Verdonk en de dynamiek

Vandaag kondigde ze het aan: Verdonk wil lijsttrekker van de VVD worden. Dát er nog een sterke kandidaat tegenover Rutte zou komen is geen verrassing, het was alleen even de vraag welke. De rechterflank van de VVD was vast niet gelukkig met het vooruitzicht van Rutte als lijstaanvoerder. Hij staat immers bekend als links-liberaal. Of dat in de praktijk óók zo is, is niet belangrijk, het imago was al fout. Of Verdonks lijsttrekkerschap een succes zal worden, valt nog te bezien. Er kan nog heel veel fout gaan in het jaar tot de komende verkiezingen.

Tot op heden weet ze haar imago van standvastige minister buitengewoon knap overeind te houden. Terwijl ze toch keer op keer de fout ingaat: met kruisjes op dossiers van Congolezen, met verhoren van Syrische asielzoekers, met een totaal gebrek aan compassie als er 11 mensen om het leven komen bij de brand in het detentiecentrum op Schiphol.

Verdonk roept hard dat ze is aangesteld om beleid uit te voeren en dat dat alles is wat ze doet. De massa vreet het en ziet haar als besluitvaardig en standvastig, ondanks alle missers. Maar die massa kan haar geen pijn doen. Waar Verdonk beducht voor moet zijn, is de politieke dynamiek die ontstaat als ze lijsttrekker van de VVD wordt.

Tot nu toe wordt ze namelijk steevast overeind gehouden door CDA en D66 – in noodgevallen door CDA en LPF – omdat met haar vertrek het hele kabinet zal sneuvelen. Wat ze ook doet en hoezeer ze de Kamer ook schoffeert, Verdonk wandelt tot nu toe naar binnen met de wetenschap dat ze hoe dan ook weer als minister naar buiten zal wandelen, omdat CDA en D66 te weinig te winnen hebben bij een val van dit kabinet.

Dat wordt anders wanneer Verdonk de aanstaande lijsttrekker van een concurrent is. CDA en D66 gaan dan immers in de berekeningen meewegen of ze Verdonk als bewindspersoon kunnen beschadigen. Dat zal niet bij de eerste de beste gelegenheid Verdonk de kop kosten, maar bij ieder volgend debat kan het D66 en CDA goed uitkomen om Verdonk te beschadigen. Tot op heden hebben ze dat amper gedaan, heowel Verdonk daar ruim de gelegenheid toe gegeven heeft. CDA en D66 kunnen de linkse oppositie en de ChristenUnie de kastanjes uit het vuur laten halen en tegelijkertijd net even iets nadrukkelijker de minister aanspreken op haar fouten.

Totdat er enkele maanden voor de verkiezingen – als het kabinet toch al op z’n laatste benen loopt – weer een motie van afkeuring in de lucht hangt. Natuurlijk, de VVD zal lopen jammeren dat anderen het kabinet laten vallen, maar dat doen ze toch wel. Bij Balkenende I lieten ze anderen de beslissing nemen die ze zelf hadden voorgekookt. Maar ach, het kabinet zou toch aftreden, daar zit niemand mee. Verdonk, de lijsttrekker, krijgt daarentegen alles over zich heen. Links kan haar bloed nú al drinken, CDA en D66 hebben geen enkele reden om haar nog in bescherming te nemen en xenofoob rechts zal in de slag om de zetels ter rechterzijde Verdonk vooral niet te hard steunen.

Verdonk is een geduchte concurrent voor Mark Rutte, maar ook voor zichzelf. Misschien nog wel méér.

 1. 2

  ik las ergens dat de VVD-top verrast was door haar kandidatuur. En eigenlijk denk ik dat ze helemaal niet zo blij zijn dat ze wil. Op haar post als minister is Verdonk van veel grotere electorale waarde voor de VVD.

 2. 4

  er is een onoverbrugbaar verschil tussen de volksvleugel van Bolkesteyn, Hirsi Ali en Verdonk en de heuse liberalen. Verdonk zal de partij doen splijten en de linkse oppositie doe aanwassen. Ik ben dan ook persoonlijk een groot voorstander van Verdonk, kom op Rita! Rita! Rita! Rita!

