Verrassend debuut van Bonne Aparte

Bonne Aparte Het werd weer eens tijd voor een goede bak herrie. En dat viel mooi samen met de eerste albumrelease van Subbacultcha, Taste my snow van het Fries/Groningse Bonne Aparte. De ondergrondse concertorganistor die al jarenlang garant staat voor gevarieerde avonden in de iets kleinere zaaltjes in Amsterdam, Haarlem en Utrecht, heeft namelijk haar vleugels uitgeslagen en in mei haar eigen label opgericht. En dan niet een in de traditionele zin des woords maar puur om het beste uit de alternatieve muziekscene in Nederland naar voren te halen. Want het hart van Subbacultcha ligt bij de muziek en niet bij de commercie. Daarnaast verschijnt er nu een gratis maandelijks mini-magazine met aandacht voor alternatieve muziek, kunst, design, lifestyle en fotografie. En werd er ook nog eens een verzamel-cd uitgebracht met nummers van Health, Pfaff, Intelligence en Scram C Baby. Maar dat deed Subbacultcha al vaker.

En dan nu dus de eerste albumrelease van Bonne Aparte dat is uitgebracht door een samenwerking tussen Subbacultcha, Wham!Wham! records, Rocknroll Highschool en Konkurrent. De eerste twee zorgen voor de promotie, de tweede voor de optredens en de laatste voor de distributie. En dat legt Bonne Aparte geen windeieren gezien de uitgebreide tourlijst van de band. In Nederland wordt zo’n beetje op elk podium gespeeld en in september volgt nog een tour door Polen en Rusland.

De muziek van Bonne Aparte is recht voor z’n raap. Het doet mij een beetje denken aan the Horrors en dat terwijl de zang zomaar bij Kings of Leon vandaan kan komen. Er wordt veel gebruik gemaakt van synthesizers en met geluidsvervorming weet het zestal wel raad want vier van hen spelen ook in Adept. Het is mooi om te zien dat de heren zowel de house-muziek als de retro-rock een warm hart toedragen. Ik ben wel benieuwd naar wat het resultaat zou zijn wanneer de nummers van Bonne Aparte geremixed zouden worden in Adept stijl. Maar dat wil men misschien liever gescheiden houden.

De nummers zijn compromisloos en stormen van begin tot eind op je af. Alleen in Higher is enigszins wat gas teruggenomen. Titelnummer Taste my snow is met 2.56 minuut veruit het langste nummer want bijvoorbeeld Tell me en Dance with local stars halen die twee minuten niet eens. Taste my snow is een album geworden dat kort maar krachtig is, maar direct een enorme dot energie oplevert. Het schijnt dat ze daar live nog eens een schepje bovenop doen.

Bonne Aparte speelt o.a. op 14 juni op Beeckestijn pop in Velsen-zuid, op 19 juni in het Patronaat, op 20 juni in de Popcentrale in Dordrecht en op 28 juni in Bolwerk in Sneek.

Bonne Aparte myspace
Adept myspace
Subbacultcha

Reacties (3)

#1 peter

“Het schijnt dat ze daar live nog eens een schepje bovenop doen.”

Tien schepjes.

  • Volgende discussie
#2 Remco

Ze zijn Twente vergeten! Wel jammer..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 wymer

Even wat fouten rectificeren: ze touren niet door polen, maar alleen door Rusland met 1 show in Litouwen. Later volgen nog een paar concerten in Engeland. Verder spelen er drie leden van bonne aparte in Adept en niet vier. En het album heet Bonne Aparte en niet Taste my Snow. En er staat ook niet in het artikel dat het fucking briljante muziek is :O ;)

  • Vorige discussie