Verkiezingen in Turkmenistan

verkiezingsposter

Vandaag zijn er verkiezingen in Turkmenistan. Dat wil zeggen, men zal er alles aan doen om een nieuwe Turkmenbashi aan te stellen. Het principe van een ‘fake democracy’ was reeds bekend bij de aandachtige Sargasso-lezer, in Turkmenistan zal men er vandaag de overtreffende trap van kunnen aanschouwen.

Turkmenistan is volwaardig lid van de OVSE, de papieren tijger die als enige internationale organisatie een vuist kan maken als het om gefraudeerde verkiezingen gaat. Maar in Turkmenistan ligt haar mandaat net iets gevoeliger. De OVSE komt daar namelijk alleen kijken, niet observeren, laat staan een oordeel vellen…

The team is not observing nor monitoring the election as deployment of an election observation mission was not possible because of time constraints. A public report is not foreseen.

Uw correspondent voor CIS zaken heeft vanzelfsprekend een poging ondernomen naar Turkmenistan af te reizen – en kwam helaas onverrichter zake. Er was immers al een organisatie die verkiezingen waar zou nemen, en we zouden elkaar niet voor de voeten moeten lopen. Wou ik dan toch naar Turkmenistan voor de verkiezingen, dan moest ik me maar bij die ene organisatie aansluiten…

 1. 1

  Kijk dit zijn dingen waar ik op zit te wachten. Na de dood van Turkmenbashi is het veel te stil geweest. Er moet toch iets georganiseerd zijn in de tussentijd, want een echte democratie zie ik het niet worden. Kan natuurlijk ook niet, het land moet stabiel blijven, anders gaat het licht in Europa uit (en itt. het referendum over de Europese grondwet is dat geen holle rethoriek).

  Weet onze reporter iets over de beoogde opvolger? Wordt het Gurbanguly Berdimuhammedow, de man die heeft waargenomen, nadat Öwezgeldi Ataýew opzijgeschoven was? Of is hij maar een tussenpaus, danwel marionet voor iemand anders?

 2. 2

  Die buitenlandse verkiezingkijkers en -koekeloerders worden duidelijk gepresenteerd in de kranten ? En ze krijgen zeker ook een cape op met de letters OVSE als ze rondwandelen ? Onbegrijpelijk dat ze zich zo laten gebruiken om de stembusfraude te maskeren.

 3. 3

  @2: Ja wat dan als er helemaal niemand kijkt? Dan weet je niet eens of er is gefraudeerd. Daarmee legitimeer je automatisch de winnaar.