 3. 5

  Caprio: ik denk ook dat een flink deel van de VVD niet blij is met haar als lijsttrekker, maar het is nog een hele stap voor links-liberaal om de partij te verlaten. Kijk maar eens hoeveel leden van D66 de ommezwaai van progressief-liberaal naar conversatief pauzenummer hebben gevolgd…

 4. 6

  @Eric: die lopen allemaal weer even makkelijk terug bij de volgende verkiezingen dus, terwijl het volk dat de VVD probeert te pooien even makkelijk weer naar Leefbaar Watdanook en de PvdA loopt. Als je als partij ideologisch gaat zwalken roep je het onheil over je af, en wat mij betreft geeft ik de VVD ruim baan. Gaan kerels, gaan! Van Baalen, de mensen willen je, lullo! Geef die man een podium, aub!

 5. 8

  @Caprio: Al het ‘volk’ wordt gepooid door alle *kuch* stromingen en zwalken is van alle tijden toch? Strategisch lijkt me dit de zet die de VVD moet maken om te overleven. De ratio niet/wel leden is in dit geval insignificant, electrorale winst is de issue. De linkse versplintering, pvda sp groenlinks wordt toch met deze dame ter rechterzijde een halt toegeroepen.

 6. 9

  @8: ik geloof niet dat u de laatste verkiezingen heeft meegekregen of toch? Over welke ‘versplintering’ heeft u het, over de mythologie van de linkse versplintering die rechts probeert te creeren wellicht? Of over de versplintering binnen de linker vleugel van rechts?

 7. 10

  Ondanks wat den Haag u wilt doen geloven is er een hemelsbreed verschil tussen lokaal en landelijk. Zucht, wat moet ik met uw mythologishe notitie. Links versplintert in rap tempo. Met lede ogen ziet de oude Socialistische garde de opkomst van SP en de teneergang van Groenlinks, dat is een gegeven dat U niet kunt ontkennen.

  Mythologie? herinnert U zich nog het debacle in Frankrijk onlangs, of is dat binnen uw optiek geen versplintering. De gemiddelde Franse medemens heeft hier toch een ander idee over..de schaamte zit nog diep en tevens onderhuids.

  Mijn opmerking aangaande de keuze van Verdonk is nu juist de versplintering ter rechterzijde te vervagen.

  @8 ? Is dat new speak Of bedoelt U wellicht de Ashcan school..mijn favo zijn hier Luks en Sloan ( uit de mouw)

 8. 15

  @DP ik testte het filter, zien of dat hetzelfde deed als larie meldde. Nee, filter zweeg. Dus, ahah: larie zat niet in het filter; een kromme byte ergens denk ik.

 9. 16

  Er is geen sprake van linkse versplintering. Het is inderdaad wel zo dat GL het niet zo goed doet maar dat wijt ik aan hun zweverige uitstraling en onduidelijke discussies die ze af en toe in de pers voeren. Halsema is onlangs niet voor niets tot “liberaal van het jaar” uitgeroepen door de VVD.

  Kandidatuur van Verdonk betekent volgens mij een einde aan de versplintering van rechts die ik in haar huidige vorm toejuich. Dat het problemen binnen de VVD gaat opleveren verwacht ik ook niet; die Dijkstal en zo passen zich wel aan. Ik denk echter dat Verdonk te licht is voor de functie zoals v Aartsen dat ook al was, dus ik verwacht niet dat ze het erg goed gaat doen. Als lijststrekker of als premier moet ze over ALLES een mening hebben en dat gaat nu al zo vreselijk slecht; okay een mening heeft ze maar meestal is die mening enorm kort door de bocht of ronduit onwaar. Maar het is inderdaad een ideale kans op vervroegde verkiezingen dus al met al vind ik het wel een goed idee.

 10. 19

  Aan het eind van de looptijd van het kabinet wordt het inderdaad interessant. VVD kan er niet uit weglopen, tenzij ze de oppositie in willen – onwaarschijnlijk.

