Verliezers – deel9: Bob Dole

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Naast winnaars kent de presidentiele race ook verliezers. Sargasso zet een aantal historische missers op een rijtje…

Bob Dole (R)
Verloor in: 1996 (Clinton)

Na vier Democratische losers eindelijk weer een Republikein in het voetlicht. En niet zomaar eentje. Bob Dole was als sinds 1961 actief in de landelijke politiek, en is waarschijnlijk de presidentskandidaat met de meeste politieke ervaring ooit. Tijdens zijn deelname aan de verkiezingen in 1996 was hij maar liefst 73 jaar. In zijn lange politieke carriere was Dole geen backbencher, maar jarenlang fractieleider in de senaat. In de jaren zestig werd hij tot drie keer herkozen in het Huis van Afgevaardigden.
Toch valt Dole wel te vergelijken met Walter Mondale: Veel politieke ervaring, een ouwelullerige uitstraling, en het opnemen (en afleggen) tegen een charismatische zittende president.
Want gaf de beperkte overwinning van Clinton in 1992 Republikeinen nog hoop voor de volgende verkiezingen, in 1996 werd Dole overtuigend verslagen.

Dole zelf maakte in de campagne geen overtuigende indruk, maar zijn vrouw Elizabeth stal de show. Ze had zelf ook politieke ambities (ze was zelfs uitdager van George Bush jr in 2000), en kwam over als een zelfverzekerd, vakbekwaam politicus. Ze werd in 2002 voor North Carolina in de Senaat gekozen.
Tegenwoordig fungeert Bob Dole nog wel eens als sidekick van CNN-presentator Larry King, en schrijft hij boeken.

Andere verliezers:
William Jennings Bryan
Thomas E. Dewey
Adlai E. Stevenson
Barry Goldwater
Hubert Humphrey
George McGovern
Walter Mondale
Michael Dukakis
Al Gore
John Kerry

Reacties (2)

#1 Carlos

Je werkt toch niet naar een postje over Kerry toe?

  • Volgende discussie
#2 MMaas

Als Kerry verliest moet er een postje komen, dat is zeker. Maar dat wordt pas later…
Ik ga pitten…

  • Vorige discussie