al was het opkomstpercentage van bijna 56 procent in 2011 flink hoger dan bij de verkiezingen in 2007 en 2003.

De provincies Noord-Holland en Limburg spanden de kroon. In Limburg kwam 9 procent van de leden niet opdagen en in Noord-Holland 8.7 procent. Dit betekent dat er tijdens vergaderingen gemiddeld vier tot vijf leden afwezig waren.

Vooral Statenleden die via de PVV-lijst zijn binnengekomen en zich later hebben afgesplitst lieten het nogal eens afweten. Zo verzuimde Hero Brinkman al tien keer. De Noord-Hollandse Monica Nunes gaat zelfs als spookstatenlid door het leven. Van haar is al ruime tijd niets meer vernomen.

Binnen de huidige regelgeving is er niks te beginnen tegen chronisch afwezige Statenleden. Ze strijken vier jaar lang elke maand zonder problemen hun vergoeding van € 1.093 op zonder er iets voor terug te hoeven doen. En dat voor volksvertegenwoordigers die anderen de graag de maat nemen. Volksverlakkerij is het. Hoog tijd dus dat de regelgeving wordt aangepast.

Natuurlijk hebben sommige Statenleden best goede redenen om een keer een vergadering te missen. Door ziekte bijvoorbeeld. Of wegens andere verplichtingen. Maar notoire spijbelaars dienen aangesproken te worden op hun gedrag. En als dat gedrag niet verbetert, ook gestraft wat mij betreft. Niet alleen per direct geen vergoeding meer voor niet geleverd werk, maar ook het terugbetalen van onterecht ontvangen vergoedingen in het verleden. Of zoals het PVV-partijprogramma terecht stelt: corruptie altijd keihard aanpakken.

Op 18 maart 2015 is het woord aan u, de kiezer. Kies wijs en stem in ieder geval op iemand die het politieke werk serieus neemt. Wees geen dief van uw eigen portemonnee.

Reacties (9)

#1 Anoniem

verplichte vergaderingen? welke plicht?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Is het hoog? Bij de Eerste Kamer is het gemiddelde afwezigheidspercentage 7,5%, bij de Tweede zelfs 10% (en daarmee is de huidige bezetting dan nog op weg naar een record aanwezigheid), terwijl zeker in de TK iedereen beroepspoliticus is, waar dat als lid van de PS onmogelijk is (want de vergoeding stelt niets voor). Tel daarbij op dat Noorlimburgse Statenleden een halve dag per vergadering aan het reizen zijn en ik kan me wel voor stellen dat je een vergadering met magere agenda en geen spannende stemmingen overslaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anoniem

Alles is mis met dit stuk.

Ten eerste zijn het dus geen ‘notoire spijbelaars’, ze zijn niet ‘corrupt’, want het is dus niet verplicht om aanwezig te zijn.

Ten tweede is het werk van een statenlid niet het ‘bij elke vergadering aanwezig zijn en daar stemmen’. Het is méér dan dat, stukken lezen, onderzoek doen, werkbezoeken maken, praten met inwoners en bedrijven, conferenties bezoeken, commissievergaderingen enz.

Hoe beter het statenlid hoe kleiner het percentage ‘statenvergaderingen’ uitmaakt van zijn daadwerkelijke werkzaamheden.

Nou gaat zo’n statenvergadering vaak over een bepaald onderwerp, of een aantal onderwerpen, en kan het zijn dat een ander statenlid van jouw partij een echte expert is over dat onderwerp, die ook nog het dossier over dit onderwerp tot op zijn duimpje kent, en misschien zijn er nog wel 3 andere statenleden in jouw partij die er ook meer over weten dan jij. Dan zou het slim (en in het algemeen belang) kunnen zijn als jij die vergadering even overslaat en je concentreert op de andere werkzaamheden die deel uit maken van jouw taak. Zodat jij dadelijk op de onderwerpen die in jouw portefeuille zitten beter beslagen ten ijs komt.

Het is niet zo alsof het plotseling komt tot een hoofdelijke stemming, als dat nodig mocht blijken (bijna nooit) wordt er wel uitgesteld, anders zou er een einde moeten komen aan deze praktijk, terwijl die immers in ieders belang is.

Ten derde maak je geen onderscheid tussen leden af en toe niet gaan en leden die stelselmatig niet naar de vergaderingen gaan, je gebruikt de statistiek over de eerste groep samen met gevoelsargumenten over de tweede groep om ze samen de grond in te boren. Maar er zijn dus misschien helemaal niet zoveel statenleden die stelselmatig verzuimen (je geeft daar iig geen statistieken voor) en het maar af en toe verzuimen is dus misschien niet zo slecht (je geeft daar iig geen argumenten tegen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Anoniem

Ten vierde:
Ze strijken vier jaar lang elke maand zonder problemen hun vergoeding van € 1.093 op zonder er iets voor terug te hoeven doen. En dat voor volksvertegenwoordigers die anderen de graag de maat nemen.
Impliceert dat het dezelfde volksvertegenwoordigers zijn die stelselmatig afwezig zijn en die anderen de maat nemen, maar dat lijkt me niet het geval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 nyeznayka

inderdaad, volksvertegenwoordiging mag zelf weten hoe ze hun rol invullen, maar het volk heeft het recht om klaplopers af te straffen door ze niet meer te kiezen.

Volgens het onderzoek komen de meeste notoire spijbelaars uit 50Plus of PVV.

Kiezer, het is aan U!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bas van Stapelberg

Ja inderdaad veel PVV en plus partijen. Komt doordat zij buiten de kring wordt gehouden van ons kent ons. U weet wel dat in sociëteiten en clubjes, al dan niet bij nacht, de besluiten worden genomen. Dit allemaal buiten ieder democratisch proces. Ja het gebeurt toch echt in iedere gemeente in Nederland en provincie. En dat heeft welzeker zijn invloed op de aanwezigheid van de provinciale politici, als je ze zo al mag noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 roland

Gemiddeld ontbreken 3 leden per vergadering
@0: “sommige Statenleden hebben goede redenen om een vergadering te missen, ziekte of andere verplichtingen.”
– Tja zo ontkracht je jezelf, knap!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

@3: Dit zijn terechte kanttekeningen. Je moet bij dit soort cijfers oppassen voor orakeltaal à la de Hond die aan de hand van een procent verschil altijd een (zijn) compleet beeld van het politieke landschap dacht te kunnen geven. Wie waren afwezig, hoe vaak, met welke redenen, wat hebben zij als volksvertegenwoordiger nog meer (niet) gedaan? Dat zou ik wel willen weten eigenlijk voordat je deze cijfers een eigen leven geeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Noortje

Prima om te nuanceren @8, maar het verhaal rondom Monica Nunes is gewoon niet ok. Voor wie het vergeten was: Monica Nunes, koploper in afwezigheid PS, ex PVV, separaat verder met Forza! en actief bijgedragen aan fora als Stormfromt. http://www.krapuul.nl/tag/monica-nunes/

Ze geeft aan zich ziek gemeld te hebben, heeft al jaren geen werk meer voor haar partij of voor PS gedaan, maar heeft ondertussen wel energie om haar fotografiebedrijfje Twinkel in Vijfhuizen op te zetten. Doet ze goed, met gegarandeerde inkomsten van de staat. Spookstatenlid, maar geen echt spook: lekker actief met haar eigen dingetjes.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22509833/__Nunes_door_scheiding_in_de_war__.html
https://www.flickr.com/photos/45036148@N06/

  • Vorige discussie