  Maar waarom het CDA Verdonk zou willen wippen zie ik nog niet. Balkenende en Bos zijn nog steeds geen vriendjes, en Verdonk is wel een populaire minister.

 11. 20

  nogmaals,
  Ondanks wat den Haag u wilt doen geloven is er een hemelsbreed verschil tussen lokaal en landelijk. Zucht, wat moet ik met uw mythologishe notitie. Links versplintert in rap tempo. Met lede ogen ziet de oude Socialistische garde de opkomst van SP en de teneergang van Groenlinks, dat is een gegeven dat U niet kunt ontkennen.

  Mythologie? herinnert U zich nog het debacle in Frankrijk onlangs, of is dat binnen uw optiek geen versplintering. De gemiddelde Franse medemens heeft hier toch een ander idee over..de schaamte zit nog diep en tevens onderhuids.

  Mijn opmerking aangaande de keuze van Verdonk is nu juist de versplintering ter rechterzijde te vervagen.

  @8 ? Is dat new speak Of bedoelt U wellicht de Ashcan school..mijn favo zijn hier Luks en Sloan ( uit de mouw)

 12. 21

  Kromme bijt of niet, het lukt gewoon niet, maar eigenlijk kraam ik maar wat uit, geen gemis, ik groet U, ga snel de autobahn op en spreek U wellicht weer Zaterdag, als ik niet te zat ben of anderzijds :)

 13. 22

  – ik denk dat Balkenende en Bos juist wel vriendjes zijn, maar dat de achterbannen nog een en ander te levelen hebben.

  – Verdonk moet de Wilders-stemmen terughalen, da’s het hele verhaal volgens mij.

 14. 24

  Mmm laatste verkiezing heeft dus helaas toch noch geen eind gemaakt aan hysterie van de ‘enge buren’ in de landelijke politiek. Nou dat moet dan maar.
  Rita zal net zoals Gerrit belangrijkste steunpilaar worden van de linkse campagne… Daar moet ik het dan maar voor hebben om nog een paar maanden naar haar anti-liberale gezwam te luisteren.
  Het principe dat elke bestuurder per definitie ontslagen moet worden als DIE ambtenaren ontslaat wegens ‘ontbreken aan politieke sensitiveit’ ( gebrek aan kennis van de grondwet dus) laat ik dan maar even varen voor het goede doel…

 15. 25

  Dat simpel rechts met Verdonk wegloopt, dat snap ik. Dat ze haar roemen om haar daadkracht, dat snap ik, ze weten niet beter. Maar het feit is dat al Verdonks maatregelen tot nu toe gesneuveld zijn vanwege praktische of juridische onhaalbaarheid. De invoering van het inburgeringexamen is uitgesteld tot volgend jaar. Dan heeft ze dus in 3 jaar tijd niets bereikt. Het enige is het toelatingsexamen per stemcomputer. Dat is ingevoerd onder het motto: we weten niet of het werkt, maar dat zien we in de praktijk wel.

  Mensen die de stelling ‘afspraak is afspraak’ als hoogste goed zien, zijn niet geschikt voor de politiek.

 16. 26

  Ik juich de kandidatuur van Verdonk van harte toe. En wel omdat ik ervan overtuigd ben dat ze nu ‘a bridge too far’ zal gaan. WS onder druk van profilering echt over the top als minister waardoor er nog wat mensen de schellen van de ogen zullen vallen, en zichzelf in al haar platheid en horkerigheid tonen in de verkiezingsstrijd. Contant Verdonk op tv als minister én kandidaat-lijsttrekker of wie weet lijsttrekker: Verdonk in al te grote doses zal voor alleen de Kusters-achtigen te trekken zijn.
  Minder tijd om haar ministeriële agenda in de gaten te houden terwijl er nog meer aan haar stoelpoten gezaagd gaat worden.
  Verdonk stevent af op een debacle en ik verheug me erop haar zo hard mogelijk te zien kletteren- in een put waar ze nooit meer uitkomt. Bravo!

 17. 27

  Sanspareille: ik hoop het met je, maar ik denk dat dat het geen kwaad kan als ze nog een handje geholpen wordt. CDA, D66 en LPF zullen dat vast wel willen doen.