Verkiezingen VS: Vooruitblik op het debat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Barack Obama v. John McCain (Foto: Flickr/flyoverstate)

Vannacht vindt in Nashville, Tennessee, het tweede debat plaats tussen de Republikeinse kandidaat John McCain en Democraat Barack Obama. Om 3 uur Nederlandse tijd trappen beide heren af. GeenCommentaar zal, net als de vorige keer, het cafe opengooien en via een liveblog verslag doen, maar voordat het spektakel van start gaat: hoe ziet het debat er vanavond uit?

Het belangrijkste is dat het een zogenaamd town halldebat is. Dat wil zeggen dat het publiek vragen mag stellen aan de kandidaten. Dit maakt een dergelijk debat in het algemeen iets minder georganiseerd en vraagt dus meer improvisatie van de kandidaten. Kenners denken dat dit een format is dat McCain goed ligt. Hij heeft eerder in de campagne dan ook voorgesteld om in plaats van debatten, 10 van dit soort town hallbijeenkomsten te houden. De campagne duurt echter al meer dan anderhalf jaar, dus je mag verwachten dat Obama onderhand ook voldoende bijeenkomsten heeft gedaan om het er goed vanaf te brengen.

Het spontane karakter van het town hall debat wordt trouwens weer gedeeltelijk ondermijnd door de afgesproken time slots. Voor het antwoord op een vraag is twee minuten beschikbaar, waarna de kandidaten nog een minuut met elkaar mogen discussiëren, Dat is rijkelijk kort vergeleken met het eerste debat anderhalve week geleden waar na het antwoord nog 5 minuten beschikbaar was voor discussie. Dat leverde volgens vele commentatoren eindelijk weer eens een echt debat op, in plaats van de voorbereidde praatjes uit vorige campagnes.

Het format is overigens nog relatief nieuw. In 1992 werd het voor het eerst gebruikt in de presidentiele debattencyclus en was vanaf het begin uitermate populair bij het publiek. Velen denken dat Bill Clinton zijn presidentschap te danken heeft aan onderstaand moment in dat eerste town hall debat. Waar George Bush een onsamenhangend verhaal afstak over zijn liefde voor zijn kleinkinderen maakte Clinton contact met de vragensteller en kwam over als iemand die de problemen van de gewone mensen begreep.

Reacties (1)

#1 Anne

Ik ben erg benieuwd of McCain vanavond over de economie wil/kan praten of dat hij verder gaat met de ‘smearcampaign’ waar hij en Palin deze week aan begonnen zijn. Ik ben bang dat het vooral over Bill Ayers en terrorisme zal gaan. En of ik dat wil zien weet ik nog niet.