Verkiezingen België – Antwerpse Burgemeesters

Antwerpelections Op zondag 8 oktober zijn het in België verkiezingen, en wel voor de 1) gemeenteraden, 2) provincieraden, 3) districtsraden in Antwerpen en 4) de schepenen, OCMW-raadsleden en leden van het vast bureau in de 6 Vlaamse randgemeenten rond Brussel en Voeren.
Omdat België een gigantisch stuk drijfzand vormt qua structuur, ook voor het eigen volk, concentreert Sargasso zich in de aanloop op Antwerpen.

Vandaag: [color=#7d5124]Het Vlaams Belang en de burgemeester.[/color]
Dat we Antwerpen (bijnamen: de Metropool, ’t Stad, de Sinjorenstad) kiezen heeft ook een geschiedkundige functie. Het is namelijk van oudsher de plek (of district, om in de lingo te blijven) waar partijen en bewegingen ontstaan, en tendensen en ontwikkelingen plaatsgrijpen. Zo zijn de vlaamsnationalistische groeperingen, de Groenen en phenomeen Philip daar ontstaan.

Met de huidige inzet is het niet anders. Polarisatie heet die vandaag.
Omdat zowat partijen zich graag in het midden van het veld nestelen en gewoon degelijk besturen eerder kwestie van goed management dan van grote inzichten is draait ook Antwerpen rond de eenvoudige maar hete brij van de polarisatie. Voor ons of tegen ons. Ongeveer het langs de ouwe rinks-lechtslijn, en even vaag als overal waar een 2partijstelsel regeert.
Het (in België verplichte) Stemgebeuren is sinds de opkomst van het Vlaams Belang met name in Antwerpen en randgemeenten uitgedraaid op een stem vòòr of tegen dat VB. Alle andere partijen zitten samen in een coalitie, om een werkbare 2/3de meerderheid te kunnen vormen.
Na de vorige verkiezingsuitslag is het steeds duidelijker geworden: het draait om twee figuren: Philip (buik) en Patrick (socialist).
Patrick, de huidige burgemeester van Antwerpen en voormalig reclameman, heeft dat (misschien iets tè) goed begrepen en gooit zijn voornaam volledig in de strijd -op de site: burgemeestervanantwerpen…. Een totalkrieg omtrent persoon en functie als het ware. De sp.a-spirit kartelfractie waar hij deel van uitmaakt komt nauwelijks voor op de pamfletten. (overigens vind u zijn stoutste en inhoudelijkste interview op de onvolprezen stadszender Radio Centraal .)
Ironisch genoeg is zijn uitdager niet zo openlijk zelfverheerlijkend.
Twee voorname redenen: het VB met haar voorman hòeven niet geprofileerd te worden. Anderen doen dat voor hen. De afgelopen twee weken is er bij mijn weten geen enkel persbericht, meeting, agendapunt vanuit het VB gekomen. Nochtans heeft èlke andere partij het -bedekt of niet- maar over één ding: het VB. Het enige wat de partij doet is antwoorden als ze weer een ‘kaakslag’ heeft moeten ondergaan.

De tweede reden is van strategische aard. U duikt even mee in dat klein stukje Antwerpse stratego?

