Verboden getal: 1312

All Gerechtshoven Are Bitches (Screenshot: GeenCommentaar)

Demonstranten tegen de oorlog in Vietnam die ‘Johnson moordenaar’ riepen werden eind jaren zestig beboet wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Alternatieven als ‘Johnson moordvent’ of ‘Johnson Molenaar‘ konden ook niet door de beugel.

Aan deze geschiedenis moest ik denken bij het bericht dat Amsterdamse voetbalfans veroordeeld zijn wegens het dragen van een T-shirt met daarop het getal 1312. Dat getal, hebben de autoriteiten uitgevonden, staat in werkelijkheid voor een afkorting, namelijk ACAB. En deze afkorting, zo laten zij weten staat voor ‘All cops are bastards’. En die tekst is verboden. Belediging van het gezag. Hoe ver kun je gaan?

Twee jaar geleden werd een jongeman uit Goes die ACAB op zijn bomberjack had staan in eerste instantie nog vrijgesproken. Het OM ging echter in beroep en het hof veroordeelde hem tot 200 euro boete. Ook al wist toen vrijwel niemand wat ACAB betekende. De jongeman wist het zelf wel, gaf hij toe. En politie-agenten uitmaken voor ‘een onwettig kind, een niet raszuiver persoon, of een persoon van mindere kwaliteit’ is een belediging van een ambtenaar in functie, vond het hof.

In Leeuwarden werd later ook nog een man met een ACAB T-shirt aangehouden toen hij het politiebureau binnenliep. Zijn verklaring dat ACAB stond voor ‘acht cola, acht bier’ mocht niet baten. Ook hij kwam voor de rechter. En in de krant. Want het is een leuk verhaal, toch?

En inmiddels weet iedereen wat ACAB betekent en nu weet iedereen ook wat 1312 betekent. Wordt het niet tijd dat politie en justitie zelf vervolgd worden vanwege het verspreiden van beledigende leuzen? Of zou het toch beter zijn als onze dienaren van Hermandad zich wat minder gevoelig zouden tonen en hun aandacht weer meer gaan richten op hun eigenlijke taak.

 1. 1

  okee dit snap ik dus niet, het zijn maar cijfers! je moet ffe door denken om die cijfers dan in letters te gaan omzetten hoor echt belachelijk! :S

 2. 6

  “Nee, dit is het nieuwe Nederland, onder Greet en Mark.”
  Denk je echt dat dit kabinets beleid is? Of gewoon weer zo’n rechter die wereldvreemd is….

 3. 7

  @5
  “In ieder geval wist de hoofdagent die de jongen in 2007 op de Houtkade in Goes tegen het lijf liep wat ACAB betekende”
  Hij werd in 2007 gepakt hiervoor. Het staat dus voor het oude Nederland, onder de PvdA.

 4. 8

  @7: Ja, want de PVDA was de partij die de meeste premiers leverde en in wisselende samenstelling bijna in alle naoorlogse kabinetten aanwezig was…

  https://sargasso.nl/archief/2011/01/04/nederlanders-houden-van-het-cda-heel-veel/#more-74891

  Bye bye *zwaai zwaai*

  Overigens een beetje zielig dit. Aan de ene kant heeft de politie vanuit haar functie al macht, aan de andere kant worden de rechten van de burger om kritiek te uiten nog verder door regelingen omtrent belediging etc. aan banden gelegd. Een macht waar nauwelijks kritiek op mogelijk is, waar kennen we dat ook alweer van?

 5. 9

  Gaat wel ver inderdaad. Ik kan me niet voorstellen dat dit de integriteit van de politie aantast in de weg zit etc.

  Zoek een andere hobby, agent.

 6. 10

  @Hierboven Waarom is dit overdreven? Als er weer een agent of andere hulpverlener in elkaar geslagen wordt, dan is het land weer te klein, maar dit soort uitingen liggen wel ten grondslag aan dat soort gedrag. Of hoe denk je dat de drager van het T-shirt en zijn vrienden reageren als ze een paar biertjes op hebben?

  Bovendien is dit duidelijk een belediging van alle agenten, in het algemeen. Hetzelfde als met dat ‘corrupt’-T-shirt (met de ‘o’ uitgevoerd als die van het politie-logo. Waarom? Is het nodig? Is de politie corrupt of zijn het allemaal bastards? Volgens mij is het gewoon stoer-doenerij over de rug van een beroepsgroep die 1. het niet verdient en 2. waar de autoriteit van onder druk staat. Prima dat hier een streep getrokken wordt.

