Verkiezingen Noord-Ierland: Het gaat erom spannen in Londonderry

,

Verkiezingen Noord-IerlandIn Noord-Ierland worden de stemmen geteld voor de verkiezingen die deze woelige provincie voor het eerst in zes jaar weer een eigen regering moet geven. In november 2003 stemde Ulster voor het laatst. Dat was overweldigend op de radicale partijen DUP (protestants) en Sinn Fein (katholiek) die geen coalitie wilden vormen. In drie jaar tijd is veel werk verzet, en zeggen DUP en Sinn Fein het nu wel te willen proberen ? mits ze weer het mandaat van de bevolking krijgt.

In Londonderry wordt gevreesd dat de kiezersopkomst laag was. Het volk is het een beetje beu te stemmen op een coalitie die weinig overlevingskansen heeft. Voor een stad met zo?n bewogen verleden kan dat funest zijn. Londonderry heet ook wel Derry. Eind januari oordeelde de rechtbank dat het voorvoegsel ‘London’ moet blijven staan, hoe graag de republikeinen (tegenstanders van Brits bestuur) dat ook anders willen. Zij nemen alleen de naam Derry in de mond.

Tachtig procent van de inwoners is republikein: voorstanders van een Ierse eenwording. Bloody Sunday, de dag waarop het Britse leger dertien demonstranten in de stadswijk Bogside doodschoot, staat 35 jaar later nog in hun geheugen gegrift. Dit is het oorlogshart van Noord-Ierland waar loyalisten ? de opponenten ? geen kans maken. Als tenminste genoeg mensen zijn wezen stemmen. Of dat zo is, moet vanmiddag blijken. Foyle, zoals dit kiesdistrict heet om de hele Derry-Londonderry discussie te vermijden, houdt geen verkiezingen tussen nationalisten en loyalisten. De ware strijd vindt plaats tussen nationalisten onderling: Sinn Fein, de SDLP en enkele onafhankelijke kandidaten.

Verkiezingen Noord-Ierland,,Stemmen is een recht dat wij ons katholieken niet mogen laten ontnemen, maar het gaat erom spannen??, reageerde inwoner Michael Lynch op de dag voor de verkiezingen, toen ik hem interviewde voor persbureau GPD. ,, De SDLP is hier altijd de grootste partij geweest, maar Sinn Fein wint steeds meer terrein.” Sinn Fein is de politieke spreekbuis van de IRA. Hoewel de inwoners van Derry, net als de IRA, af willen van het Britse bestuur, stemmen ze traditioneel op het gematigde SDLP. Lynch: ,,Dat komt omdat de SDLP tegen geweld is, en omdat Bogside de thuishaven is van haar oud-leider John Hume.” Hume won in 1998 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen in het Noord-Ierse vredesproces. ,,Toen hij met pensioen ging, dachten we dat de SDLP zou instorten. Maar opvolger Mark Durkan doet het aardig. Ik ben benieuwd hoe het hem dit keer vergaat.”

Sinn Fein heeft de afgelopen jaren goed gescoord door heel Noord-Ierland, maar veel aanhangers zijn boos dat de partij formeel besloten heeft de politiemacht te erkennen. Sinn Fein had weinig keus, omdat rivaal DUP anders geen nieuwe verkiezingen wilde. Voor de republikeinen, die geen vertrouwen heeft in de van oudsher Britse politie, is Sinn Feins besluit moeilijk te behappen. En dat kan zetels kosten. ,,Als aanhangers van SDLP èn Sinn Fein het hebben laten afweten, kunnen de loyalisten er met het been vandoor gaan??, reageerde een zestiger ,,Dan zijn we helemaal terug bij af. We kunnen het ons niet veroorloven dat de ?Troubles? weer oplaaien.??

Reacties (3)

#1 Jaap

Het lijkt er vooralsnog op dat SF en DUP (weer) de grote winnaars zullen zijn.

  • Volgende discussie
#2 london-calling

Inderdaad. En dat betekent dat het echte touwtrekken om de macht – tussen DUP en Sinn Fein – nu pas echt begint… De komende weken worden spannend voor de toekomst van Noord-Ierland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

@1: Je hebt gelijk;

Zie hier het artikel op NU.nl

  • Vorige discussie