Quote du Jour Een zekere Hugo Coveliers, (fysieke leeftijd: 59 jaar, mentale: 8, imago: ringbaard, rot gebit en dito karakter) heeft al enkele jaren een oogje laten vallen op de burgemeestersstoel van Antwerpen. Zijn persoonlijkheid heeft het hem onmogelijk gemaakt om dat vanuit de liberale partij te doen, en dus bleek z’n ego gelukkig nèt groot genoeg om een ‘groep Coveliers’ op te richten, VLOTT . Een verfrissend en helemààl niet doorzichtig initiatief met als voornaamste bestaansredenen zich aansluiten bij het VB.
Het kartel wat zo gevormd werd is dus in het strategisch belang van de ‘groepen Dewinter en Coveliers’.
Want Hugo is een relatief grote stemmentrekker. En PD heeft zich nog nooit ondubbelzinnig uitgesproken omtrent de vraag of hij daadwerkelijk burgemeester wil worden. Eén van de resultaten van het cordon sanitaire, want niemand wil met ‘m samenwerken zodat enkel een meerderheid van de stemmen voor het VB voor een VBburgemeester kan zorgen. Wellicht zal dat nooit op democratische wijze gebeuren want de sociologische zuurteteller blijft op een derde staan.
En hier komt Hugo van pas: zowel in functie van zijn stemmen, èn de mogelijkheid dat Hugo als burgemeester naar voren geschoven wordt. Want op die manier zou men andere partijen een salonfähig kandidaat aanbieden (als dat kartel zo groot zou worden dat men hen in de bestuurscoalitie moet opnemen) en zonder al te veel gezichtsverlies een niet-belanger steunen.

Bovenstaande is uiteraard een scenario wat zich in de verhitte breinen van de twee protagonisten afspeelt. Mijn voorspelling luidt dat het Blang deze verkiezing geen méter vooruit zal gaan in Antwerpen.

———————-

 1. 2

  Yep Steeph. Zeer bizarre vent. Ik weet niet waarom, maar veel reclamemensen geven mij de creeps -en hij is oppercreepy.
  Eigenlijk heeft hij een bijzonder onaangenaam, afstandelijk en wijsneuzerig imago, en van de technische weeromstuit wildienu blijkbaar … euh… laagdrempelig overkomen?
  Wat wel voor ‘m pleit is zijn beleid. Ik kan je met hand op hart verzekeren dat Antwerpen onder zijn bewind een ongelofelijke sprong voorwaarts heeft gemaakt in vriendelijkheid naar haar bewonders, naar honderden initiatieven, naar wederzijds respect.

 2. 3

  Misschien is het ondertussen tijd voor VB en Philip. De eendimensionale visie op bestuur van die groepering zal uiteindelijk in de praktijk zoveel weerstand en ontwrichting geven dat er verzet, protest, revolutie en de teloorgang van VB zal volgen.

  Toch? Of niet?

 3. 4

  Coveliers als zetman/stroman van het Vlaams Belonk. Een waarachtig huichelachtige strategie, die ze steeds vaker toepassen. Phillip uit deWind en op naar de top der Blanken Duinen.
  Dat dit kan in Europa…. Ach wee.

  Maar u weet: mocht het ooit misgaan er staan hier in Holland heel wat tanks paraat. En als Den Haag niet meewerkt dan doe ik het zelf wel en dan rijdt er in die zwarte nacht tenminste één tank (gevuld met een paar flessen goede rode wijn) richting de grens. Don Quichotte zegt u wellicht, maar ik wil later geen vragen van “papa wat deed jij toen…?”

 4. 5

  uit deze ochtendkrant, een peiling:
  (het Blang gaat vooruit (anders dan mijn predictor) de polarisatie is volkomen ingezet (zoals mijn predictor))
  Op tien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen zou 38,6 procent van de Antwerpenaars voor het kartel Vlaams Belang/VLOTT stemmen. Dat blijkt woensdag uit ‘De Stemmenkampioen’, een peiling van Het Laatste Nieuws. Het gaat om de eerste peiling sinds de verkiezingscampagne echt op gang kwam.

  Het Vlaams Belang springt daarmee zo’n 4 procent vooruit in vergelijking met de vorige peiling. De sp.a van burgemeester Patrick Janssens stijgt licht naar 21,1 procent, terwijl de aanhang van CD&V/N-VA wegsmelt tot 16,6 procent. CD&V-lijsttrekker Philip Heylen lijkt zijn burgemeesterambities dus te mogen opbergen.

  De score van de VLD in Antwerpen blijft met 8,5 procent dramatisch. Dat zou een halvering zijn ten opzichte van de uitslag in 2000. Ook Groen! zou de helft van haar aanhang verliezen. (belga/hln)