  Als je op de ME wilt inhakken: prima. Ik zou haast zeggen: ‘die zijn er voor’ en ze meppen terug. Als een agent zich misdraagt, nagel hem dan aan de schandpaal en met een zekere kritische houding jegens gezag is niks mis. Maar dit is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar gewoon onnodige en schadelijke stoerdoenerij.

 7. 12

  @Teun: misschien iets met vrijheid van meningsuiting?

  Om maar weer eens de moslims van stal te halen: mag je wel roepen dat de islam fascistisch is, maar niet dat de politie fascistisch is?

  Enneh, ik mag nog een Scarface of ander Mafia T-shirt dragen?

  Met andere woorden, waar ligt de grens? Toch zeker niet bij een T-shirt met getallen, zeker wel bij geweld. Provocerend gedrag zoals relschoppers die tegenover de ME staan is weer iets wat er tussenin zit.

 8. 13

  Dat de politie optreedt tegen een ACAB-shirt lijkt me wel logisch. Maar tegen 1312-shirts gaat wat ver.

  @6: Ik kan me herinneren dat dat kabinet werd geleid door het CDA. Maar om het preciezer te zeggen, het kabinet Rutte is, net als het beboeten van zulke shirts, een voortvloeisel van het conservatiever/rechtser worden van Nederland. Daarbij hoort ook een hang naar meer en sterkere autoriteit.

 9. 15

  Mooi is dat! Ik dacht dat er volgens meneer Welten GEEN prio werd gegeven aan het vervolgen noch beboette van mensen met verboden kledingstukken! Of zijn kledingstukken met het getal 1312 een groter gevaar voor de maatschappij als mensen in boerka’s?

 10. 16

  pfffff jezus :s
  ze moeten ook wel ergens hun geld vandaan halen of niet !!
  ik zal je wat zeggen :D ALLE COPS ZIJN OOK BASTARDS!
  voor nog geen goud wordt ik een wout :D kkjustitieeeee

 11. 17

  @12 Tering, wat wordt ik moe van dat woord. Tuuuurlijk is het belangrijk, maar waarom het iedere keer van stal halen als iemand een peop-opmerking maakt die nergens op slaat.

  Bovendien is dat het nu juist het punt: het gaat helemaal niet om de mening, maar om het stoer doen met iets wat door moet gaan als een mening, maar het eigenlijk helemaal niet is. Wat denk je dat de drager van het T-shirt zegt op de vraag: ‘waarom vind je alle agenten klootzakken?’. Ik denk dat er iets terug komt in de trand van:
  1. “Nou, gewoon…”
  2. “Ik bedoel het niet letterlijk; sommige van mijn vrienden zitten bij de pliesie.”
  3. “Je moet je bek houden, eikel.”

  Als je aanspraak wilt maken op VvMu, dan heb je volgens mij wel de plicht om duidelijk te maken wat je bedoelt en waarom. Al doe je dat maar door de uitspraak in context te doen (bv bij een demonstratie tegen politiegeweld oid, zoals “Johnson moordenaar”). Anders is het echt gewoon belediging.

 12. 18

  #17 Zou een politie agent niet een beetje tegen een belediging moeten kunnen? Bij een buurhuiscontact met iemand met drie puntjes getatoeëerd tot de meest simpele driehoek op zijn hand, begreep ik van een hulpverlener dat dit betekende ‘dood aan de pliesie’ of zoiets. Lijkt me goed dat het OM ook daar keihard achteraan gaat.
  In mijn geboortedorp (aan de grens, met marechaussee) zei men vroeger ‘als je te stom bent voor het leger kun je altijd nog bij de marechaussee’. Nu zet je op zoiets een arrestatieteam..

 13. 19

  @18
  ” begreep ik van een hulpverlener dat dit betekende ‘dood aan de pliesie’ of zoiets”
  Dat heeft ie fout. Dat is iets van vroeger. Daarmee kon je subtiel aangegeven dat je drugs wilde kopen/gebruikt

 14. 22

  Het slaat echt nerges op dit..
  iedereen zijn eigen mening.
  Iedereen gaat tog niet express naar de politie met die shirts?
  Dus moet de politie er ook niks van zeggen.
  Als ze t letterlijk in t gezicht van een agent zou zeggen dan oke , maar je mag drage wat je wilt dus als je zo’n shirt wilt mag dat gewoon.

