Venezuela overweegt olie-boycot VS

..vaart ie uit of niet ? President Chávez van Venezuela is boos op de Verenigde Staten en dreigt de olietoevoer naar het land stop te zetten. Aanleiding van deze recente ruzie is een onderzoek van Washington naar de betrokkenheid van Venezolaanse officieren bij de drugshandel. Volgens Chávez maken amerikaanse DEA-agenten zich schuldig aan uitlokking door vermomd als drugdealers aan Venezolaanse officieren partijen drugs aan te bieden. Chávez ziet dit als een aanval op zijn land en zoekt vergelding door middel van het ‘oliewapen’. Net nu het orkaanseizoen in de Golf van Mexico er aan komt wat de olieprijs sowieso zal laten stijgen.

De twee olietankers die elke dag richting VS vertrekken “kunnen een andere bestemming krijgen”, waarschuwde Chávez. Een dreigement van formaat, want Venezuela is goed voor 15 procent van de Amerikaanse invoer van olie. Het afsnijden van die toevoer kan een desastreus effect hebben op de nu al torenhoge olieprijs. (InterPress)

 1. 1

  Het valt wel op: regio’s die olie leveren komen ook drugs vandaan ( Midden-Oosten en Zuid-Amerika). En uit beide regio’s profiteert de lokale bevolking NIET van de olie-export. Zou het misschien iets te doen hebben met de politiek uit Washington…?

 2. 2

  Deze Chavez heb ik nooit goed kunnen vatten. Rebel, bajes in bajes uit,Castro-type door armen gesteund en alles wat meer bezit verguisd maar vooral waar blijft het geld van de olie en waarom juist nu die heissa als er een lening van 1.5 miljard dollar aan “zijn” land op het spel staat.

  Ik weet het niet maar kan me wel indenken dat corruptie in zo’n jonge “democratie” nog welig tiert.

 3. 3

  @Ruud

  Er komt zo goed als geen drugs uit Saoedie-Arabie, de Arabische emiraten of Irak. De landen uit het Midden-Oosten waar wel drugsteelt is zijn geen olieproducenten. Enige uitzondering is wellicht Iran, waarvan ik niet weet of ’t nog steeds zo’n grote papaverteelt herbergt, maar geduredende de tijd van de shah was ’t een van de grote opium producenten.

 4. 5

  @Larie: Chaves moet wel af en toe aan de VS aangeven dat hij een machtsmiddel tegen ze heeft, aangezien de VS eigenlijk liever Chavez exit zou zien (en daar overigens in het verleden al actieve pogingen toe heeft gedaan). Mogelijk speelt ook enige rancune bij Chavez over die couppoignen en andere CIA-ingrepen in zijn land.

  Verder denk ik dat het overgrote deel van zijn bevolking dusdanig anti-VS is geworden (ook vanwege die inmenging) dat zo’n uitspraak het ook goed doet om Chavez van de nodige steun te voorzien in zijn nationale plannetjes (hijs immers niet alleen de afstandbestuurder van wat olietankers, maar ook de president van Venezuela).