Verkiezingsuitslag Servië geen zege(n) voor Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Save Kosovo (Foto: Flickr/sashamd)

Terwijl de euroscepsis in Nederland nog steeds aan de winnende hand is, schieten de inwoners van Servië Europa te hulp. Tenminste, dat lijkt zo op het eerste gezicht. De winnende partij van president Boris Tadic wil immers toetreding tot de Europese Unie. De kiezers lijken hem daarvoor te hebben beloond.

Zijn tweede belofte is echter om Kosovo, dat eerder dit jaar de onafhankelijkheid uitgeroepen heeft, weer opnieuw in te lijven bij Servië. En bedankt, hoor je José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, denken. Gezien de verdeeldheid binnen de Europese Unie over Kosovo gaat dit nog tot heel wat politiek vuurwerk leiden in Brussel.

Onafhankelijk of autonoom
In Europa zijn nog genoeg landen te vinden die niet staan te juichen bij de onafhankelijkheid van Kosovo, terwijl de grote landen als Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland gelijk het nieuwe land erkenden. Voor een land als Spanje ligt dit duidelijk gevoelig, gezien de hoeveelheid autonome regio’s die het land kent. Voordat je het weet krijg je Kosovaarse toestanden.

De druk op de Europese Unie om wél een eensluidend standpunt in te nemen zal groter worden nu Servië zich nadrukkelijker zal melden als kandidaat om toe te treden. Als de Serven vasthouden aan het terugbrengen van Kosovo in het land, geeft dat gelazer tussen de grote en kleine landen in de EU. Een belangrijk deel van de leden zal zeggen dat Servië niet mag toetreden als ze haar handen niet van het nieuwe onafhankelijke land afhouden.

Gebrekkig buitenlands beleid
Het innemen van een standpunt over Kosovo is onvermijdelijk. Een conflict tussen de Unie en de nieuwe kandidaat-lidstaat zal de interne spanningen over een gebrekkig gemeenschappelijk buitenlands beleid weer naar de oppervlakte brengen. Ook al lijkt een pro-Europese keuze van de Servische kiezers op het eerste oog positief voor de gedachte van één Europa, er zal nog heel wat water door de Donau stromen voordat daarvan de vruchten geplukt kunnen worden.

Reacties (3)

#1 Bismarck

Ik begreep uit de verkiezingen dat juist de anti-Europeanen hebben gewonnen (de meerderheid hebben). Daarnaast lijkt me dit niet zozeer een probleem van de EU als wel van Servie. Gezien de standpunten van de landen die de EU bepalen (Duitsland en Frankrijk) is het voor Servie buigen of oprotten. Dat weet Tadic eigenlijk ook wel en toch doet hij twee beloftes die niet samen kunnen gaan. Dat gaat dus voorlopig niet opgelost worden in Servie.

Overigens is de onenigheid over Kosovo niet een tegenstelling van grote tegen kleine EU-landen. De grote meerderheid van de EU-landen heeft Kosovo inmiddels erkend en er diplomatieke relaties mee aangegaan. De landen die dat niet doen hebben of speciale banden met Servie (Griekenland, Cyprus, Roemenie) of zitten met regionale meerderheden van nationale minderheden (Spanje, Slowakije, weer Cyprus) of zijn nog bezig met de erkenning (Tjechie, Portugal, Malta).

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

@ 1: dat hangt van de uiteindelijke coalitie af, maar ik ben van de aanname uitgegaan dat de grootste partij in de coalitie komt. En dat levert dan normaliter een pro-Europees standpunt op. Maar goed, misschien levert Balkan-politiek nog een verrassing op.

En misschien heb ik inderdaad wel een Joris Luyendijk-momentje. ;-)
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markmardell/2008/05/the_high_price_of_tadics_victo.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Vergeet niet dat wat in de media gepresenteerd wordt als de partij van Tadic niet een partij is, maar een coalitie van 5 partijen. Op die manier is het makkelijk de grootste worden. De echte partij van Tadic (DS) heeft volgens de duitse wikipedia minder zetels dan de radicalen.

Als je de stemmen van de partijen bij elkaar optelt die in Tadic’s coalitiepartij zijn gestapt, zul je ook zien dat hun stemaandeel helemaal niet gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Ze zijn precies 2 zetels opgeschoten en dat ligt waarschijnlijk aan de lijstverbinding.

De link die je geeft is wel interessant. De socialisten zitten inderdaad precies op de wip (even niet uitgaande van ontrouw binnen Tadic coalitie), al zou Tadic ook Kostinica kunnen proberen over te halen, als de socialisten een te hoge prijs verlangen, maar dat ligt niet bepaald voor de hand, gezien de oorzaak van deze verkiezingen.

  • Vorige discussie