 15. 23

  hahaha wij hebben allemaal een leerlingnummer op school en vriend van mij is 1312. krijg hij nu soms ook een boete??
  politie moet zich niet zo aanstellen. als je politie agent wil worden moet je ook tegen een stootje kunnen. anders wordt je maar vuilnisman ofzow

 16. 24

  Damn de politie & justitie gaan weer eens veels te ver met deze bullshit!!

  NL is dikke politiestaat aan het worden, strax krijgen we praktijken zoals in Noord Korea ofzo..

  1312! Basterds in blue, fak off!

  En mensen die scheinheilig doen en het ook zo erg vinden allemaal, hoe voelde je je toen je die parkeerboete kreeg? of je toen je geflitst werd? of aangehouden werd en voor een of andere onzin reden een boete kreeg? ja wel he, toch iets van die vieze vuile …… ;)

  050!

 17. 26

  hmm, wat een onzin!
  ach, ze moesten toch iets doen om hun aantal verplichte boetens/het verplichte bedrag, per maand binnen te kunnen halen he.
  volgend jaar word het verboden om in een auto te rijden?

  nah de woorden ‘een echte vent word geen agent’ kloppen wel weer.

  stelletje mieten die al bang zijn voor 1312

  1+3+1+2 = 7
  misschien moet het getal 7 ook maar geschrapt worden?
  word wiskunde ook meteen wat makkelijker voor de gene die nog op school zitten!

 18. 28

  Hoe zit het 1312 mag niet?, maar wat nu als je net als ik alle mensen bastards vind, verzieken wij bastards niet met zijn alle onze eigen planeet??. Als je net als ik alle mensen bastards vind is het toch logies dat je alle cops ook bastards vind en ja ook ik ben een bastard. Of mag je dat niet vinden in de vrije wereld. Had Ice-T dan toch gelijk??. Freedom of speech, but watch what you say!!!.

 19. 29

  In Staphorst is iemand aangehouden met 777 op jas.
  Hij beweerde dat z’n vader op 777 vloog.
  Maar volgens de politie ging het over god en een hele warme vloek

 20. 30

  #17 de uitingsvrijheid gaat verder dan wat jij onder een mening verstaat, Teun. Het zou anders wat lastig worden om te bepalen wat een mening is en wat niet. Vrijheid van expressie omvat alle uitingen. Dan nog gelden er grenzen natuurlijk, OK. Maar moet stoer doen, of laten zien dat je bij een bepaalde groep behoort verboden worden? Als zo’n ACAB-jongen zich gewelddadig gaat gedragen tegen de politie moeten ze hem natuurlijk arresteren, maar als hij alleen maar provoceert? Deze veroordeling vind ik disproportioneel en roept alleen maar nieuwe agressieve reacties op, zoals je hierboven ook kunt lezen.

 21. 31

  Vrijheid van meninggsuiting is voor mij geen vrijheid van schelden, want schelden is volgens mij geen mening. Prima dus dat daar tegen op wordt getreden. Jammer, dat het alleen gebeurt bij schelden op de politie. En of de politie hiermee de juiste prioriteiten stelt, waag ik te betwijfelen.

  Het is ook niks speciaals voor deze tijd hoor. Vrienden van mij hebben in het verleden problemen gekregen vanwege veel onschuldiger posters (‘en nu 4 jaar je bek houden’ bijvoorbeeld). Het heeft volgens mij alles te maken met een te conservatieve OvJ, die de fatsoenregels weer eens aan wil trekken en bereid is daarvoor een aantal boeven te laten lopen.

  @24: stel je niet zo aan. Als je een parkeerboete krijgt, of een boete voor te snel rijden, weet je exact waarom je die krijgt. Als je daarom de politieagenten gaat vervloeken, moet je nodig eens naar een psychiater.

  @19: dat is een betekenis, waar ik nog nooit van heb gehoord. Volgens mij is het overgewaaid uit de midden en zuid Amerikaanse straatbendes en ik heb e laten vertellen dat het bij hen voor la vida loca staat. Volgens [url=http://vidalocaesp.blogspot.com/[/url] staan de 3 punten voor de 3 alternatieven voor de leden van de straatbendes (drugs, gevangenis en de dood).

 22. 33

  1312 mag niet: All Cops Are Bastards … rare jongens!
  En dan te weten dat PSV is opgericht in 1913:
  Staat 1913 dan voor All Idiots Are Cops ?
  Waar gaat dit over, laat ze liever echte criminelen oppakken!